Ο Βασίλης Δημάκης παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί, σπάζοντας το «βραχιολάκι» ηλεκτρονικής επιτήρησης κατά τη διάρκεια... εκπαιδευτικής άδειας.
Η ΕΛ.ΑΣ τον αναζητά έκτοτε και, το βράδυ της Τρίτης, ο Δημάκης έστειλε επιστολή στο 2020mag.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Κεφαλά, υποστηρίζοντας πως δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε έκνομες ενέργειες.
«Την Πέμπτη, 16/03/2022, και μετά από 4 έτη τουλάχιστον, που πηγαινοερχόμουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ, δίχως ποτέ να έχω δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα ή έστω την παραμικρή καθυστέρηση, αποφάσισα να κάνω το χειρότερο όλων, να παραβιάσω τους όρους τους οποίους η αξιότιμη κυρία εισαγγελέας Εφετών, κ. Σούκουρα, μαζί με τα άλλα δύο μέλη, Μαρία Στέφη (διευθύντρια) και Σοφία Ασημακοπούλου (κοινωνική λειτουργό), αποφάσισαν να μου δώσουν. Με καθυστέρηση τριών εβδομάδων βέβαια και αφού εξαναγκάστηκα να κατέλθω για τρίτη φορά σε λευκή απεργία - πείνας και δίψας», σημειώνει στην επιστολή του.
«Πολλοί από σας χαρακτήρισαν την πράξη μου ακατανόητη, αψυχολόγητη και ένα σωρό άλλα τέτοια επίθετα, τα οποία δεν θα αποκρούσω, ούτε θα προσπαθήσω καν να δικαιολογήσω. Θα καταθέσω μόνο την αλήθεια μου. Αυτό, ως ελάχιστο χρέος απέναντι σε όσους μέχρι τώρα με συνέπεια, ανθρώπινη αλληλεγγύη, καθαρότητα και άδολη αγάπη συνεισέφεραν και θα τους το χρωστώ για πάντα», συνεχίζει κατηγορώντας τη διοίκηση του Κορυδαλλού για «διαφθορά και προσωπικές εξυπηρετήσεις με το αζημίωτο».
«Θέλω να πω σε όσους στήριξαν τον αγώνα μου μέχρι τώρα, ότι δεν υπέγραψα κανένα χαρτί «παρθενίας» απέναντί τους, με την προϋπόθεση να στηρίξουν τον αγώνα μου για ισότιμη εκπαίδευση, αλλά προφανώς αυτό που μπορώ εύκολα να υποσχεθώ είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακώ σε οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια, προς θλίψη του νεοφιλελεύθερου ακροατηρίου που με περισσή χολή σχολιάζει κάτω από συνδέσμους που αναφέρονται στην απόφασή μου να παραβιάσω τους όρους και το βραχιολάκι. Δεν θα δικαιώσω ούτε έναν από αυτούς, ειδικά τώρα που βρίσκομαι εκτός φυλακής και για όσο διάστημα παραμείνω, έως ότου συλληφθώ.»
«Τον Νοέμβριο του 2016, η 43χρονη Μαρία Σκλαβάκη, γνωστή από την πολύκροτη υπόθεση της Energa, παραβιάζει το βραχιολάκι και τους όρους που της είχαν τεθεί και γίνεται καπνός. Το ίδιο κάνει και ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ, που θεωρούνταν ο άνθρωπος-κλειδί για τα εξοπλιστικά και τη Siemens. Όπως ήταν φυσικό, δεν έπαιξε πουθενά, δεν ακούστηκε τίποτα, παρά μόνο σε κάποια site -κι αυτό ήταν. Βέβαια, αυτοί ήταν οι "δικοί" τους άνθρωποι. Ήταν ο σύνδεσμος των πολιτικών με το μαύρο χρήμα, αν "έπεφταν" αυτοί, θα "έπεφταν" απευθείας και τα πολιτικά πρόσωπα.
Ας μην ασχολούνται με μένα, λοιπόν, θα τον βρω το δρόμο μου, γιατί πολύ απλά δεν τον έχω χάσει. Μια παρασπονδία πλημμυρισμένη αξιοπρέπεια ήταν η δική μου παραβίαση, διότι έπρεπε να αποδείξω στον εαυτό μου, τουλάχιστον, ότι παύω να είμαι όμηρος του κράτους ό,τι ώρα το επιλέξω, όσο χαζό και αν ακούγεται στον καθένα αυτό, για μένα είναι το σημαντικότερο όλων. Το καρότο χωρίς το μαστίγιο για να συνεχίσω. Γιατί κακά τα ψέματα οσονούπω θα βρίσκομαι εκεί που ήμουν. Τα στατιστικά στοιχεία, άλλωστε, το καταμαρτυρούν και το επιβεβαιώνουν.»
«Τρεις εβδομάδες δεν έβγαινα στο πανεπιστήμιο για τη διά ζώσης παρακολούθηση των δύο τελευταίων μαθημάτων μου χωρίς καμία απολύτως εξήγηση, χωρίς να μας ενημερώνουν, χωρίς να απαντάνε στα αιτήματά μας. Μόνο μετά την απεργία, όταν εκλήθην από το συμβούλιο για να μου δώσουν την άδεια, μου εξήγησαν ότι νόμιζαν -κατά λάθος τελικά- ότι είχα σε μια δικογραφία εμπλοκή, η οποία περιελάμβανε ναρκωτικά. Αλλά… «συγγνώμη, δεν εμπλέκεστε με οποιονδήποτε τρόπο σε κάτι τέτοιο και απλά κάποιο λάθος έγινε», ισχυρίζεται ο Δημάκης που υποστηρίζει ότι θέλει να περιμένει μέχρι να αλλάξει η κυβέρνηση.
«Να αντέξω μέχρι την αλλαγή «σκυτάλης», μέχρι να αναλάβει οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τον Μητσοτάκη και την ομάδα του, που έχουν οδηγήσει το πολίτευμα σε παρέκβαση και όλα τα υπόλοιπα είναι γνωστά», σημειώνει ο Δημάκης ενώ η αστυνομία προσπαθεί να τον εντοπίσει. «Όπως και να ‘χει θεωρώ ότι ουδεμία σύγκριση μπορεί να γίνει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατία που ο καθένας ξεχωριστά από τους δύο φορείς πρεσβεύει. Δεν περιμένω την απόλυτη Δημοκρατία, απλά περιμένω περισσότερη Δημοκρατία. Αποφάσισα να αλλάξω ως άνθρωπος και άλλαξα, αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανένας άνθρωπος.»