Απελάσεις Ρώσων διπλωματών ζητά επί της ουσίας ο Ουκρανός πρέσβης στην Ελλάδα, Σεργκέι Σουτένκο, που... κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα μέσα της εβδομάδες δήλωσε πως μια τέτοια κίνηση θα έστελνε «ξεκάθαρο μήνυμα αντίθεσης» στην ρωσική εισβολή.
Ο κ. Σουτένκο κάλεσε την Αθήνα να εξετάσει το σενάριο απέλασης έστω στρατιωτικών ακολούθων, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία ενώ αναφέρθηκε και στις οικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία, επισημαίνοντας πως την προηγούμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 19 Μαρτίου, εννέα πλοία είχαν παραλάβει ρωσικό πετρέλαιο, μεταξύ των οποίων και ελληνόκτητα σκάφη.
Μάλιστα επιχειρώντας να εξισώσει την χρηματική αξία με την διαφορά που θα έκαναν τα έσοδα στη μάχη, ο κ. Σουτένκο είπε πως το φορτίο ισοδυναμούσε με «60 πυραύλους κρουζ Kalibr». «Κατανοώ ότι δεν υπάρχει εμπάργκο, μα γιατί Έλληνες πλοιοκτήτες κάνουν “business as usual;» αναρωτήθηκε, κάνοντας λόγο για χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον Ελλήνων στη Μαριούπολη.
Όσο για την πρόθεση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια να συνοδεύσει ανθρωπιστική αποστολή στη Μαριούπολη, Ουκρανός πρέσβης χαιρέτισε την εξαγγελία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως προτεραιότητα έχει η ασφάλεια. «Φοβάμαι ότι (σ.σ οι Ρώσοι) μπορεί να κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν αυτό το κονβόι, καθώς αυτά που μπορεί να δει ο κ.Δένδιας ενδεχομένως να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις πεποιθήσεις του (...) δεν θέλουν να βγει έξω η αλήθεια».
Επισημαίνοντας την ανάγκη αντιαεροπορικών συστημάτων για την προστασία των ουκρανικών πόλεων από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ο κ. Στουτένκο επιβεβαίωσε πως η Ουκρανία ζήτησε και από την Ελλάδα συστήματα αεράμυνας - όπως αιτήθηκε και από άλλες χώρες που διαθέτουν συστήματα τα οποία μπορεί να χειριστεί ο στρατός της χώρας του.
Οι Ουκρανοί «αντιστέκονται, μα επίσης χάνουν ζωές, στρατιωτών και αμάχων» σημείωσε την Πέμπτη όπου έκλειναν τέσσερις εβδομάδες από την εισβολή. Όσο για τους Ρώσους, υποστήριξε πως «φοβούνται τις απώλειες (...) φοβούνται να τις αναφέρουν στην ηγεσία τους», χαρακτηρίζοντας ψέματα τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί «ναζί» και εκφράζοντας την έκπληξη του για όσους πιστεύουν τις θέσεις του Κρεμλίνου.