Latest News

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Ένας μήνας πολέμου στην Ουκρανία- Ο Ζελένσκι καλεί τους πολίτες του κόσμου να διαδηλώσουν

 Ένας μήνας συμπληρώθηκε από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους πολίτες όλου του κόσμου να βγουν στους δρόμους... «στο όνομα της ειρήνης». 

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε έκκληση για ουσιαστικά μέτρα, με αφορμή τις τρεις συνόδους κορυφής που διεξάγονται σήμερα στις Βρυξέλλες, της G7, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. 

«Ο κόσμος πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο. Σας καλώ να ορθώσετε ανάστημα απέναντι στον πόλεμο. Ξεκινώντας από τις 24 Μαρτίου, ακριβώς ένα μήνα μετά τη ρωσική εισβολή. Βγείτε από τα γραφεία, τα σπίτια, τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά σας, στο όνομα της ειρήνης. Υποστηρίξτε την Ουκρανία, την ελευθερία, τη ζωή. Βγείτε σε πλατείες και δρόμους», είπε ο Ζελένσκι στο νέο μήνυμά του.  

«Περιμένουμε ουσιαστικά βήματα», τόνισε αναφερόμενος στις τρεις συνόδους κορυφής και συμπλήρωσε «Θα δούμε ποιος είναι φίλος, ποιος είναι εταίρος και ποιος μας έχει προδώσει για τα χρήματα»

Συνεχίζονται οι μάχες 

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επικεντρώνονται στις περιοχές του Κιέβου, του Τσέρνιχιβ και του Χαρκόβου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού. 

Στη Χερσώνα, τα ρωσικά στρατεύματα «τρομοκρατούν τον ντόπιο πληθυσμό» και χρησιμοποιούν την ρωσική εθνοφρουρά για να αποτρέπουν αντιδράσεις εναντίον κατακτητών, επισημαίνει ακόμη το ουκρανικό γενικό επιτελείο. 

Η Ουκρανία αυξάνει την πίεση στις ρωσικές δυνάμεις βορειοανατολικά του Κιέβου, ενώ κάνει επιτυχείς αντεπιθέσεις εναντίον ρωσικών θέσεων σε πόλεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. 

Εξαντλούνται τα αποθέματα νερού στο Τσέρνιχιβ 

Δραματική είναι η κατάσταση στο Τσέρνιχιβ, που είναι υπό ρωσική κατοχή, καθώς ντόπιοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι εξαντλούνται τα αποθέματα νερού και επιβλήθηκαν περιορισμοί στη χρήση του. Από σήμερα, θα διατίθενται 10 λίτρα ανά άτομο, ενημέρωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. 

Περίπου 150.000 είναι εγκλωβισμένοι στην πόλη, με ελάχιστη ελπίδα για βοήθεια, καθώς η Ρωσία την απέκοψε από το Κίεβο. Στο Τσέρνιχιβ- που είναι επίκεντρο μαχών- είναι εδώ και ημέρες χωρίς ρεύμα και η πόλη έχει βυθιστεί στο χάος. 

Η Λουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο, δήλωσε ότι οι κάτοικοι του Τσέρνιχιβ κρατούνται όμηροι, προκειμένου το Κρεμλίνο να προωθήσει τις «μαξιμαλιστικές» απαιτήσεις του στις διαπραγματεύσεις. 

«Το Τσέρνιχιβ παραμένει απολύτως αποκομμένο από την πρωτεύουσα. Οι κατακτητές βομβάρδισαν γέφυρα, μέσω της οποίας μεταφέραμε ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη και απομακρύναμε αμάχους. Η πόλη δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση, σχεδόν καθόλου φυσικό αέριο, οι υποδομές έχουν καταστραφεί», δήλωσε η Ντενίσοβα. 

«Σύμφωνα με κατοίκους, οι κατακτητές συντάσσουν λίγες με πολίτες για μεταφορά στο Λγκοβ (στη Ρωσία). Οι ρατσιστές, αποκόβοντας το Τσέρνιχιβ από την πρωτεύουσα, μετέτρεψαν τους κατοίκους του σε ομήρους», συμπλήρωσε. 

