Ο ολιγάρχης δεν μπορεί να ταξιδέψει στη Βρετανία, όπου παγώνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του – μεταξύ των οποίων η ομάδα της Τσέλσι. Ο πλούτος του Αμπράμοβιτς στην Βρετανία είναι δυσθεώρητος, αλλά τί ακριβώς έχει να χάσει και πώς έφτασε να είναι ένας από τους ισχυρότερους μεγιστάνες στο κόσμο;
Η πρώτη επιχείρηση που έκανε ο Αμπράμοβιτς όταν τελείωσε τη στρατιωτική θητεία του ήταν μια μονάδα που κατασκεύαζε πλαστικά παιχνίδια και στη συνέχεια πέρασε στη βιομηχανία ελαστικών. Σε ηλικία 30 χρόνων ήταν ήδη εκατομμυριούχος.
Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης φρόντισε να αποκτήσει στενές σχέσεις με τον ολιγάρχη Μπόρις Μπερεζόφσκι, στενό συνεργάτη του προέδρου Μπόρις Γέλτσιν και μαζί μπήκαν στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Ο Αμπράμοβιτς εξαγόρασε την Sibneft (που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Gazprom Neft) και ήταν θυγατρική του κρατικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom, έναντι περίπου 120 εκατομμυρίων λιρών, με μία διαδικασία που οι επικριτές του χαρακτηρίζουν «στημένη δημοπρασία».
Από τις business στην πολιτική …
Ήταν η εποχή που οι καλές επαφές του στο Κρεμλίνο του άνοιξαν και τον δρόμο της πολιτικής, για να φτάσει να γίνει κυβερνήτης της περιοχής Τσουκότκα από το 2000 ως το 2008. Ήταν μάλιστα δημοφιλής κυβερνήτης, καθώς είχε φροντίσει να κάνει μεγάλες δωρεές, δίνοντας πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (στο διάστημα 1999-2013) για την οικοδόμηση σχολείων, νοσοκομείων και την εκτέλεση έργων υποδομών στην περιοχή.
…κι από την Τσουκότκα στο Σίτι
Η Τσουκότκα όμως δεν είχε τις προδιαγραφές για την ζωή που ήθελε ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος φρόντισε να αποκτήσει μία υπερπολυτελή βίλα στο κεντρικό Λονδίνο, αξίας 90 εκατομμυρίων λιρών, ενώ του ανήκει και ένα λοφτ στο Τσέλσι, αξίας 22 εκατομμυρίων λιρών. Επενδύσεις σε ακίνητα έχει κάνει και στην Γαλλία, που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια Ευρώ.
Σήμερα έχει μεγάλο μερίδιο στην βιομηχανία μετάλλου και ορυκτών Evraz PLC, που σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση στο Λονδίνο, συνεργάζεται στενά με τον ρωσικό στρατό και την αλυσίδα παραγωγής αρμάτων μάχης. Κατηγορία την οποία αρνείται ο Αμπράμοβιτς, ισχυριζόμενος ότι η συγκεκριμένη εταιρία ασχολείται μόνο με τις «κατασκευές και τους σιδηρόδρομους».
Οι αβαρίες …
Σύμφωνα με το Forbes ο 55χρονος Ρώσος μεγιστάνας, που από το 2018 έχει και την ισραηλινή υπηκοότητα, έχει περιουσία ύψους περίπου 12,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει υποστεί αρκετές … αβαρίες, καθώς το 2008 η περιουσία του ξεπερνούσε τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια.
Του έχουν κοστίσει πάντως οι τρεις γάμοι και τα επτά παιδιά, αν σκεφτούμε ότι έχει να πληρώνει διατροφές …
Όσες απώλειες κι αν υπέστη από το 2008 ή πολύ περισσότερο από τις πρόσφατες κυρώσεις, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς μπορεί να ταξιδεύει ανά τον κόσμο με την θαλαμηγό του Solaris, αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων, ή με το γιοτ Eclipse, που η αξία του είναι λίγο κάτω από τα 500 εκατομμύρια δολάρια.
Για να φτάσει στα λιμάνια όπου αγκυροβολούν τα σκάφη του χρησιμοποιεί το ιδιωτικό αεροσκάφος Boeing 787-8 Dreamliner, αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο μπορούν να επιβιβαστούν μαζί του άλλα 300 άτομα. Προφανώς είναι κοινωνικός άνθρωπος αν και δηλώνει «πολίτης του πουθενά».