Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά από προσφυγή συνταξιούχου του Δημοσίου, έκανε δεκτή η καταβολή αποζημίωσης ύψους περίπου 16.700 ευρώ για το διάστημα από τον Αύγουστο 2010 έως τον Απρίλιο του 2017.
Σε εκκρεμότητα παραμένει πάντως το θέμα της επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης πέραν των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα και σε αυτούς του ιδιωτικού. Κι αυτό γιατί, παρά την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να την καταργήσει, ήδη κρίθηκε αντισυνταγματική για τους συνταξιούχους του δημοσίου, όμως παραμένει, επί της ουσίας υπό το κράτος «δικαστικής σιωπής» η συνταγματική εναρμόνιση με την επιβολή επί σειρά ετών σε ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους εν ενεργεία (σ.σ για τους ιδιωτικούς έχει παγώσει με κυβερνητική απόφαση και για τους δημοσίους θα το πράξει το επόμενο διάστημα).
Μάλιστα, σύμφωνα με τον δικηγόρο Κώστα Τσουκαλά απαιτείται πολιτική απόφαση για να επιστραφούν τα χρήματα που παρανόμως παρακρατήθηκαν στους συνταξιούχους ανεξάρτητα αν αυτοί άσκησαν ένδικα μέσα.
Οι αποφάσεις
Κι αυτό γιατί με δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε κριθεί με την μεν πρώτη το 2017 πως οι διατάξεις για την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις του Δημοσίου και η μετέπειτα αύξηση αυτής είναι αντίθετη προς τις συνταγματικές επιταγές και με τη δεύτερη του 2021 πως η παρακράτηση της συγκεκριμένης εισφοράς από τις συντάξεις των πρώην στρατιωτικών υπαλλήλων του Δημοσίου για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του συνταξιοδοτικού κεφαλαίου κατά το χρονικό διάστημα από την υπαγωγή τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) δεν αιτιολογείται και αντίκειται στην αρχή της ισότητας και αναλογικότητας.
Όπως αναφερόταν, όμως, για «αποτροπή αιφνιδιασμού του Ελληνικού Δημοσίου και διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας του κράτους» με την απόφαση του 2017 οριζόταν ότι η επιστροφή της εισφοράς στις συντάξεις αφορά μόνον όσους είχαν προχωρήσει σε ένδικα μέσα πριν την έκδοση της και όχι για όσους εκ των υστέρων προέβαλαν αξιώσεις αναδρομικής επιστροφής.
Τι αλλάζει με τη νέα αγωγή
Σύμφωνα με την νέα αγωγή, που εξέτασε το 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο τέως αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος συνταξιοδοτήθηκε το 2010. Παρά το γεγονός πως η αγωγή υποβλήθηκε μετά την έκδοση της δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας το Φεβρουάριο του 2017 – ημερομηνία που τέθηκε ως ορόσημο για τη διεκδίκηση αναδρομικών – ο συγκεκριμένος αξιωματικός είχε ήδη από το 2010 αιτηθεί την ακύρωση της παρακράτησης για εισφορά αλληλεγγύης προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προαναγγέλλοντας την πρόθεση δικαστικής διεκδίκησης της επιστροφής των παρακρατηθέντων ποσών.
Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει το capital.gr, το Ελεγκτικό έκρινε πως «οι γενόμενες παρακρατήσεις στις συντάξιμες αποδοχές του ενάγοντος, είναι μη νόμιμες, η δε ένδικη αγωγή ερειδόμενη στο άρθρο 105 Εις.Ν.Α.Κ., είναι νόμω βάσιμη και γεννάται ευθύνη του Δημοσίου προς αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη αυτός από τη στέρηση των διαφορών σύνταξη που θα ελάμβανε αν δεν είχε μεσολαβήσει η ως άνω ερειδόμενη σε ανίσχυρες διατάξεις παρακράτηση αρχικώς από διοικητικά όργανα του Δημοσίου και εν συνεχεία από όργανα του ΕΦΚΑ».
Όπως, επίσης, σημειώνεται οι αξιώσεις του συνταξιούχου δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Ως εκ τούτου, η αγωγή γίνεται δεκτή και όπως αναφέρεται πρέπει να υποχρεωθεί «το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλλει στον ενάγοντα το ποσό των 6.000 ευρώ και να αναγνωριστεί ότι το ελληνικό Δημόσιο οφείλει να καταβάλει στον ενάγοντα το υπόλοιπο ποσό των 10.546,98 ευρώ (16.546,98 – 6.000,00) και μάλιστα νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής».