Latest News

Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Ζελένσκι: Η Ρωσία ετοιμάζει νέα, πιο ισχυρά πλήγματα σε Ντονμπάς και Χάρκοβο


 Οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζουν νέα, πιο ισχυρά πλήγματα, στο Ντονμπάς και το Χάρκοβο, προειδοποίησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έφτασε στην ...38η ημέρα του. 

Η στρατιωτική κατάσταση στα ανατολικά της χώρας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος στο νέο μήνυμά του. Οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στο Ντονμπάς και προς το Χάρκοβο και «ετοιμάζονται για ακόμη πιο ισχυρά πλήγματα», προειδοποίησε. 

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι Ρώσοι αποσύρονται από τη βόρεια Ουκρανία «με αργό αλλά αισθητό τρόπο». Κάποιες φορές απωθούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις και άλλες φορές αποχωρούν οικειοθελώς, συμπλήρωσε. Όμως, προειδοποίησε για τις νάρκες που αφήνουν πίσω τους. 

«Είναι αλήθεια ότι πίσω τους αφήνουν μια απόλυτη καταστροφή και πολλούς κινδύνους», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι οι βομβαρδισμοί μπορεί να συνεχιστούν. «Βάζουν νάρκες σε όλη την περιοχή. Βάζουν νάρκες σε σπίτι, σε εξοπλισμό, ακόμη και στα σώματα νεκρών ανθρώπων. Υπάρχουν πολλά καλώδια, πολλοί άλλοι κίνδυνοι», τόνισε ο Ζελένκσι. 

«Όποιος επιστρέφει σε αυτή την περιοχή πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός», προειδοποίησε. «Ακόμη είναι αδύνατη η επιστροφή στην κανονική ζωή… Περιμένετε να καθαριστεί η γη σας, περιμένετε μέχρι να διαβεβαιωθείτε ότι είναι αδύνατοι οι νέοι βομβαρδισμοί», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Στο νέο μήνυμά του κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι προσπαθεί να στρατολογήσει ανθρώπους από την Κριμαία, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου και ζήτησε να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις για αυτό τον λόγο. Κάλεσε τους ανθρώπους στην Κριμαία να αρνηθούν, αλλά αν δεν μπορούν να το κάνουν, τους ζήτησε να παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό «με την πρώτη ευκαιρία». «Θα καταλάβουμε τα πάντα, θα ζήσετε», συμπλήρωσε. 

Αναφερόμενος ότι είναι η εποχή στρατολόγησης νέων στη Ρωσία, τόνισε ότι φέτος αυτό αποτελεί «εγγυημένο θάνατο για πολλούς» και έστειλε ένα μήνυμα στις οικογένειές τους. «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους νεκρούς εδώ. Σώστε τα παιδιά σας, μην τους στείλετε στον στρατό. Κάνετε ό,τι μπορείτε για να τα κρατήσετε ζωντανά. Κρατήστε τα στο σπίτι», τόνισε. 

«Αποτροπή 9 επιθέσεων» 

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι την Παρασκευή απέτρεψαν εννέα ρωσικές επιθέσεις, καταστρέφοντας οχτώ τανκς, 44 τεθωρακισμένα οχήματα, 16 οχήματα άλλου τύπου και 10 συστήματα πυροβολικού. 

Οι Ρώσοι, σύμφωνα με τη νέα ενημέρωση των ουκρανικών δυνάμεων, προσπάθησαν αλλά απέτυχαν να πλήξουν κρίσιμης σημασίας υποδομές στην Οδησσό. Ακόμη, ο ουκρανικός στρατός εκτίμησε ότι η Ρωσία έχει αποσύρει από το Κίεβο περίπου το 20% των μονάδων της, όμως άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει αυτό να θεωρείται υποχώρηση. 

Χθες, η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για την επίθεση σε δεξαμενές πετρελαίου, στο ρωσικό Μπέλγκοροντ. Η Ουκρανία αρνείται ότι ευθύνεται για την επίθεση που έγινε με ελικόπτερα. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η καταστροφή αυτών των δεξαμενών πετρελαίου στο Μπέλγκοροντ σημαίνει πιθανότητα απώλεια καυσίμων και πυρομαχικών για τις δυνάμεις εισβολής. Η Βρετανία εκτιμά ότι το πλήγμα μπορεί να επιδεινώσει τα υλικοτεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις και εκείνες που έχουν περικυκλώσει το Χάρκοβο μπορεί να επηρεαστούν ιδιαίτερα. 

«3.000 διασώθηκαν από τη Μαριούπολη»- Νέα προσπάθεια εκκένωσης σήμερα  

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι διασώθηκαν από τη Μαριούπολη, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Στο μήνυμά του, έκανε λόγο για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων στο Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ και τη Ζαπορίζια την Παρασκευή. «Καταφέραμε να διασώσουμε 6.266 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 3.071 από τη Μαριούπολη», δήλωσε. 

Δεν ήταν σαφές εάν αυτοί οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη ή αν είχαν ήδη εγκαταλείψει την πόλη τους, προτού μεταφερθούν με λεωφορείο στη Ζαπορόζια. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, χθες περίπου 30 λεωφορεία έφτασαν στη Ζαπορίζια και κάποια από αυτά μετέφεραν ανθρώπους που είχαν εγκαταλείψει μόνοι τους τη Μαριούπολη και είχαν φτάσει στο Μπερντιάνσκ. 

Αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού θα κάνει σήμερα μία ακόμη προσπάθεια να απομακρύνει αμάχους από τη Μαριούπολη, που είναι υπό πολιορκία. Χθες, η οργάνωση έστειλε ομάδα για να ηγηθεί κονβόι 54 λεωφορείων και ΙΧ, όμως γύρισαν πίσω, λέγοντας ότι ήταν αδύνατη η πραγματοποίηση της εκκένωσης.