Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθύνει μήνυμα στους ηγέτες του ΝΑΤΟ, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ενίσχυση της στήριξης στην Ουκρανία
«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν στήριξη στην Ουκρανία εδώ και αρκετά χρόνια και θα ενισχύσουμε τη στρατιωτική, και οικονομική μας βοήθεια στη χώρα, η οποία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας», δήλωσε σήμερα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Ειδικότερα, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν στην Ουκρανία στρατιωτική στήριξη που περιλαμβάνει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αντιαρματικά όπλα, πυραύλους και καύσιμα, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης και δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, γιατί ο πόλεμος αυτός δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
«Ο Πρόεδρος Πούτιν έκανε μεγάλο λάθος που ξεκίνησε έναν πόλεμο εναντίον ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου έθνους. Υποτίμησε τη δύναμη του ουκρανικού λαού και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, που επιδεικνύουν πολύ ισχυρότερη αντίσταση από ό,τι ανέμενε», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Στόλτενμπεργκ.
Ανάγκη αναδιάταξης
Έναντι της μόνιμης πλέον ρωσικής απειλής, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για την ανάγκη να αναδιατάξουν τη δύναμη αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ, σε μακροπρόθεσμη βάση. Ως πρώτο βήμα, αναμένεται σήμερα να αποφασίσουν την ανάπτυξη νέων τεσσάρων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.
Επιπλέον, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα σε άμυνα και ασφάλεια. «Υπάρχει μια νέα αίσθηση κατεπείγοντος και αναμένω ότι οι ηγέτες θα αναγνωρίσουν την ανάγκη να επιταχύνουν τις επενδύσεις στην άμυνα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι η όποια χρήση χημικών θα αλλάξει δραστικά τη φύση της σύγκρουσης. «Θα είναι τυφλή παραβίαση του διεθνούς δικαίου με ευρύτατες σοβαρές συνέπειες», δήλωσε. «Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τους Συμμάχους του έναντι οποιασδήποτε απειλής», πρόσθεσε.
Η θέση της Ελλάδας
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα επαναλάβει «τη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία, στήριξη η οποία εκφράστηκε εμπράκτως από την πρώτη στιγμή με την ελληνική συνδρομή σε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό, καθώς και τη στήριξη – χωρίς αστερίσκους – των δεσμών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, όπως επιβάλλει η συμμαχική και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι αυτή η στήριξη, εξακολουθεί άλλωστε να εκφράζεται σε ανθρωπιστικό επίπεδο με την υποδοχή στην Ελλάδα Ουκρανών προσφύγων (13.000 μέχρι σήμερα). Ταυτόχρονα, από την έδρα της Συμμαχίας, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει «την αταλάντευτη στήριξη της κυβέρνησης στο Διεθνές Δίκαιο, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά και στο δικαίωμά της να ασκήσει αυτοάμυνα έναντι της ρωσικής εισβολής».
«Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας»
«Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, προσερχόμενος στην Έκακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προστατευτούν», προσέθεσε.
Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο κάλεσε την Κίνα να κρατήσει αποστάσεις από τη Ρωσία.
Ο Ντε Κρόο ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «απομονωμένος και πρέπει να μείνει απομονωμένος».
Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να «διπλασιάσει» τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας.
«Πιστεύω ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας. Ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν μπορεί να κερδίσει αυτό τον πόλεμο», πρόσθεσε η ίδια.
Ο Πούτιν κάνει βήματα «για να μας τρομάξει» και «να μας αποτρέψει από το να βοηθήσουμε την Ουκρανία περισσότερο ή να αναλάβουμε περαιτέρω δράση», εκτίμησε η Κάλας.
«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσουμε σε αυτή την παγίδα», τόνισε. «Πρέπει να σταματήσουμε τον εγκληματία πολέμου».