Πώς βρέθηκε πνιγμένη τα ξημερώματα της 29ης Νοεμβρίου κοντά στο νησί Καταλίνα, ανοιχτά του Λος Άντζελες; Οι αστυνομικές αρχές μετά από πολλά χρόνια ανοίγουν ξανά τον φάκελο και εξετάζουν τα γεγονότα και τα πειστήρια από μια άλλη οπτική γωνία.
Η έρευνα άνοιξε ξανά το 2011, μετά από νέες μαρτυρίες και ευρήματα, και στη συνέχεια, το 2018, ο χαμός της Νάταλι χαρακτηρίστηκε «ύποπτος», και ο Ρόμπερτ Βάγκνερ χαρακτηρίστηκε από την Αστυνομία ως «πρόσωπο ενδιαφέροντος».
Καριέρες με αντίθετη πορεία
Η Νάταλι Γουντ γνωρίστηκε με τον Βάγκνερ το 1956. Ήταν 18 μόλις ετών, αλλά είχε ήδη παίξει με τον Τζέιμς Ντιν στο φιλμ «Επαναστάτης χωρίς Αιτία», είχε κρυφή σχέση με τον Νίκολας Ρέι, και είχε φλερτάρει με τον Ντένις Χόπερ. Ο Ρόμπερτ Βάγκνερ ήταν 26 ετών και φιγουράριζε σαν ένας επίδοξος «jeun premier» του κινηματογράφου. Παντρεύτηκαν το 1957, αλλά οι καριέρες τους είχαν αντίθετη πορεία. Η Νάταλι πρωταγωνίστησε στο «SplendorintheGrass» (1961) του Ελία Καζάν, όπου και γνωρίστηκε με τον συμπρωταγωνιστή της Γουόρεν Μπίτι, και βέβαια στο μιούζικαλ «WestSideStory» (1961) του Ρόμπερτ Γουάϊζ.
Έτσι, οι αντίθετες πορείες οδήγησαν στο διαζύγιο, το 1962. Θα βρεθούν ξανά, και θα παντρευτούν ξανά τον Ιούλιο του 1972, και θα φέρουν στον κόσμο την κόρη τους Κόρτνεϋ το 1974. Τον επόμενο χρόνο απέκτησαν το σκάφος «Challenger» το οποίο βάφτισαν εκ νέου -παρότι θεωρείται γρουσουζιά- «Splendour».
Η δεκαετία όμως του 1970 επεφύλασσε διαφορετικές πορείες για το ζευγάρι. Η Νάταλι γύριζε λίγα φιλμ, ενώ ο Ρόμπερτ είχε στραφεί στην τηλεόραση, με μεγάλη επιτυχία. Το 1981, η Νάταλι γύριζε την ταινία «Brainstorm» με συμπρωταγωνιστή τον νεαρό Κρίστοφερ Γουόλκεν, κι έτσι τον κάλεσε να περάσουν μαζί το 3μερο των Ευχαριστιών, στο σκάφος.
Έτσι, η 43χρονη -τότε- Νάταλι Γουντ πέρασε εκείνες τις μέρες στο σκάφος «Splendour» με τον σύζυγό της Ρόμπερτ Βάγκνερ, και τον καλεσμένο τους γνωστό ηθοποιό Κρίστοφερ Γουόλκεν. Στην παρέα ήταν και ο καπετάνιος του σκάφους Ντένις Νταβέρν.
Η μοιραία βραδινή έξοδος
Το απόγευμα της 28ης Νοεμβρίου του 1981, η Νάταλι Γουντ και ο Κρίστοφερ Γουόκεν πήραν το «τέντερ» (βαρκάκι) του σκάφους και βγήκαν στη στεριά για να πιουν ποτά. Στις 7 μμ. στην παρέα προστέθηκαν ο Βάγκνερ και ο καπετάνιος Νταβέρν, οι οποίοι έφτασαν με κρις – κραφτ ταξί. Στο εστιατόριο η Γουντ ήταν κακοδιάθετη, και γκρίνιαζε για όλα. Το ψάρι δεν ήταν φρέσκο, το τραπέζι ήταν πολύ μεγάλο, τα φώτα του εστιατορίου πολύ δυνατά, τα κρασιά απαράδεκτα. Ο Κρίστοφερ Γουόκεν και ο καπετάνιος προθυμοποιήθηκαν και πήγαν στο σκάφος κι έφεραν δύο μπουκάλια κόκκινο κρασί.
