Η αυτοκτονία της κορυφαίας παίκτριας ποδοσφαίρου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Katie Meyer...έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τις προκλήσεις αλλά και αφόρητες πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές- αθλητές.
Η Katie Meyer, τελειόφοιτη φοιτήτρια που βοήθησε την γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου Stanford Cardinal να κερδίσει το πρωτάθλημα το 2019, βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιό της στις αρχές Μαρτίου.
«Οι τελευταίες δύο μέρες είναι ο χειρότερος εφιάλτης ενός γονιού που δεν ξυπνάς από αυτόν, οπότε είναι απλώς φρικτό», είπε η μητέρα της, μιλώντας στο NBC. Οι γονείς της σημείωσαν ότι είχαν μιλήσει με την κόρη τους λίγες ώρες πριν πεθάνει.
«Ήταν ενθουσιασμένη και είχε πολλά να κάνει, αλλά ήταν χαρούμενη. Ήταν σε καλή διάθεση», είπε η Gina Meyer. «Ήταν η συνηθισμένη, χαρούμενη Katie», πρόσθεσε ο πατέρας της, Steve Meyer.
Η μητέρα της αναγνώρισε ότι η πίεση της τελειότητας και να είσαι «ο καλύτερος» μπορεί να προκαλέσει άγχος, αλλά «το μόνο πράγμα που θα μπορούμε να πούμε ότι πυροδότησε κάτι», είπε, ήταν κάποιας μορφής πειθαρχικές ενέργειες στο σχολείο.
Η Katie πρόσφατα είχε υπερασπιστεί μια συμπαίκτριά της στην πανεπιστημιούπολη για ένα περιστατικό και αντιμετώπιζε συνέπειες εξαιτίας αυτού, είπαν οι γονείς της, εικάζοντας ότι αυτό ήταν το πιθανό σημείο καμπής για την κόρη τους.
Η Gina Meyer επέλεξε να φορέσει την μπλούζα της κόρης της στη συνέντευξη με το NBC επειδή «κάθε μαμά θα το καταλάβει, αλλά όταν τη μυρίζεις, μυρίζει σαν εκείνη. Μυρίζει Katie. Ξέρεις, μόνο το άρωμά της», είπε κλαίγοντας. «Την φοράω γιατί θέλω να είμαι κοντά της, οπότε ναι, είναι δική της».
Η μητέρα της 22χρονης αναρωτήθηκε επίσης εάν η κόρη της ενδεχομένως κλονίστηκε από την πίεση του αθλητισμού και των μαθημάτων. «Υπάρχει άγχος και στρες να είσαι τέλειος, να είσαι ο καλύτερος, να είσαι το Νο. 1», είπε.
Αυτή η πίεση δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση της Meyer, της οποίας ο θάνατος σόκαρε τον κόσμο του αθλητισμού, λένε ειδικοί που συνεργάζονται με φοιτητές-αθλητές για να τους βοηθούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις ψυχικής υγείας.
«Οι κολεγιακοί αθλητές είναι εξίσου επιρρεπείς, αν όχι περισσότερο, στις περισσότερες διαταραχές ψυχικής υγείας», τονίζει η Dr. Claudia Reardon, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin. «Αυτό εκπλήσσει αρκετούς, που βλέπουν αυτούς τους σκληρούς, σωματικά άψογους ανθρώπους και αναρωτιούνται πώς θα μπορούσαν να είναι καταθλιπτικοί, αγχωτικοί ή αυτοκτονικοί».
Οι φοιτητές-αθλητές καλούνται να ανταπεξέλθουν στις ίδιες απαιτήσεις με τους απλούς φοιτητές, όπως να φροντίζουν τους βαθμούς και την κοινωνική τους ζωή και να διατηρούν επαφή με τις οικογένειές τους. Ωστόσο αντιμετωπίζουν επιπλέον πιέσεις να αποδίδουν στο γήπεδο, με άκρως απαιτητικές προπονήσεις με τις διαταραχές ψυχικής υγείας να έχουν συνέπειες και στη σωματική τους υγεία.
Την ίδια στιγμή, η αυξημένη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης και η προσοχή των φανς μπορεί να συνιστά έναν ακόμη κίνδυνο για την ψυχική υγεία τους- συναίσθημα που έχουν εκφράσει επίσης επαγγελματίες αθλητές, όπως η Ναόμι Οσάκα, που στο περσινό French Open ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε συνεντεύξεις τύπου, επικαλούμενη την ψυχική της υγεία.
Η διάσημη τενίστρια είπε τότε ότι ενώ οι δημοσιογράφοι υπήρξαν ευγενικοί μαζί της, «δεν είμαι φύσει δημόσια ομιλήτρια και έχω τεράστιο άγχος πριν μιλήσω στα μέσα ενημέρωσης».