Ο λόγος για το Eclipse (μήκους 162 μέτρων), το οποίο την Τρίτη έδεσε στην παραθαλάσσια πόλη Μαρμαρίδα, σε κοντινή απόσταση από τη Ρόδο, αλλά και για το Solaris (μήκους 139 μέτρων), το οποίο είχε φθάσει από τη Δευτέρα στην πόλη Μποντρούμ.
Τα δύο υπερπολυτελή σκάφη, τα οποία ταξιδεύουν με σημαία Βερμούδας, αξίζουν περισσότερο από 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια. Και για να μην κατασχεθούν, θα πρέπει να βρίσκονται σε έδαφος εκτός της Ε.Ε., του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.
Γι’ αυτό και ο ιδιοκτήτης της Chelsea επέλεξε την Τουρκία ως ασφαλές καταφύγιο των γιοτ του, καθώς η γειτονική χώρα μέχρι στιγμής δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας ή προσώπων, στενά συνδεόμενων με τον Πούτιν.
«Τα γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους, οι οποίοι έχουν υποστεί κυρώσεις, μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα και να λειτουργούν εκτός των χωρικών υδάτων Ε.Ε., Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ» επιβεβαιώνει στο CNBC o Benjamin Maltby, αναλυτής της Keystone Law.
Παρότι η Άγκυρα έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, έχει αρνηθεί να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα, κάτι που τη μετατρέπει σε «παράδεισο» για τους Ρώσους μεγιστάνες, οι οποίοι βρίσκονται υπό «διωγμό» στις δυτικές χώρες.
«Θέλει να κάνει κάποιες δουλειές και ενδεχομένως να αγοράσει κάποια περιουσιακά στοιχεία» επισημαίνει στο Reuters πηγή, η οποία κλήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες επισκέψεις του Αμπράμοβιτς στην Κωνσταντινούπολη.
Ας σημειωθεί ότι ο μεγιστάνας, η περιουσία του οποίου ξεπερνάει τα 7 δισ. δολάρια, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση της Chelsea, με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου να κάνουν λόγο για πιθανό ενδιαφέρον αγοράς κάποιας τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας.