Latest News

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Μαριούπολη: Στέλνουν διά της βίας άμαχους στη Ρωσία, λένε οι Ουκρανοί


Οι αρχές της Μαριούπολης καταγγέλλουν ότι οι Ρώσοι έχουν απελάσει διά της βίας αρκετούς χιλιάδες αμάχους... στη Ρωσία. 

«Την τελευταία εβδομάδα αρκετές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης απελάθηκαν σε ρωσικό έδαφος», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτηση στο Telegram. 

«Οι κατακτητές πήραν παράνομα ανθρώπους από την περιοχή Λιβομπερέζνι και από το καταφύγιο σε κτίριο αθλητικού συλλόγου, όπου πάνω από 1.000 άτομα- κατά κύριο λόγο γυναίκες και παιδιά- κρύβονταν από τους διαρκείς βομβαρδισμούς», ανέφερε ακόμη το δημοτικό συμβούλιο της πόλης που έχει δεχθεί το πιο σφοδρό σφυροκόπημα από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές, αλλά υπάρχουν αρκετές αναφορές πως κάτοικοι της Μαριούπολης μεταφέρονται στη Ρωσία, όπου οι αρχές έχουν αναφερθεί σε «πρόσφυγες» που φτάνουν από το στρατηγικό λιμάνι. 

Ο Πιοτρ Αντριουστσένκο, συνεργάτης του δημάρχου, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει διά της βίας «από 4.000 έως 4.500» κατοίκους της Μαριούπολης και τους μετέφεραν στο Ταγκανρόγκ, πόλη στη νοτιοδυτική Ρωσία, σύμφωνα με τους New York Times. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν χωρίς τα διαβατήριά τους, συμπλήρωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος. 

Τα ρωσικά ΜΜΕ δίνουν μία διαφορετική εξήγηση για την αναφερόμενη απομάκρυνση κατοίκων της Μαριούπολης. Το TASS το Σάββατο έκανε λόγο για 13 λεωφορεία που μετακινούνται προς τη Ρωσία, μεταφέροντας πάνω από 350 άτομα. Από αυτούς περίπου οι 50 θα φτάσουν με τρένο στην περιοχή Γιάροσλαβ και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν σε προσωρινά κέντρα στην Ταγκανρόγκ, ανέφερε ακόμη. 

Το RIA Novosti, επικαλούμενο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι περίπου 300.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους σχεδόν 60.00 παιδιά, έχουν φτάσει στη Ρωσία από τις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονμπάς, όπου βρίσκεται η Μαριούπολη. 

Κάτοικοι της πόλης λένε ότι έχουν ακούσει από φίλους και συγγενείς για μεταφορές στην άλλη πλευρά των συνόρων, χωρίς συγκατάθεση. Ο Έντουαρντ Ζαρούμπιν, γιατρός που έφυγε από τη Μαριούπολη την Τετάρτη, δήλωσε στους New York Times ότι ήταν σε επαφή με τρεις οικογένειες, που μεταφέρθηκαν από Ρώσους στρατιώτες στην Ταγκανρόγκ. 

«Τώρα οι Ρώσοι μπαίνουν στα υπόγεια και αν έχουν μείνει άνθρωποι εκεί, τους μεταφέρουν διά της βίας στην Ταγκανρόγκ», δήλωσε ο Ζαρούμπιν. Σε μία περίπτωση, συμπλήρωσε, ολόκληρη η οικογένεια φίλου του απομακρύνθηκε, όπως και η οικογένεια του αδελφού του φίλου του. Σε άλλο περιστατικό, πρόσθεσε, πρώην συμμαθητής του γιου του είπε ότι Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στο υπόγειο της οικογένειας, πυροβόλησαν στον αέρα για να τους τρομοκρατήσουν και ζήτησαν να βγουν έξω μόνο οι άνδρες.