Η αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τη διαδικασία ως μια ακόμα ευκαιρία προκειμένου να εξαπολύσει σφοδρή και εφ΄όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να εστιάσουν στα ζητήματα της ακρίβειας, της πανδημίας αλλά και στο περιστατικό που οδήγησε στην αποπομπή του κ. Σπήλιου Λιβανού από το κυβερνητικό σχήμα. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην συμμετέχει στην προσπάθεια δημιουργίας τοξικού κλίματος που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτως ή άλλως αποτελεί πάγια στάση του Μεγάρου Μαξίμου να συμμετέχει διακριτικά σε συνεδριάσεις που αφορούν σχεδόν αποκλειστικά την Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι και σε προηγούμενες συζητήσεις συγκρότησης προανακριτικών ή εξεταστικών επιτροπών η κυβέρνηση εκπροσωπούνταν από μόλις ένα υπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα συμβεί και σήμερα καθώς θα παρίσταται μόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.
Υπενθυμίζεται πως το υπό συζήτηση πόρισμα αφορά τις έρευνες της πρώτης εξεταστικής που συγκροτήθηκε με απόφαση της μειοψηφίας, δικαίωμα που απέκτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την σχετική πρόταση που προώθησε η ΝΔ στην Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ωστόσο, το διαδικαστικό φαίνεται πως είναι και το μόνο στοιχείο που διαφοροποιεί την εξεταστική από αντίστοιχες επιτροπές του παρελθόντος καθώς για μια ακόμα φορά τα κόμματα κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα και κατέθεσαν το δικό τους πόρισμα.
Το πόρισμα της πλειοψηφίας υπογραμμίζει την αναγκαιότητα και την νομιμότητα της καμπάνιας ενημέρωσης για τους κινδύνους της πανδημίας ενώ παράλληλά επισημαίνει πως «η επιχείρηση του ΣΥΡΙΖΑ να σπιλώσει την κυβέρνηση για δήθεν κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και χειραγώγηση κοινής γνώμης από τις δημοσκοπήσεις, μέσα από τις ενημερωτικές καμπάνιες για τον covid 19, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος».
«Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της εξεταστικής επιτροπής, προέκυψε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών «Μένουμε Σπίτι-Μένουμε Ασφαλείς» ήταν απολύτως νόμιμη και αναγκαία. Προέκυψε, επίσης ότι πραγματοποιήθηκε με διαφανείς διαδικασίες και είχε μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη ως ένα ισχυρό ανάχωμα στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τη διάχυση θεωριών συνωμοσίας και παραπληροφόρησης. Επιπλέον καταρρίφθηκε και η παραμικρή υπόνοια ότι η κυβέρνηση προσπάθησε δήθεν να χρηματοδοτήσει τα Μέσα Ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας χρησιμοποιώντας ως μέσο την εκστρατεία ενημέρωσης για να τα επηρεάσει θετικά προς αυτήν.
Σε ό,τι αφορά την καμπάνια για τους εμβολιασμούς αποδείχθηκε περίτρανα ότι έγινε με πλήρη διαφάνεια και νομιμότηταχωρίς οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση για τον αποκλεισμό κάποιου» αναφέρεται μεταξύ άλλων. Ειδικά δε για τις δημοσκοπήσεις σημειώνεται πως «από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα έγγραφα που προσκόμισαν, προέκυψε ότι για την εταιρία Opinion Poll δεν υπήρξε καμία προσφυγή στην Ελεγκτική Αρχή Δημοσκοπήσεων ή καταγγελία σχετικά με τις διενεργηθείσες δημοσκοπήσεις της σε αντίθεση με τις εταιρίες Vox Pop και Common View για τις οποίες η Ελεγκτική Αρχή εξέτασε θέματα και τα διαβίβασε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».
Από την άλλη πλευρά η πορισματική έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκτέλεσε μια στρατηγική ποδηγέτησης των ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας το δημόσιο χρήμα ως επιβράβευση για τη δημόσια εξύμνηση αυτής και του πρωθυπουργού προσωπικά και ταυτόχρονα ως μέσο φίμωσης των αντιπολιτευτικών φωνών». Παράλληλα, προσθέτουν πως «το δημόσιο χρήμα χρησιμοποιήθηκε και για την κατά παραγγελία διενέργεια δημοσκοπήσεων, όπως χαρακτηριστικά αποδείχθηκε στην περίπτωση της δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, η οποία διενήργησε δημοσκοπήσεις κατά παράβαση κάθε έννοιας δεοντολογίας, αξιοπιστίας και επιστημονικότητας, με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτικών στόχων της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών τάσεων και τη χειραγώγηση των πολιτών».