Latest News

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Τιμή βενζίνης: Η Ελλάδα έχει από την πιο ακριβή αμόλυβδη την ΕΕ [ΛΙΣΤΑ]

 Σοκ προκαλούν οι τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα, καθώς πλέον η χώρα μας έχει την πιο ακριβή τιμή αμόλυβδη σε όλη την ...Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς παραμένουν οι αρνητικές πρωτιές ακρίβειας στο ρεύμα, με την Ελλάδα να φιγουράρει συχνά-πυκνά στην πρώτη τριάδα της ΕΕ (σ.σ.: χθες ήταν στη δεύτερη θέση), πλέον η χώρα μας βρίσκεται ψηλά και στη λίστα με τις πιο ακριβές τιμές πετρελαιοειδών.

Μόνο τον τελευταίο ένα μήνα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 5%, καθώς από 1,755 ευρώ/λίτρο (7 Ιανουαρίου) έχει φτάσει σήμερα σε 1,850 ευρώ/λίτρο (πανελλαδική μέση τιμή), ενώ αντίστοιχη πορεία σημειώνουν οι τιμές στο ντίζελ αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης, που σήμερα ανέρχονται σε 1,593 και 1,248 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα.

Άλλωστε, στο τελευταίο (για 31.1.2021) εβδομαδιαίο δελτίο τιμών της Κομισιόν (DG Energy) η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα (1,824 ευρώ/λίτρο) ήταν η τρίτη υψηλότερη στην Ε.Ε. μετά τις Φιλανδία και Δανία (με 1,888 και 1,857 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα), δύο οικονομίες που δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική, τουλάχιστον σε επίπεδο μισθών και διαβίωσης.

Η τιμή της ελληνικής αμόλυβδης είναι αισθητά υψηλότερη και από τον μέσο όρο των τιμών στην ΕΕ των 27 (1,680 ευρώ/λίτρο) αλλά και σε επίπεδο Ευρωζώνης (1,745 ευρώ/λίτρο).

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η τιμή του καυσίμου, χωρίς φόρους και δασμούς, για την ίδια περίοδο ανέρχεται σε 0,756 ευρώ/λίτρο. Δηλαδή πάνω από 1 ευρώ σε κάθε λίτρο αποτελούν οι επιβαρύνσεις από φόρους! Η τιμή της αμόλυβδης, χωρίς φόρους, τοποθετεί την Ελλάδα σε σημαντικά χαμηλότερη θέση ως προς την ακρίβεια και μάλιστα κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27 (0,781 ευρώ/λίτρο), αλλά και των χωρών της Ευρωζώνης (0,793 ευρώ/λίτρο).

Υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27 αλλά και της Ευρωζώνης, κατά 21% και 22% αντίστοιχα, βρίσκεται η Ελλάδα και στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (1,228 ευρώ/λίτρο), ενώ χωρίς φόρους και δασμούς η τιμή είναι σχεδόν η μισή (0,698 ευρώ/λίτρο).