Latest News

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αδιάκοπο σφυροκόπημα της Μαριούπολης, 100.000 πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι

 Εφιαλτική είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημα και 100.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στην... 28η ημέρα του. 

Στο νέο μήνυμά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε απάνθρωπες τις συνθήκες στις οποίες ζουν οι κάτοικοι της Μαριούπολης, όπου οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς, ενώ κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι κατάσχεσαν κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας κοντά στο Μανγκούς, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της στρατηγικής πόλης. 

«Σήμερα υπάρχουν περίπου 100.000 άνθρωποι στην πόλη. Σε απάνθρωπες συνθήκες. Σε απόλυτο αποκλεισμό. Χωρίς τρόφιμα, νερό, φάρμακα. Υπό διαρκείς βομβαρδισμούς», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, προκειμένου να διαφύγουν κάτοικοι της Μαριούπολης, αλλά- συμπλήρωσε- οι προσπάθειες σαμποτάρονται από συνεχή «χτυπήματα». 

«Δυστυχώς, σχεδόν όλες οι προσπάθειές μας σαμποτάρονται από τους Ρώσους κατακτητές, από τους βομβαρδισμούς ή τον εσκεμμένο τρόμο. Σήμερα, ένα από τα κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας κατασχέθηκε από τους κατακτητές, σε σχεδιασμένη διαδρομή κοντά στο Μανγκούς. Πήραν αιχμαλώτους υπαλλήλους των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και οδηγούς λεωφορείων. Κάνουμε τα πάντα για να απελευθερώσουμε τους ανθρώπους μας και να ξεμπλοκάρουμε τη μετακίνηση ανθρωπιστικού φορτίου», συμπλήρωσε ο Ζελένσκι. 

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου το μισό λιμάνι, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το Ria Novosti. Οδομαχίες γίνονται στην πόλη, ενώ άμαχοι και Ουκρανοί στρατιώτες δέχονται καταιγισμό ρωσικών πυρών, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Πάβλο Κιριλένκο. «Η πόλη δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς. 50-100 βόμβες πέφτουν από ρωσικά αεροσκάφη καθημερινά… Τόσοι θάνατοι, τόσα δάκρυα, τόσα φρικτά εγκλήματα πολέμου», δήλωσε στο CNN ο αντιδήμαρχος Μαριούπολης, Σεργκέι Ορλόφ. 

Παρά τις δυσκολίες, δήλωσε ο Ζελένσκι, 7.026 άνθρωποι κατάφεραν να σωθούν από τη Μαριούπολη, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στις περιοχές του Κιέβου, του Χαρκόβου, στη Ζαπορίζια και το Λουγκάνσκ. 

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε διάφορα επίπεδα για να ωθήσουμε τη Ρωσία προς την ειρήνη, προς το τέλος αυτού του βάναυσου πολέμου. Οι Ουκρανοί εκπρόσωποι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις που ουσιαστικά γίνονται κάθε ημέρα. Αυτό είναι πολύ δύσκολο, κάποιες φορές σκανδαλώδες. Αλλά βήμα με το βήμα προχωράμε», δήλωσε ακόμη. 

Τέλος, o Ζελένσκι αναφέρθηκε και στις τρεις συνόδους κορυφής που θα γίνουν την Πέμπτη, της G7, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. «Νέα πακέτα κυρώσεων, νέα στήριξη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε όσο μπορούμε, μέχρι το τέλος. Γενναία και ανοιχτά, σε όλες αυτές τις πλατφόρμες, με όλη μας τη δύναμη. Δεν θα κουραστούμε. Θα ξεκουραστούμε όταν νικήσουμε. Και αυτό σίγουρα θα συμβεί», κατέληξε. 

Μάχες στο Χάρκοβο 

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο. Οι Ρώσοι ανέπτυξαν επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 χθες βράδυ, όμως «οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους», δήλωσε ο Ολέγκ Σινεγκούποφ, διοικητής του ουκρανικού στρατού στην περιοχή.

Παράλληλα, χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στην υπό πολιορκία Ιζιούμ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πόλη αυτή επί του παρόντος, πρόσθεσε. Οι προσπάθειες να οργανωθεί ανθρωπιστικός διάδρομος απορρίφθηκαν από τη ρωσική πλευρά, συμπλήρωσε ο Σινεγκούποφ. 

Τελειώνουν τα τρόφιμα στη Χερσώνα 

Τα τρόφιμα και τα φάρμακα τελειώνουν στη Χερσώνα, την υπό ρωσική κατοχή πόλη όπου ζουν 300.000 άνθρωποι, δήλωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πόλη που πέρασε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, από τη στιγμή που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία. 

Παράλληλα, πληροφοριοδότης από την FSB προειδοποίησε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να «εξαπολύσει τον τρόμο» στη Χερσώνα, απαγάγοντας κατοίκους και μεταφέροντάς τους στην άλλη πλευρά των συνόρων. Το Κρεμλίνο πλέον δεν είναι διατεθειμένο να έχει «καλή συμπεριφορά» απέναντι στους πολίτες που διαμαρτύρονται, επεσήμανε. 

Στο Κίεβο, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε έπειτα από επίθεση drone σε επιστημονικό ινστιτούτο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Επίσης, ο Ουκρανός υπουργός Υγείας, Βίκτορ Λιάσκο, δήλωσε ότι 10 νοσοκομεία της χώρας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος. Άλλα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν με φάρμακα και άλλες προμήθειες, εξαιτίας των μαχών που μαίνονται στις περιοχές τους. 

Επιπλέον, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «απαγάγει» 2.389 παιδιά από τις υπό τον έλεγχό της περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ. «Αυτό δεν είναι βοήθεια, είναι απαγωγή», επεσήμανε η πρεσβεία, επικαλούμενη στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Επιθέσεις με πυραύλους σε στρατιωτική υποδομή 

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στη βορειοδυτική Ουκρανία. Τρεις πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δήλωσε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή, Βιτάλι Κοβάλ. 

«Ο εχθρός έπληξε τρεις φορές στρατιωτική υποδομή. Επιτροπή βρίσκεται επιτόπου για να αποτιμήσει τη ζημιά», δήλωσε. Μία ημέρα νωρίτερα οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι έκαναν επιθέσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Πάνω από 80 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε χώρο εκπαίδευσης στη Νόβα Λιομπόρμικα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.