Το Ανώτατο Δικαστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ έκρινε ότι ο Ntuthuko Ntokozo Shoba ήταν ένοχος για τον σχεδιασμό της δολοφονίας της εγκύου συντρόφου του, Tshegofatso Pule και την πληρωμή του δολοφόνου.
Η σορός της 28χρονης εγκύου βρέθηκε κρεμασμένη σε ένα δέντρο πριν από δύο χρόνια, με τραύμα από όπλο στο στήθος.
Η δολοφονία καταδικάστηκε ευρέως, μεταξύ άλλων και από τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, Cyril Ramaphosa.
Ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Νότια Αφρική ήταν ένα από τα «πιο ανασφαλή μέρη στον κόσμο για να είσαι γυναίκα».
Σε μια χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά βίας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των γυναικοκτονιών, ο θάνατος της Pule ήταν ένα ακόμα πλήγμα.
Ο άνδρας που ομολόγησε ότι τη σκότωσε, ο Muzikayise Malephane εκτίει ποινή κάθειρξης 20 ετών. Συνεργάστηκε με τις αρχές και πρόδωσε τον σύντροφό της 28χρονης, ως ο εγκέφαλος της δολοφονίας.
Είπε στο δικαστήριο ότι ο Shoba είχε προσλάβει κάποιον για να δελεάσει την ανυποψίαστη Pule προκειμένου να πάει σε ένα σημείο συνάντησης. Αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρά του να τη σκοτώσει.
Ο Malephane είπε ότι ο Shoba ήθελε την Pule νεκρή για να μην μάθει η γυναίκα του για την εγκυμοσύνη της.
Ο Shoba φέρεται να φοβόταν μήπως χάσει τη σύζυγό του και μαζί με αυτή ένα καταπίστευμα που είχε λάβει πρόσφατα. Ο έμπορος συναλλάγματος είχε δηλώσει αθώος κατά τη διάρκεια της δίκης του και ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για πλεκτάνη.
Εκδίδοντας την ετυμηγορία του, ο δικαστής Stuart Wilson είπε ότι τα γεγονότα που είχαν αποδειχθεί στο δικαστήριο έδειξαν όμως, ότι εκείνος κρυβόταν πίσω από το έγκλημα.
Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις αρχές Μαΐου.
Έξω από το δικαστήριο, η οικογένεια της Pule τραγούδησε, έκλαψε και αγκαλιάστηκε, λέγοντας ότι είχε αποδοθεί δικαιοσύνη. Η 28χρονη περίμενε το πρώτο της παιδί όταν δολοφονήθηκε.
Ο θάνατός της ενέπνευσε το hashtag #JusticeForTshego στο Twitter.
Σε απάντηση, ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa δημοσίευσε μια δήλωση που καταγγέλλει τη βία με βάση το φύλο, λέγοντας ότι η πανδημία έχει καταστήσει τις συνθήκες πιο επικίνδυνες για τις γυναίκες επειδή «οι βίαιοι άνδρες εκμεταλλεύονται τους χαλαρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις για να επιτεθούν σε γυναίκες και παιδιά».
Το 51% των γυναικών στη Νότια Αφρική έχει υποστεί βία από άτομο του περιβάλλοντός του, πρόσθεσε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος.