Πλέον στο επίκεντρο βρίσκεται το Κίεβο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται μια ανάσα από την ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία και έχουν περικυκλώσει στην προσπάθειά τους να την καταλάβουν.
Εκρήξεις και πύραυλοι
Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, την επομένη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Μέσω Facebook, ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους.
Μεταφόρτωσε εξάλλου σύντομο ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει πολυκατοικία στις φλόγες.
Ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας.
Σε φωτογραφία που μεταφόρτωσε ο κ. Κλίτσκο εικονίζονται πυροσβέστες επί τω έργω μπροστά σε κτίριο που έχει υποστεί ζημιά και βγάζει καπνό.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα «ρωσικό αεροσκάφος» στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε από την πλευρά του γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), ούτε εάν αναφερόταν στους πυραύλους για τους οποίους έκανε λόγο ο στρατός.
Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων κάνει πολλούς να φοβούνται πως το Κίεβο θα υποστεί επίθεση σύντομα και ότι θα πολλαπλασιαστούν οι επιθέσεις σε στρατηγικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις της πρωτεύουσας.
Την πρώτη ημέρα της εισβολής, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στην Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, δέχθηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις που μεταφέρθηκαν εκεί με ελικόπτερα, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, που διαβεβαίωσαν ότι η έφοδος αποκρούστηκε.
Δείτε λεπτό προς λεπτό τα όσα συμβαίνουν
Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο ενός αγωγού ζωτικής σημασίας για την παροχή νερού στην Κριμαία.
H Ουκρανική χερσόνησος που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία υπέφερε από ελλείψεις νερού εδώ και οκτώ χρόνια.
«Χάρη στη χρησιμοποίηση χερσαίων συνταγμάτων και αερομεταφερόμενων στρατευμάτων (...) οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να φθάσουν μέχρι την πόλη Χερσώνα, κάτι που επέτρεψε να αρθεί ο αποκλεισμός του αγωγού Βόρεια Κριμαία και να αποκατασταθεί η παροχή νερού στη χερσόνησο της Κριμαίας», ανέφερε χθες βράδυ σε μια ανακοίνωση ο ρωσικός στρατός.
Οι ουκρανικές αρχές είχαν κλείσει τις βάνες αυτού του αγωγού που βρίσκεται στην περιοχή της Χερσώνας και εξασφαλίζει το 85% των αναγκών νερού της Κριμαίας, λίγο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου την άνοιξη του 2014.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να την τιμωρήσει για την εισβολή στην Ουκρανία.
«Δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες κυρώσεων. Η πίεση επί της Ρωσίας πρέπει να αυξηθεί. Αυτό είπα στην πρόεδρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Twitter.
Not all possibilities for sanctions have been exhausted yet. The pressure on Russia must increase. Said this to @Vonderleyen. I am grateful to the President for her decision on additional financial assistance.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 25, 2022
Η Ρωσία θα αναπτύξει δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για την φύλαξη του κλειστού πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.
Ο σταθμός βρίσκεται κοντά στο Κίεβο και τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι κανονικά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 118 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πρόσθεσε.
Ένα συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο από την εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.
Συγκεκριμένα, σε βίντεο που κυκλοφορεί στα social media μια ομάδα 13 Ουκρανών στρατιωτών, οι οποίοι δεν δέχτηκαν να παραδοθούν, εκτελούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.
Δείτε το βίντεο εδώ
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται σήμερα εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.
"Αερομεταφερόμενες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας μάχονται γύρω από τις πόλεις Ντίμερ και Ιβανκίβ όπου έχει φτάσει μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων του εχθρού", ανέφερε ο ουκρανικός στρατός στη σελίδα του στο Facebook.
Σύμφωνα με την ανάρτηση αυτή, η προέλαση "των υπέρτερων δυνάμεων του στρατού σταμάτησε στον πόταμο Τετερόφ. Η γέφυρα του ποταμού καταστράφηκε".
Το γενικό επιτελείου στρατού της Ουκρανίας επεσήμανε εξάλλου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, το οποίο χθες είχε δεχθεί επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες απωθήθηκαν.
"Μια τακτική μονάδα των δυνάμεων ασφαλείας ελέγχει το αεροδρόμιο Γκοστομέλ όπου είχαν διεισδύσει χθες αερομεταφερόμενες ρωσικές μονάδες", σημείωσε στο Facebook.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας εκτίμησε ότι η Ρωσία σκοπεύει να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, όμως πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός απέτυχε να εκπληρώσει τους στόχους που είχε θέσει για την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεών του.
«Είναι σίγουρα άποψή μας ότι οι Ρώσοι σκοπεύουν να εισβάλουν σε ολόκληρη την Ουκρανία», επεσήμανε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
Ο Πούτιν έχει ισχυριστεί ότι διεξάγει «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» προκειμένου να εμποδίσει την ουκρανική κυβέρνηση να διαπράττει γενοκτονία εναντίον του λαού της.
