Ο Λευτέρης Ιωσηφίδης, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στην διαφορετική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επαγγελματίες της εστίασης, περιγράφοντας πώς οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και η ακρίβεια οδηγούν τους εστιάτορες υποχρεωτικά σε αυξήσεις στις τιμές.
«Η αύξηση του ενεργειακού κόστους μάς ξεπερνάει. Οι λογαριασμοί εκτοξεύονται πια», σημείωσε ο κ. Ιωσηφίδης στην ΕΡΤ, λέγοντας ότι η τιμή στη Θεσσαλονίκη αγγίζει τα 3,5 ευρώ.
«Δεν θα γίνει απαγορευτικό είδος για τον κόσμο»
«Από το Γενάρη οι αυξήσεις στα προϊόντα είναι πια δυσβάσταχτες. Ότι μπαίνει μέσα στο μαγαζί είναι πιο ακριβό. Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε και το φόβο των καταναλωτών ότι η τιμή θα πάει σε ένα δυσπρόσιτο επίπεδο. Το σουβλάκι πρέπει να παραμείνει σε μια φιλική τιμή για τον κόσμο», σχολίασε ο Νίκος Αγγελικούσης, πρόεδρος του Συλλόγου Ψητοπωλών Αττικής.
Ωστόσο δηλώνει αισιόδοξος λέγοντας ότι οι αυξήσεις δεν θα κάνουν το σουβλάκι απαγορευτικό είδος για τον κόσμο και ένα μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων θα απορροφηθεί από τους επαγγελματίες που δεν θέλουν να χάσουν πελατεία.
Πού αναμένεται να φτάσει η τιμή του
Στις περισσότερες περιοχές της Αττικής η τιμή στο σουβλάκι, και συγκεκριμένα στο τυλιχτό, έχει συγκρατηθεί κάτω από τα 2,8 ευρώ, αν και πολλοί επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι το τυλιχτό σουβλάκι έχει ήδη φτάσει στα 3 ευρώ.
Η τιμή στο σουβλάκι αναμένεται να αυξηθεί κατά 20%, ενώ για το «πιτόγυρο», η τιμή από τα 2,30 αναμένεται να φτάσει στα 2,90 ευρώ και το καλαμάκι από 1,60 ευρώ θα κοστίζει 1,90.