Latest News

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Τέιλορ Σουίφτ: Τι κοινό μπορεί να έχει η ποπ τραγουδίστρια με μία… σαρανταποδαρούσα; [ΕΙΚΟΝΕΣ]

 Η Τέιλορ Σουίφτ θα μπορούσε να αναφέρεται σε αυτό το έντομο όταν έγραφε το τραγούδι «Shake it Off.»  Και σίγουρα δεν φανταζόταν ότι το όνομά της θα έμενε στην ιστορία χάρη σε μια σαρανταποδαρούσα που συναντάται στα... Απαλάχια Όρη!

Η συγκεκριμένη σαρανταποδαρούσα μετονομάστηκε σε Nannaria swiftae και με αυτή την επιστημονική ονομασία θα καταγράφεται πλέον στη βιβλιογραφία.

Πρόκειται για ένα απολύτως χρήσιμο έντομο στο οικοσύστημα, καθώς έχει ζωτικής σημασίας ρόλο στην αποσύνθεση, παράγοντας θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα δάση.

Ο εντομολόγος Ντέρεκ Χένεν που είχε την ιδέα να μετονομαστεί η σαρανταποδαρούσα προς τιμή της Τέιλορ Σουίφτ, λέει ότι «η μουσική της βοήθησε να ξεπεράσω τις δυσκολίες της μεταπτυχιακής εργασίας και έτσι  είπα ευχαριστώ».

Ο συγκεκριμένος τύπος της σαρανταποδαρούσας κρύβεται κάτω από το έδαφος, όπου κάνει την δουλειά της με τα φύλλα που αποσυντίθενται. Κι επειδή ακριβώς είναι ακριβοθώρητα έντομα είναι δύσκολο και να αναλυθούν. Ο εντοπισμός του εντόμου έγινε στο πλαίσιο μίας πολυετούς έρευνας από επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο Ντέρεκ Χένεν.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά, αφού καταγράφηκαν περισσότερα από 1800 είδη του ζωικού βασιλείου. Ανάμεσα σε αυτά είναι η σαρανταποδαρούσα Nannaria, η οποία πλέον καταγράφεται στην βιβλιογραφία ως Nannaria swiftae. Έχει μήκος από 18 ως 38 εκατοστά, καφέ σκούρο κορμό με λευκές, κόκκινες ή πορτοκαλί κηλίδες και λευκά πόδια.

Χάρη σε αυτό το ταπεινό έντομο η Τέιλορ Σουίφτ βλέπει το όνομά της στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Αλλά  δεν είναι η μόνη σταρ που δάνεισε το όνομά της σε κάποιο ζώο ή φυτό.

-Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο δάνεισε το όνομά του στο δέντρο Uvariopsis dicaprio, που συναντάται στο δάσος Έμπο του Καμερούν, που είναι ένα οικοσύστημα τεράστιας αξίας για την βιοποικιλότητά του.

– Οι Led Zeppelin έδωσαν το όνομα σε ένα σπάνιο βάτραχο της βροχής, τον Pristimantis ledzeppelin, που συναντάται στα σύνορα του Περού με τον Ισημερινό, στις Άνδεις και έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς την βροχή- καθώς οι Led Zeppelin έχουν γράψει το περίφημο τραγούδι «The Rain Song».

– Το Παιδικό Μουσείο στο Γουέστ Χάρφορντ του Κονέκτικατ ονόμασε «Keith» μια κατσαρίδα της Μαδαγασκάρης, επειδή παράγει έναν ήχο που ακούγεται σαν το όνομα του Κιθ Ρίτσαρντς των Rolling Stones.

-Ο κινηματογραφικός ήρωας του «Πολέμου των Άστρων, Λουκ Σκάιγουοκερ, έδωσε το όνομά του σε ένα νέο είδος γίβωνα της Κίνας, που (όπως και οι Τζεντάι) απειλείται με εξαφάνιση.

-Το σαλιγκάρι Craspedotropis απέκτησε το προσωνύμιο gretathunberga, από το όνομα της ακτιβίστριας Γκρέτα Τοόυνμπεργκ, καθώς έχουν ένα κοινό: δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

-Κι επίσης στο απολίθωμα ενός προϊστορικού καλαμαριού δόθηκε το όνομα Syllipsimopodi bideni, ως φόρος τιμής στον γηραιότερο πολιτικό που εκλέχτηκε πρόεδρος των ΗΠΑ.