Φόβοι εκφράζονται ότι στην πόλη θα εξελιχθεί μια ανθρωπιστική κρίση παρόμοια με εκείνη στη Μαριούπολη. Εκεί, χιλιάδες κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι υπό διαρκείς βομβαρδισμούς, με εξαντλημένα αποθέματα νερού και τροφίμων. 

Συνολικά 4.544 άμαχοι απομακρύνθηκαν από ουκρανικές πόλεις μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων που δημιουργήθηκαν την Τετάρτη, αρκετοί λιγότεροι σε σύγκριση με μία ημέρα νωρίτερα. 

Τρεις σύνοδοι κορυφής σήμερα 

Σήμερα, στις Βρυξέλλες, θα διεξαχθούν τρεις σύνοδοι κορυφής, κάτι πρωτοφανές, καθώς οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, της G7 και της ΕΕ θα συζητήσουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ήδη χθες το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει τα στρατεύματά του στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας. «Το πρώτο βήμα είναι η ανάπτυξη τεσσάρων νέων ομάδων στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, μαζί με τις υπάρχουσες δυνάμεις μας στις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Επίσης, το ΝΑΤΟ αναμένεται να συμφωνήσει σήμερα στην παροχή ειδικού εξοπλισμού για να βοηθήσει την Ουκρανία απέναντι σε χημικές, βιολογικές ή πυρηνικές επιθέσεις. 

Η συμμαχία εκτιμά ότι από 7.000 έως 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί έως τώρα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ρωσία είχε χάσει 15.000 στρατιώτες σε 10 χρόνια στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Associated Press. 

Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πιστεύει πως εγκλήματα πολέμου έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία, με βάση την αξιολόγηση των αποδείξεων ότι άμαχοι έχουν μπει εσκεμμένα στο στόχαστρο.

6.000 πύραυλοι από τη Βρετανία 

Η Βρετανία θα παραδώσει άλλους 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Παρά την «εξαιρετικά θαρραλέα» αντίσταση των Ουκρανών, «δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να μην αντιδράσουμε και να αφήσουμε τους Ρώσους να κονιορτοποιούν ουκρανικές πόλεις», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. 

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τους συμμάχους για να αυξηθεί η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, να ενισχυθούν οι άμυνές της καθώς αντιστρέφει τον ρου αυτής της μάχης», πρόσθεσε.

Οι 6.000 αντιαρματικοί πύραυλοι θα αυξήσουν στους 10.000 τον αριθμό των όπλων αυτού του τύπου τα οποία διατέθηκαν στην Ουκρανία. Το Λονδίνο έχει ήδη παραδώσει στο Κίεβο πάνω από 4.000 αμερικανικούς πυραύλους, ανάμεσά τους NLAW και Javelin, καθώς και φορητούς πυραύλους Starstreak.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανήγγειλε επίσης τη χορήγηση βοήθειας 25 εκατομμυρίων λιρών (30 εκατ. ευρώ) στον ουκρανικό στρατό, πέρα από τα 400 εκατ. λίρες οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε ήδη υποσχεθεί το Λονδίνο.

ΠΟΥ: 64 επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως έχει επαληθεύσει 64 επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος. 

Οι επιθέσεις αυτές, 2-3 καθημερινά, έχουν προκαλέσει 15 θανάτους και 37 τραυματισμούς. «Οι επιθέσεις εναντίον δομών υγείας παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και αποτελούν ανατριχιαστικά συχνή τακτική πολέμου. Καταστρέφουν υποδομές κρίσιμης σημασίας και, το χειρότερο, καταστρέφουν κάθε ελπίδα», επεσήμανε ο Οργανισμός. 

Έπειτα από έναν μήνα πολέμου στην Ουκρανία, η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι δραματικά περιορισμένη και η ανάγκη περίθαλψης τραυματιών, αλλά και πασχόντων από χρόνιες ασθένειες, είναι τεράστια, επεσήμανε ακόμη.