Με τη ρωσική εισβολή να έχει συμπληρώσει πλέον έναν μήνα, ο ουκρανικός στρατός προχωρά σε αντεπίθεση που έχει αλλάξει την κεντρική δυναμική...
του πολέμου.Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσο έχουν προχωρήσει οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά αν οι Ουκρανοί τις απωθούν.
Η Ουκρανία έχει ανατινάξει σταθμευμένα ρωσικά ελικόπτερα στον νότο και την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε πλοίο της Ρωσίας στη θάλασσα του Αζόφ. Επίσης, οι δυνάμεις της χτύπησαν κονβόι ανεφοδιασμού στα βορειοανατολικά. Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι επίσης μιλούν για πρόοδο στις σφοδρές μάχες γύρω από το Κίεβο.
Το ρωσικό πλοίο Orsk χτυπήθηκε από ουκρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους, στο λιμάνι του Μπερντιάσκ. Πρόκειται για πλοίο που χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι για τη μεταφορά όπλων και προμηθειών στις δυνάμεις τους που σφυροκοπούν τη Μαριούπολη.
Η Ουκρανία χτυπά «στόχους υψηλής αξίας», υποχρεώνοντας τις ρωσικές δυνάμεις να κάνουν αλλαγές για να προστατεύσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού τους, επεσήμανε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, κάνοντας αναφορά στο πλήγμα στο Orsk και σε αποθήκη πυρομαχικών στο Μπερντιάνσκ.
«Είναι πιθανό ότι θα συνεχίσουν να βάζουν στο στόχαστρο στοιχεία υλικοτεχνικής υποστήριξης στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές. Αυτό θα αναγκάσει τον ρωσικό στρατό να θέσει ως προτεραιότητα την προστασία της αλυσίδας ανεφοδιασμού και θα μειώσει την ικανότητα για επιθετικές επιχειρήσεις», ανέφερε ακόμη το βρετανικό υπουργείο Άμυνας
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, Ολεξάντρ Πάβλιουκ δήλωσε την Πέμπτη ότι η αντεπίθεση έχει καταφέρει να «βελτιώσει τις θέσεις» στο Ιρπίν και το Μακάριβ. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι στρατιώτες του έχουν απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από κάποιες περιοχές γύρω από το Κίεβο. Οι Ρώσοι δεν έχουν αρκετούς πόρους για να συνεχίσουν την επίθεσή τους, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Ολεξάντερ Μοτούζιανικ. Προειδοποίησε όμως ότι δεν έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να περικυκλώσουν και να καταλάβουν το Κίεβο.
Η πρόοδος σε ό,τι αφορά την ανακατάληψη εδαφών είναι δύσκολο να υπολογιστεί και να επιβεβαιωθεί. Την Πέμπτη μαίνονταν οι συγκρούσεις σε κρίσιμη μάχη σε προάστιο του Κιέβου, όπου τα ρωσικά στρατεύματα είχαν φτάσει πιο κοντά στην πρωτεύουσα.
Όμως, ακόμη και αυτή η «θολή» εικόνα για την ουκρανική πρόοδο βοηθά να σταλεί ένα μήνυμα στους πολίτες και τον κόσμο, ότι τα βάζει με τον εχθρό και δεν αμύνεται απλά και αναδεικνύει τον προβληματισμό σχεδιασμό και εκτέλεση του ρωσικού σχεδίου, επισημαίνουν οι New York Times.
Εμποδίζοντας τα ρωσικά στρατεύματα να καταλάβουν το Ιρπίν, προάστιο λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου, η Ουκρανία έδειξε ότι η στρατηγική της αποστολής μικρών μονάδων από την πρωτεύουσα για να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους, συχνά με ενέδρες, ήταν επιτυχής μέχρι στιγμής. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό περιελάμβανε μικρές μονάδες πεζικού σε αποστολές αναγνώρισης, για να βρουν και να αντιμετωπίσουν ρωσικές μονάδες που έχουν εξαπλωθεί σε χωριά κοντά στο Κίεβο.
Στις μάχες στα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, ο χρόνος είναι πιθανότατα με το μέρος της Ουκρανίας, λένε αναλυτές. Μειώνονται τα καύσιμα και τα πυρομαχικά των ρωσικών κονβόι, ενώ οι στρατιώτες κοιμούνται σε οχήματα εδώ και ένα μήνα, σε παγωμένες συνθήκες. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτός ο άξονας της ρωσικής επίθεσης, αν και είναι εκείνος που έφτασε πιο κοντά στο Κίεβο, έχει τα περισσότερα προβλήματα.
Δραματική κατάσταση στη Μαριούπολη
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να κάνουν πρόοδο στην ανατολική Ουκρανία, όπου την Πέμπτη υποστήριξαν ότι κατέλαβαν την πόλη Ίζιουμ, στην περιοχή του Χαρκόβου, που σφυροκοπείται εδώ και εβδομάδες. Η Ουκρανία το διέψευσε.
Στη Μαριούπολη παραμένει δραματική η κατάσταση, καθώς συνεχίζεται ο αδιάκοπος βομβαρδισμός από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει. Στην πόλη παραμένουν εγκλωβισμένοι 100.000 άμαχοι και οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι εμποδίζουν την απομάκρυνσή τους.
Στο μεταξύ, το Κίεβο καταγγέλλει ότι η Μόσχα έχει μεταφέρει διά της βίας σε ρωσικές πόλεις 402.000 Ουκρανούς πολίτες, ανάμεσά τους 84.000 παιδιά. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι άμαχοι απομακρύνθηκαν με τη θέλησή τους.
Στη Μαριούπολη, σύμφωνα με αναφορές Ρώσοι στρατιώτες κυκλοφορούν και ανακοινώνουν ότι η Οδησσός «έπεσε», όπως και ότι περιοχές- προορισμοί για τους πρόσφυγες πλέον δεν τους υποδέχονται.
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι εκείνοι που απομακρύνονται από τους Ρώσους μεταφέρονται σε στρατόπεδα, μεταξύ άλλων στο Ντονέτσκ, προτού μεταφερθούν στη Ρωσία. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, έκανε λόγο για τακτικές που θυμίζουν εκείνες των ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Έως τώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κοστίσει τη ζωή πάνω από 1.000 αμάχων, ανάμεσά τους 90 παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Όμως, ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι ο πραγματικός τραγικός απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Παράλληλα, 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.