Ακολουθεί η απάντηση που έδωσαν ειδικοί της Mayo Clinic σε μία γυναίκα που είχε αυτήν ακριβώς την απορία.
Είπε ότι συνήθιζε να πίνει πολλά φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Πρόσφατα, διαγνώστηκε με διαβήτη και υπέρταση. Ο γιατρός της την συμβούλεψε να μειώσει τους καφέδες, καθώς δεν είναι καλό για το σάκχαρο ή την αρτηριακή μου πίεση. Ζήτησε από τους ειδικούς της Mayo Clinic κάποιες πληροφορίες, καθώς νόμιζε ότι ο καφές είναι καλός για την υγεία.
Η απάντηση που της έδωσαν:
Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι ο καφές έχει κάποια οφέλη για την υγεία, αλλά μπορεί να έχει και κάποια αρνητικά, κυρίως λόγω της καφεΐνης.
Ο καφές μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι:
- στη νόσο Πάρκινσον
- στον διαβήτη τύπου 2
- στην ηπατική νόσο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος
- στην πιθανότητα για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο
Ο μέσος ενήλικας στις ΗΠΑ πίνει περίπου δύο φλιτζάνια καφέ των 235 ml την ημέρα, που μπορεί να περιέχει συνολικά περίπου 280 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης. Για τους περισσότερους νέους, υγιείς ενήλικες, η καφεΐνη δεν φαίνεται να επηρεάζει αισθητά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Κατά μέσο όρο, η λήψη έως και 400 mg καφεΐνης την ημέρα φαίνεται να είναι ασφαλής. Ωστόσο, η καφεΐνη επηρεάζει κάθε άτομο διαφορετικά.
Για κάποιον που έχει ήδη διαβήτη, οι επιδράσεις της καφεΐνης στη δράση της ινσουλίνης μπορεί να σχετίζονται με υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Για μερικούς ανθρώπους με διαβήτη, περίπου 200 mg καφεΐνης (το ισοδύναμο 1-2 φλιτζανιών των 235 ml σκέτου καφέ) μπορεί να προκαλέσουν αυτό το αποτέλεσμα. Εάν έχετε διαβήτη, ή παλεύετε να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, ο περιορισμός της ποσότητας καφεΐνης στη διατροφή σας μπορεί να είναι ευεργετικός.
Το ίδιο ισχύει και για την επίδραση της καφεΐνης στην αρτηριακή πίεση. Η απόκριση της αρτηριακής πίεσης στην καφεΐνη διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μπορεί να προκαλέσει μια σύντομη αλλά δραματική αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης, ακόμα κι αν δεν έχετε υπέρταση.
Δεν είναι σαφές τι προκαλεί αυτή την απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η καφεΐνη θα μπορούσε να μπλοκάρει μια ορμόνη που βοηθά στη διατήρηση της διεύρυνσης των αρτηριών. Άλλοι πιστεύουν ότι αναγκάζει τα επινεφρίδια να απελευθερώνουν περισσότερη αδρεναλίνη, η οποία προκαλεί την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Μερικοί άνθρωποι που πίνουν τακτικά ροφήματα με καφεΐνη έχουν υψηλότερη ημερήσια μέση αρτηριακή πίεση από εκείνους που δεν πίνουν καθόλου. Άλλοι που πίνουν τακτικά ροφήματα με καφεΐνη αναπτύσσουν ανοχή σε αυτή. Ως αποτέλεσμα, δεν έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην αρτηριακή τους πίεση.
Εάν έχετε υπέρταση, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν πρέπει να περιορίσετε, ή να σταματήσετε να πίνετε ποτά με καφεΐνη.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) λέει ότι 400 mg καφεΐνης την ημέρα είναι γενικά ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε για την επίδραση της καφεΐνης στην αρτηριακή σας πίεση, προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα καφεΐνης που πίνετε στα 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 1-2 φλιτζάνια των 235 ml μαύρου (σκέτου) καφέ. Λάβετε υπόψη ότι η ποσότητα καφεΐνης στον καφέ, τα ενεργειακά ποτά και άλλα ποτά ποικίλλει ανάλογα με την μάρκα και τη μέθοδο παρασκευής.
Επίσης, εάν έχετε υπέρταση, αποφύγετε την καφεΐνη αμέσως πριν από δραστηριότητες που αυξάνουν φυσικά την αρτηριακή σας πίεση, όπως η άσκηση και η σκληρή σωματική εργασία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο και καταπονείστε.
Για να δείτε εάν η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, ελέγξτε την πίεσή σας πριν πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ ή άλλο ρόφημα με καφεΐνη και μετά ξανά 30 λεπτά με 2 ώρες αργότερα. Εάν η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται κατά περίπου 5 έως 10 βαθμούς, μπορεί να είστε ευαίσθητοι στην ικανότητα της καφεΐνης να αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
Οι γυναίκες που είναι έγκυες, προσπαθούν να μείνουν έγκυες ή θηλάζουν πρέπει επίσης να είναι προσεκτικές με την καφεΐνη. Η υψηλή πρόσληψη βρασμένου, αφιλτράριστου καφέ έχει συσχετιστεί με ήπια αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης.
Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έπιναν τακτικά ποτά με καφεΐνη, όπως καφές, τσάι ή αναψυκτικά, παρουσίασαν πιο ενοχλητικά αγγειοκινητικά συμπτώματα, όπως εξάψεις, από άλλες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν λάμβαναν καφεΐνη.
Λάβετε υπόψη ότι η πραγματική περιεκτικότητα σε καφεΐνη ενός φλιτζανιού καφέ, ή τσαγιού μπορεί να ποικίλλει αρκετά. Παράγοντες όπως η επεξεργασία και ο χρόνος παρασκευής επηρεάζουν το επίπεδο καφεΐνης.