Latest News

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Euroferry Olympia: Αγωνία για τους 10 αγνοούμενους -Αναζητούν τα αίτια της φωτιάς

 Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό των 10 αγνοουμένων του πλοίου Euroferry Olympia, μεταξύ των οποίων και δύο Ελλήνων... δίνουν οι αρχές.

 

Ήδη, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την ανεύρεση των επιβατών του πλοίου, στο οποίο ξέσπασε φωτιά τα ξημερώματα της Παρασκευής, ανοιχτά της Κέρκυρας. Εξειδικευμένα συνεργεία ερευνούν το πλοίο, στο οποίο μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί η σορός ενός 58χρονου Έλληνα οδηγού, ενώ σώος βγήκε ένας 22χρονος Λευκορώσος μετά από τουλάχιστον 52 ώρες.

 

Το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε νέα εστία φωτιάς στον 3ο όροφο του καταστρώματος η οποία προστέθηκε στις ήδη υπάρχουσες μικροεστίες. Οι πυροσβέστες έχουν χωριστεί σε ομάδες των 10 ατόμων για να επιχειρήσουν μέσα σε πυκνούς καπνούς και φωτιά στα γκαράζ 2 και 3, προκειμένου να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι.

 

Euroferry Olympia: Αγωνία για τους 10 αγνοούμενους -Αναζητούν τα αίτια της φωτιάς

 

Νεκρός ένας‘Ελληνας -Ζωντανός 56 ώρες μετά, 22χρονος Λευκορώσος

 

Εντός του δεύτερου γκαράζ μέσα στην καμπίνα φορτηγού, άντρες της ΕΜΑΚ εντόπισαν απανθρακωμένο έναν 58χρονο Έλληνα οδηγό φορτηγού. Η σορός μεταφέρθηκε από τα υπόγεια του πλοίου με σχοινιά σε πλωτό του Λιμενικού και στη συνέχεια στο λιμάνι.

 

Την ίδια ώρα, ελπίδα έδωσε ο εντοπισμός του 22χρονου οδηγού από την Λευκορωσία, ο οποίος διακομίστηκε και νοσηλεύεται στην Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, Λεωνίδα Ρουμπάτη, «ο 21χρονος φέρει μόνο ενδείξεις αφυδάτωσης, ενώ του γίνονται όλες οι εξετάσεις».

 

«Όταν ξέσπασε η φωτιά κοιμόμουν. Όταν ξύπνησα και κατάλαβα ότι ξέσπασε φωτιά, προσπάθησα να βρω δίοδο διαφυγής αλλά δεν τα κατάφερα. Υπήρχε πολύ υψηλή θερμοκρασία και αποφάσισα να μείνω στην καμπίνα του φορτηγού. Έμεινα για δύο ημέρες και άναβα τα φώτα του φορτηγού σποραδικά για να βλέπω τι γίνεται, γιατί φοβόμουν μην πιάσει φωτιά στο γκαράζ που βρισκόμουν», ανέφερε ο 21χρονος Λευκορώσος.

 

«Άκουγα συνέχεια θορύβους αλλά δεν μπορώ να ξέρω από πού προέρχονταν. Βγήκα την τρίτη ημέρα που κατάλαβα ότι είχε πέσει η θερμοκρασία και για να σιγουρευτώ έπιασα τις λαμαρίνες με τα χέρια μου. Έψαχνα στα τυφλά και τελικά είδα μια πινακίδα που έγραφε «έξοδος κινδύνου». Την ακολούθησα και κατάφερα να βγω από το σημείο που ήμουν», πρόσθεσε.

 

Euroferry Olympia: Αγωνία για τους 10 αγνοούμενους -Αναζητούν τα αίτια της φωτιάς

 

Ψάχνουν τα αίτια της τραγωδίας

 

Και ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, πραγματογνώμονες αναζητούν τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς. Καταγγελίεςυποστηρίζονταν ότι η πυρανίχνευση δεν λειτούργησε, οι κανόνες δεν τηρήθηκαν, αλλά και οι πρακτικές ασφαλείας δεν ακολουθήθηκαν.

 

Δύο ημέρες πριν την τραγωδία, πραγματοποιήθηκε έλεγχος ο οποίος φέρεται να έκρινε, μεταξύ άλλων, ελλειπές το εγχειρίδιο πυρασφάλειας του πλοίου. Από την πλευρά της, η εταιρεία τονίζει ότι οι καλές συνθήκες του πλοίου επιβεβαιώθηκαν στον έλεγχο.