Στις 10:30 μμ. έφυγαν από το εστιατόριο, αλλά η φασαρία συνεχίστηκε στο σκάφος. Κάποια στιγμή ο Βάγκνερ έσπασε ένα μπουκάλι και επιτέθηκε στον Κρίστοφερ Γουόκεν, λέγοντας: «Λέγε, τι θέλεις; Να κοιμηθείς με τη γυναίκα μου;». Ο Γουόκεν, φέρθηκε ψύχραιμα και αποσύρθηκε στην καμπίνα του. Η Νάταλι πήγε στην καμπίνα της φωνάζοντας ότι δεν θα έμενε ούτε πέντε λεπτά μαζί του στο σκάφος. Ο Βάγκνερ την ακολούθησε. Οι φωνές τους ανάγκασαν τον καπετάνιο να δυναμώσει το ραδιόφωνο.
Πόρτες άνοιγαν κι έκλειναν, ακούγονταν σπασίματα και ο καυγάς μεταφέρθηκε στην πίσω γέφυρα του σκάφους. Ο καπετάνιος καθόταν στο πάνω κατάστρωμα, περίμενε ένα τέταρτο της ώρας και όταν τα πράγματα ηρέμησαν, κατέβηκε στο μεσαίο κατάστρωμα και βρήκε τον Βάγκνερ μόνο του, νευρικό και ανήσυχο. Του είπε ότι δεν μπορούσε να βρει πουθενά τη Νάταλι, και τον διέταξε να ψάξει το σκάφος. Η Νάταλι δεν βρέθηκε πουθενά, ούτε στην καμπίνα του Κρίστοφερ Γουόκεν που κοιμόταν μακαρίως.
Παράξενες συμπτώσεις
Ο Βαγκνερ μετά από λίγο ανακάλυψε πως έλειπε το βαρκάκι. Ο καπετάνιος πρότεινε να ανάψουν τον φάρο άμεσης ανάγκης, αλλά ο Βάγκνερ αρνήθηκε. Ο καπετάνιος δεν μπορούσε να καταλάβει αυτή την άρνηση, ούτε μπορούσε να φανταστεί τη Νάταλι να εξαφανίζεται με το βαρκάκι μέσα στη νύχτα. Φοβόταν τα βαθιά νερά, φοβόταν το σκοτάδι, και πάντα επαναλάμβανε μια δυσοίωνη προφητεία που της είχε δώσει η μητέρα της: «Θα πεθάνεις σε σκοτεινά βαθιά νερά».
Ο Βάγκνερ άρχισε να πίνει ουίσκι, υποχρέωσε και τον νεαρό καπετάνιο να κάνει το ίδιο, συνέχιζε να κλαίει και να επαναλαμβάνει ότι η Νάταλι έφυγε. Πέρασε άλλη μια ώρα αναμονής. Ο Βάγκνερ δεν ήθελε με κανένα τρόπο να ειδοποιήσει τις Αρχές για να μην γίνει σκάνδαλο που θα έβλαπτε την καριέρα του. Τελικά πείστηκε και ειδοποίησε το τοπικό λιμεναρχείο στις 1:30 πμ., ότι αγνοείται κάποιος από το σκάφος. Οι λιμενικοί φτάνουν στο σκάφος στις 3:30 πμ. και ο λιμενάρχης του νησιού τον συμβουλεύει να ειδοποιήσουν την ακτοφυλακή που έχει τα κατάλληλα μέσα για τις έρευνες. Τελικά η ακτοφυλακή ειδοποιείται στις 5:11 πμ., αφού έχουν χαθεί πολύτιμες ώρες. Η Νάταλι Γουντ θα βρεθεί πνιγμένη λίγο πριν τις 8:00 πμ., να επιπλέει μπρούμυτα στο νερό.
