Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι εμπλεκόμενοι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, όπου φαίνεται μια πιθανή αύξηση γύρω στο 6%. Ειδικότερα , τα σενάρια για τον νέο κατώτατο μισθό που βρίσκονται στο τραπέζι – μεσούσης της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς – είναι δύο:
Εάν η ανάπτυξη διαμορφωθεί στο 9% το 2021, τότε η νέα αύξηση θα μπορούσε να ξεπεράσει το 11% και να αντισταθμίσει τις απώλειες που έχουν στο εισόδημά τους τα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κατώτατος μισθός θα μπορούσε να ανέλθει από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα στα 725 ευρώ, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όσο που είναι τα 1.005 ευρώ.
Εφόσον η ανάπτυξη «κλείσει» στο 8%, η νέα αύξηση θα είναι της τάξης του 6%, που αθροιστικά με το 2% του Ιανουαρίου θα πιάσει την επίδοση της οικονομίας για το 2021. Με βάση αυτό το σενάριο, οι ελάχιστες αποδοχές θα φτάνουν τα 703 ευρώ (με αύξηση 6%).
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος επισήμανε ότι «Πρέπει να αυξάνουμε τα εισοδήματα, αλλά να δημιουργούμε και νέα εισοδήματα», τονίζοντας ότι χρειάζεται να μην αποκλίνουμε από τον στόχο μείωσης της ανεργίας.
Ωστόσο, ο ίδιος δεν θέλησε να προδικάσει τη διαδικασία για τον καθορισμό του ποσοστού αύξησης των κατώτατων μισθολογικών ορίων και αρνήθηκε να απαντήσει συγκεκριμένα αφήνοντας τις τελικές ανακοινώσεις στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος πρέπει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Απριλίου να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για τα νέα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων που θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου.
Όπως και να έχει πάντως εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται συνάντηση ΓΣΕΕ – εργοδοτικών οργανώσεων.
Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι μόνο ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ επιμένουν στην επαναφορά του θεσμού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
Οι περισσότεροι εργοδοτικοί φορείς, προεξάρχοντος του ΣΕΒ, φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι από τη διατήρηση αποθεσμοποίησης του ρόλου τους στη διαμόρφωση της ΕΓΣΣΕ και δεν έχουν σκοπό να μεταβάλουν αυτήν τη μνημονιακή απαγόρευση.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται κάποιες εκθέσεις να επικαιροποιηθούν έως τις 15 Μαρτίου που θα λάβει χώρα η προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να συγκρατηθούν εξαιτίας των επιπτώσεων της πολεμικής σύρραξης στην οικονομία.
Σήμερα ο κατώτατος μισθός, μετά από αύξηση της τάξης του 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022 ανέρχεται σε 663 ευρώ μεικτά, με τη χώρα μας να κατατάσσεται ανάμεσα στις 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν κατώτατο μισθό κάτω από τα 1.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Θυμίζουμε ότι το 2022 κλείνει μία δεκαετία από το πάγωμα που επιβλήθηκε στη διαδικασία συλλογικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με την οποία διαμορφώνονταν επί δεκαετίες τα κατώτατα μισθολογικά όρια.
Η τελική εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα γίνει εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2022. topontiki.gr/