Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ για «λαϊκισμό χειρίστου είδους», με το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ να χαρακτηρίζει τις επικρίσεις του «απρεπείς».
Το κλίμα ήταν φορτισμένο ήδη με τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και συγκεκριμένα τον Μιχάλη Κατρίνη, να κατηγορεί νωρίτερα την πλειοψηφία πως δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να ανασχεθεί η ακρίβεια στην αγορά.
«Θέλετε να γίνετε ΣΥΡΙΖΑ; Είναι λαϊκισμός του χειρίστου είδους όσα άκουσα. Αυτό είναι αδικία και την αδικία δεν τη θέλω! Ούτε ο Θεός τη θέλει και γι’ αυτό θα σας τιμωρήσει! Την πλατφόρμα e-katanalotis την ξέρετε; Δεν τη δείχνετε μέσα από ένα κινητό και στον Ανδρουλάκη, μπας και ξεστραβωθεί;» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Σε ό,τι με αφορά, επειδή απέναντι στο Θείο έχω σεβασμό και έχω συνηθίσει να το χρησιμοποιώ στα πολύ δύσκολα με φειδώ... Όταν ακούω υπουργούς να αναφέρονται με τον τρόπο αυτό στον τιμωρό Θεό, όχι μόνο με εντυπωσιάζετε αρνητικά αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο με θλίβετε βαθιά. Τη μεγάλη ταραχή και ανησυχία σας και φουρτούνα σας μπορώ να την καταλάβω ότι οφείλεται σε πολιτικούς λόγους», απάντησε η γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη.
Ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης συνέχισε κάνοντας παραλληλισμό με την Ιλιάδα και την ωραία Ελένη.
«Δίνω μια συμβουλή στον κ. Ανδρουλάκη: το να πολιτεύεσαι κρυπτόμενος είναι καλή συνταγή αλλά για λίγο. Εγώ την ονομάζω “η συνταγή της Ωραίας Ελένης”. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα δεν έχει οποιουδήποτε είδους περιγραφή της Ωραίας Ελένης. Αν είναι ξανθιά ή μελαχρινή, κοντή ή ψηλή.
»Ο κάθε Έλληνας ονειρεύεται την Ωραία Ελένη όπως επιθυμεί. Είναι καλό για την ποίηση. Βοηθάει και στην πολιτική για λίγο. Δεν λες τίποτα για τη Novartis, λες κάτι φληναφήματα για την Πορτογαλία, αλλά με το πρώτο άρθρο σε τσακώσαμε. Γιατί σου αρέσει η Πορτογαλία του 1,3, αλλά όχι η Ελλάδα του 1,2 (σ.σ.: πληθωρισμό)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης προκαλώντας αντιδράσεις από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.
Χαρακτήρισε δε, άδικη την κριτική του Νίκου Ανδρουλάκη με οικονομικό υπόδειγμα την Πορτογαλία για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας πως «δεν μου αρέσει η αδικία που εξάρει μια άλλη χώρα και υποτιμά τη δική του».
«Δεν είναι η ωραία Ελένη, ο κραταιός Νικόλας είναι! Χωνέψτε το! Αυτό είναι ο πρόεδρός μας! Καταλαβαίνω όσα λέτε, αλλά δείχνουν τη φουρτούνα σας», απάντησε η κ. Λιακούλη.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα, με τη μείωση των φόρων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με τα οικονομικά μέτρα στήριξης- έχει ήδη αντιμετωπίσει σε επίπεδο τσέπης το πρόβλημα της ακρίβειας και θα συνεχίσει και το 2022».
«Ευθύνεται η κυβέρνηση της Ελλάδος, κύριοι του Κινήματος Αλλαγής, για τον πληθωρισμό; Η έκθεση της Eurostat η προχθεσινή για τον πληθωρισμό, δείχνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει πολύ χαμηλότερα από τους περισσότερους.
»Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης φταίνε για την παγκόσμια αύξηση των τιμών τροφίμων; Καταθέτω και από γερμανική στατιστική υπηρεσία την εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για να καταλάβετε, εν μέσω ποιου φαινομένου κυβερνούμε. Είναι ο μεγαλύτερος πληθωριστικός κύκλος που έχει γνωρίσει η ΕΕ, η Ευρώπη εν τω συνόλω και ο πλανήτης, από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Πρόσθεσε δε ότι «το φαινόμενο έχει σχέση με την καραντίνα, με τα μεγάλα πακέτα στήριξης που έδωσαν στις αγορές χρήμα που με κάποιον τρόπο πρέπει να απορριφθεί, και το χρήμα, ως γνωστόν, καίγεται για τον πληθωρισμό, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, με τον ανταγωνισμό στην αγορά φυσικού αερίου, με την επιτάχυνση των στόχων για την πράσινη ενέργεια που έχει θέσει η ΕΕ».
»Στην Ελλάδα, δεν έχουμε στην πραγματικότητα άνοδο των τιμών. Η άνοδος που έχουμε οφείλεται στην άνοδο της τιμής της ενέργειας, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων καταθέτοντας στοιχεία του ΙΟΒΕ για τον πληθωρισμό το 2021 λόγω ενεργειακών αγαθών» συνέχισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ο πληθωρισμός, από τον Δεκέμβριο του 2021, στον Ιανουάριο του 2022, έπεσε κατά 0,2. «Όχι μόνο δεν ισχύει το επιχείρημα ότι έχουμε μια έκρηξη πληθωρισμού αλλά έχουμε μια πολύ ελαφριά κάμψη στον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και επικαλέστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία, η σημαντική άνοδος των τιμών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο οφείλεται σε αποτέλεσμα βάσης, λόγω του χαμηλού επιπέδου του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, ένα χρόνο νωρίτερα.
Η απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ
Σε απάντησή του το Γραφείου Τύπου, το ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι ήταν απρεπείς οι επικρίσεις του υπουργού Ανάπτυξης προς τον Νίκο Ανδρουλάκη ενώ τον κατηγορεί για διαστρέβλωση στοιχείων της Eurostat για να στηρίξει τις επιθέσεις του.
Το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι «συμμετέχει με ρεαλιστικές προτάσεις στον δημόσιο διάλογο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, της ακρίβειας και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Ο Πρόεδρος και η Κοινοβουλευτική Ομάδα διαβουλεύτηκαν με το σύνολο των θεσμικών φορέων της αγοράς και της εργασίας. Διαμόρφωσαν ένα μίγμα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων και κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση για το ζήτημα της ακρίβειας».
Το ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι «απέναντι σε αυτήν την υπεύθυνη στάση, ο αρμόδιος Υπουργός κ. 'Αδωνις Γεωργιάδης επέλεξε ξανά σήμερα μέσα στη Βουλή να καταφύγει σε «πόλεμο εντυπώσεων». Επιτέθηκε με απρέπεια στον Πρόεδρο του Κινήματος Ν. Ανδρουλάκη, ενώ μέχρι χθες η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης έδιναν μαθήματα ήθους με αφορμή το περιστατικό Πολάκη. Διαστρέβλωσε κρίσιμα στοιχεία και οικονομικούς δείκτες, ακόμη και της ίδιας της Eurostat.
»Κατέφυγε στη γνωστή τακτική του: διαρκείς ειρωνείες και συνεχής ευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Ο κ. Πρωθυπουργός είναι υπόλογος για το ύφος και τη συμπεριφορά των μελών του Υπουργικού του Συμβουλίου, που συστηματικά και συντεταγμένα υποβαθμίζουν τον δημόσιο διάλογο.
»Την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, η Κυβέρνηση της πολιτικής και τεχνοκρατικής ανεπάρκειας επιλέγει τον εύκολο δρόμο της τοξικής αντιπαράθεσης και της ακραίας πόλωσης. Βολεύεται με συγκρούσεις χωρίς περιεχόμενο γιατί δεν έχει απαντήσεις στα αληθινά προβλήματα του λαού.
»Εμείς επιμένουμε στην πραγματική πολιτική. Η σοσιαλδημοκρατική μας πρόταση έχει τα εργαλεία για να εγγυηθεί την αξιοπρέπεια στην ζωή των πολιτών».