Νέα στοιχεία
Οι Αρχές, μετά από πληροφορίες που δέχτηκαν ανώνυμα, άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον σε κάποια στοιχεία που «πέρασαν απαρατήρητα» τότε. Η Μέριλιν Ουέιν, που μαζί με τον σύντροφό της είχαν δέσει το σκάφος τους δίπλα στο «Splendour» είπε πως άκουσε στις 11 το βράδυ, μια γυναικεία φωνή να ζητά «Βοήθεια πνίγομαι!». Άκουσε επίσης μια αντρική φωνή να απαντά: «Εντάξει! Έρχονται να σε βρουν!». Η Ουέιν είπε πως ο σύντροφός της άναψε το φάρο του σκάφους αλλά δεν είδαν τίποτε. Η γυναίκα έδωσε κατάθεση στον λιμενάρχη αλλά και στον σερίφη του Άβαλον, αλλά τίποτε δεν έγινε.
Η κατάθεση του άντρα της ακτοφυλακής Ρότζερ Σμιθ που βρήκε το νεκρό σώμα της Νάταλι Γουντ, επίσης αγνοήθηκε. Ο Σμιθ δήλωσε ότι η σορός της Γουντ δεν παρουσίαζε σημάδια ακαμψίας, πράγμα που σημαίνει ότι η ηθοποιός πάλεψε ώρες στη θάλασσα με το βαρκάκι. «Θα μπορούσε να είχε σωθεί» είπε. Ο Ρότζερ Σμιθ απολύθηκε τον επόμενο χρόνο. Επίσης περίεργο είναι το πόρισμα του ιατροδικαστή Τόμας Νογκούτσι, αφού δεν εξηγεί τους πολλαπλούς μώλωπες στο σώμα της Νάταλι Γουντ (11 μώλωπες πίσω, και 28 μώλωπες μπροστά), ούτε τη γεμάτη ουροφόρο κύστη της, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον έπεσε στο νερό αναίσθητη αφού κάθε ανθρώπινος οργανισμός αδειάζει αυτόματα την κύστη του όταν μπει στο νερό. Τέλος, η ιατροδικαστική έκθεση δεν καθορίζει ούτε τον ακριβή χρόνο θανάτου!
Μετά απ’ όλα αυτά, τα αρχικά ερωτήματα παραμένουν και αποκτούν νέο νόημα: Γιατί συνέχισαν να αγνοούν την εξαφάνισή της; Θα μπορούσε να είχε σωθεί; Γιατί έβγαλε τη σκάλα κι έλυσε το βαρκάκι; Πού θα πήγαινε μέσα στο σκοτάδι; Κι αφού έπεσε στο νερό, γιατί δεν ανέβηκε ξανά στο σκάφος; Θα χρειαζόταν μικρή προσπάθεια για να τα καταφέρει.
Ο Κρίστοφερ Γουόκεν μίλησε για το περιστατικό μια μόνο φορά, το 1983, λέγοντας: «Ξέρω ότι πολλοί θα απογοητευτούν, αλλά ήταν ένα ατύχημα. Τίποτε άλλο». Ύστερα σιώπησε. Εξάλλου, ποιος θα ήθελε ένα σκάνδαλο στη βιομηχανία του κινηματογράφου;
Οι Αρχές το 2018 μετέτρεψαν το πιστοποιητικό θανάτου από «τυχαίο πνιγμό» σε «πνιγμό από απροσδιόριστους παράγοντες» και δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν με νέες τεχνικές (όπως το DNA) να φωτίσουν τον θάνατο της όμορφης Νάταλι Γουντ. Τα ερωτήματα πάντως παραμένουν: Τι έγινε στ’ αλήθεια εκείνο το βράδυ του φθινοπώρου του 1981, στο νησί Καταλίνα; Θα μπορούσε η Νάταλι να είχε σωθεί; Είναι, άραγε, ο 91χρονος πλέον Ρόμπερτ Βάγκνερ, ένοχος;
Την απάντηση την παίρνει ο άνεμος.