Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν ότι «το επόμενο διάστημα η έρευνα θα εστιαστεί σχεδόν αποκλειστικά στη συλλογή κρίσιμων καταθέσεων.
Οι τοξικολογικές εξετάσεις αφενός θα καθυστερήσουν και αφετέρου κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα φωτίσουν τελικά την υπόθεση.
Υπάρχει και το ενδεχόμενο να μη δείξουν εξωτερικό παράγοντα σε σχέση με τις υποθέσεις των θανάτων, είτε γιατί δεν υπήρχε εξωτερικός παράγοντας είτε γιατί επιστημονικά ήταν αδύνατο να αποδειχθεί μέσω των συγκεκριμένων εξετάσεων».
Στο πλαίσιο αυτό όλη η βαρύτητα πέφτει στις καταθέσεις στο Ανθρωποκτονιών από ιατροδικαστές, γιατρούς, νοσηλευτές και συγγενείς που συνδέονται με την υπόθεση.
Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι «η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονταν στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκαν τα παιδιά, που μπορεί να αποδειχθούν ‘θησαυροί’ για την έρευνα».
Πάτρα: Οι τρεις ημερομηνίες - «πυξίδα»
Οι αστυνομικοί έχουν σημειώσει τρεις ημερομηνίες που λειτουργούν ως «πυξίδα» στις έρευνές τους.
Η πρώτη είναι η 13η Απριλίου 2019, όταν πέθανε η Μαλένα σε ηλικία 3,5 ετών. Το παιδί έπασχε από λευχαιμία. Ως αιτία θανάτου καταγράφηκε η αιφνίδια ανακοπή από απροσδιόριστα αίτια.
Η δεύτερη είναι η 21η Μαρτίου 2021 όταν πέθανε η Ίριδα, το επτά μηνών μωρό που εξέπνευσε ενώ βρισκόταν στην κούνια του στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα. Ως αιτία θανάτου καταγράφηκε το πνευμονικό οίδημα και σπάνια νόσος φλεβόκομβου.
Η τρίτη είναι η 29η Ιανουαρίου 2022 όταν πέθανε από αιφνίδια ανακοπή, σε μονόκλινο δωμάτιο στο νοσοκομείο, η 9χρονη Τζωρτζίνα. Ως αιτία θανάτου καταγράφηκε το καρδιακό επεισόδιο. Οι γιατροί προσπαθούσαν για σχεδόν μία ώρα να την επαναφέρουν στη ζωή αλλά μάταια.
Στις τρεις αυτές ημερομηνίες εστιάζουν οι αστυνομικοί. Ερευνούν τι προηγήθηκε των θανάτων, ποιοι ήταν παρόντες την ώρα των θανάτων και ποιες ήταν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβαν χώρα τα τραγικά περιστατικά. Επίσης, εξετάζεται το οικογενειακό περιβάλλον και οι σχέσεις μεταξύ των γονιών τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Πάτρα: Τα δύο σενάρια
Οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών ήδη έχουν μιλήσει με ειδικούς και καλούνται πλέον να τεκμηριώσουν ποιο από τα δύο παρακάτω σενάρια είναι το αληθινό:
Πρόκειται για μία «στατιστικά απίθανη» αλλά πραγματική περίπτωση θανάτων από σπάνια και απροσδιόριστα παθολογικά αίτια; Υπάρχουν αναφορές σε σχετική βιβλιογραφία, σύμφωνα με τις οποίες οι αιφνίδιοι θάνατοι παιδιών δεν είναι τόσο σπάνιοι όσο πιστεύουμε. Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο πεθαίνουν 1.800 παιδιά, εκ των οποίων τα περισσότερα πεθαίνουν στο πρώτο έτος της ζωής τους, ενώ κατά μέσο όρο 400 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο μετά την ηλικία του ενός έτους. Πόσο πιθανό, ωστόσο, είναι -όπως λένε έμπειροι αστυνομικοί- να καταγραφούν τρεις θάνατοι παιδιών στην ίδια οικογένεια;
Η δεύτερη εκδοχή είναι να έχουμε να κάνουμε με εγκληματική ενέργεια. Αρχικά θα γίνει προσπάθεια να διαλευκανθεί εάν υπήρξε ή όχι εγκληματική ενέργεια στην περίπτωση του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας, που χρονικά είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό. Από αυτή την υπόθεση θα κριθεί εάν θα γίνει ή όχι κάποια εκταφή.
«Για να φτάσουμε να δοθεί μία εντολή για εκταφή πρέπει προηγουμένως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Και ουσιαστικά πρέπει να βρεθούν στοιχεία που να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια όσον αφορά στο θάνατο του παιδιού. Η αλήθεια είναι ότι όσο περνά ο χρόνος τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν πάντως ότι οι επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την έκβαση της υπόθεσης.