Ο Βρετανός υπουργός εκτίμησε όμως ότι ο ρωσικός στρατός απέτυχε να φέρει σε πέρας τους βασικούς του στόχους κατά τη πρώτη ημέρα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ρώσων και το όραμα του προέδρου Πούτιν ότι με κάποιο τρόπο οι Ουκρανοί θα απελευθερώνονταν και θα συντάσσονταν με τον σκόπό του, τα υπολόγισε εντελώς λάθος και ο ρωσικός στρατός απέτυχε να φέρει σε πέρας την πρώτη ημέρα τον βασικό του στόχο», σημείωσε ο Ουάλας.
Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας κατήγγειλε, από την πλευρά της, τη «βάρβαρη» και «αδικαιολόγητη» επίθεση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας, αφού σήμερα τα ξημερώματα το Κίεβο έγινε στόχος πυραυλικών πληγμάτων.
Σε ανάρτησή της στο Twitter η Τρας εξέφρασε την «αλληλεγγύη» της προς τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα και τον ουκρανικό λαό.
«Η επίθεση του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας είναι βάρβαρη, αδικαιολόγητη και μαρτυρά μια περιφρόνηση προς την ανθρώπινη ζωή», πρόσθεσε η Βρετανίδα υπουργός.
«Θα εξακολουθήσουμε να ζητάμε να λογοδοτήσει ο Πούτιν και η στήριξή μας (προς την Ουκρανία) θα παραμείνει ακλόνητη», υπογράμμισε.
Έμμεση απάντηση στην Ουκρανία ότι τα Στενά δεν θα κλείσουν για τα ρωσικά πλοία έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Μόνο αν κριθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, τότε θα κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Τούρκους δημοσιογράφους στο Καζακστάν.
Η Γερμανία σχεδιάζει να προσφέρει στρατεύματα, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και πολεμικά πλοία στο ΝΑΤΟ για να ενισχύσει το ανατολικό σκέλος του μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel χωρίς να επικαλείται πηγές.
Η Γερμανία μπορεί να στείλει ένα λόχο πεζικού με περίπου 150 στρατιώτες και περισσότερα από 12 τεθωρακισμένα οχήματα Boxer, σύμφωνα με ένα πακέτο που έχει δημιουργηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις για την υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, σύμφωνα με το Der Spiegel.
Το υπουργείο Άμυνας δεν ήταν αμέσως διαθέσιμο για να σχολιάσει.
Η Γερμανία σχεδιάζει επίσης να προσφέρει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα «Πάτριοτ» και μια κορβέτα και μία φρεγάτα, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. Τα πλοία θα πρέπει να αποσυρθούν από άλλες αποστολές στη Μεσόγειο.
Ένα αναγνωριστικό πλοίο με τεχνολογία αισθητήρων πλέει ήδη προς τη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με το Der Spiegel.
Ukraine allegedly struck Russia’s Millerovo air field in Rostov with Tochka-U tactical ballistic missiles. https://t.co/mill8Zrzla pic.twitter.com/gsLrqySXOd
— Rob Lee (@RALee85) February 25, 2022
Στα καταφύγια οι μανάδες κρατούν αγκαλιά τα παιδιά τους. Ένα από αυτά κλαίει σπαρακτικά και καταφέρνει μέσα σε λυγμούς να πει:«Δεν θέλω να πεθάνω».
“I don’t want to die.”
Ukrainians are seeking safety after Russia’s invasion, with some fleeing the country and finding shelter. Parents are left trying to explain the violence to their kids https://t.co/ujqOFOEUOS pic.twitter.com/UCngbwe1yx
— Bloomberg Quicktake (@Quicktake) February 25, 2022
“I don’t want to die.”
— Bloomberg Quicktake (@Quicktake) February 25, 2022
Ukrainians are seeking safety after Russia’s invasion, with some fleeing the country and finding shelter. Parents are left trying to explain the violence to their kids https://t.co/ujqOFOEUOS pic.twitter.com/UCngbwe1yx
Νωρίτερα σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο περί παρουσίας ρωσικών «ομάδων δολιοφθορών» στην ουκρανική πρωτεύουσα, καλώντας τους κατοίκους της να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.
Πέραν του Κιέβου, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης σήμερα ότι έγινε βομβαρδισμός με πύραυλο εναντίον θέσης της συνοριοφυλακής στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν «νεκροί και τραυματίες».
Η περιφέρεια αυτή δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία μεν, αλλά βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος κήρυξε στρατιωτικό νόμο καταρχήν για τριάντα ημέρες και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα, υπέγραψε χθες διαταγή γενικής επιστράτευσης.