Latest News

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Δήμος Πειραιά- Γιατί μεθοδεύει την αγορά οικοπέδου που είναι υποθηκευμένο σε τριπλάσια τιμή [ΕΙΚΟΝΕΣ]


Αναπάντητα ερωτηματικά προκαλεί η εμμονή της Δημοτικής Αρχής Πειραιά που εδώ και τρία χρόνια επιμένει να μεθοδεύει την αγορά  από ιδιώτη ενός οικοπέδου στα Καμίνια παρά το γεγονός ότι είναι υποθηκευμένο τριπλάσιο ποσό από τιμή πώλησης και μάλιστα χωρίς να διαθέτει καμία έγγραφη εγγύηση ότι θα κληθεί να πληρώσει τα χρέη του ιδιόκτήτη... στους δανειστές.

Το θέμα συζητήθηκε για τρίτη φορά στην τελευταία τηλε-συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά και ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία,  χωρίς να δοθούν πειστικές απαντήσεις και παρά τις αντιδράσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης που ζήτησαν να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, αλλά τους αγνόησε ο πρόεδρος του Δ.Σ που πέρασε με ''συνοπτικές διαδικασίες'' την απόφαση χωρίς να γίνει καταμέτρηση όσων συμβούλων ήταν παρόντες.

Πρόκειται για το 4ο θέμα της  συγκεκριμένης τηλε - συνεδρίασης  που αφορούσε στην ''έγκριση απευθείας αγοράς οικοπέδου επί των οδών Μουτσοπούλου 84 και Παπαγεωργακοπούλου, περιοχής Καµινίων, φερόµενης ιδιοκτησίας Ευάγγελου Ρουσσουνέλου µε σκοπό την ανέγερση Βρεφονηπιακού Σταθµού, µε τελικό τίµηµα ποσού 700.000 €''. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά ότι το οικόπεδο αυτό είναι προσημειωμένο για 2.250.000 ευρώ στην τράπεζα Πειραιώς που μεταβίβασε την υποθήκη του ιδιώτη σε ξένη εταιρεία αγοράς κόκκινων δανείων με διαχειριστή - εκπρόσωπο στην Ελλάδα.

Η υποθήκη οικοπέδου για τριπλάσιο ποσόν από την τιμή αγοράς προκαλεί εύλογα  ερωτήματα. Πειστικές απαντήσεις δεν δόθηκαν από παρόντα αιρετά στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Πειραιά  στη συνεδρίαση που απουσίαζε ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης. Μάλιστα, ο τελευταίος είχε λάβει εξουσιοδότηση τον Απρίλιο του 2019 με  προηγούμενη κατ΄πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ. να διαπραγματευτεί  προκειμένου να πετύχει την καλύτερη τιμή αγοράς του οικοπέδου που εμφανίζονταν ως ''μεγάλη ευκαιρία'' για τη δημιουργία νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στα Καμίνια.

[σ.σ. Η δημοτική αρχή ισχυρίζονταν ότι είναι το μοναδικό οικόπεδο στην περιοχή, ενώ αποκαλύφθηκε ότι σε απόσταση 400 μέτρων ο Δήμος Πειραιά έχει χαρακτηρίσει για την ίδια χρήση άλλο οικόπεδο έκτασης περί τα 700 τ.μ. το οποίο όμως έχει καταληφθεί από ιδιώτη με παρκαρισμένα οχήματα χωρίς να υπάρχει καμία ενέργεια από τη Δημοτική Αρχή].

Σημειώνεται ότι σε συνεδρίαση τον Οκτώβριο του 2020 ο Δήμος Πειραιά είχε αναθέσει σε ορκωτό εκτιμητή να εκτιμήσει την αξία του οικοπέδου, προκειμένου να μην απαιτείται η ψήφιση του θέματος από τα 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά από την πλειοψηφία των παρόντων συμβούλων. Τότε εκτιμήθηκε ως ανώτερη εμπορική τιμή 755.000 ευρώ, χωρίς ν' ανακοινωθεί ποια ήταν η χαμηλότερη τιμή εκτίμησης για την αξία του οικοπέδου.
Ωστόσο, η αντικειμενική αξία του ήταν περί τα 360.000 ευρώ, σύμφωνα με συμβολαιογράφους και ανθρώπους της κτηματαγοράς που επικαλέστηκαν δημοτικοί σύμβουλοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. [σ.σ. Τώρα η αντικειμενική αξία του οικοπέδου διπλασιάστηκε μετά τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές, αλλά προέκυψαν και τα βάρη που είναι τριπλάσια από την τιμή αγοράς.]
Σύμφωνα με δημοτικούς συμβούλους, η  μελέτη του έργου εκτιμάται πως θα κοστίσει περί 450.000 ευρώ και το συνολικό κόστος  για τη δημιουργία βρεφονηπιακού παιδικού σταθμού αναμένεται να φθάσει τουλάχιστον περί τα 2 με 3 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς υπάρχει καμία έγγραφη διασφάλιση για το ποιος θα κληθεί να πληρώσει την υποθήκη των 2.250.000 ευρώ.

@ Αλήθεια, γιατί η Δημοτική Αρχή Πειραιά επιμένει να μεθοδεύει διαδικασίες εδώ και τρία χρόνια την αγορά του υποθηκευμένου οικοπέδου για τη δημιουργία νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στα Καμίνια;