Latest News

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Καμίλα Βαλίεβα: Συνεχίζει στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ τον Δεκέμβριο [ΕΙΚΟΝΑ]

 Η Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, Καμίλα Βαλίεβα, βρέθηκε θετική στην ουσία ...της τριμεταζιδίνης στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά η αναστολή της αφαιρέθηκε στις 9 Φεβρουαρίου και της επιτρέπεται να λάβει μέρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2022 στο Πεκίνο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή (11/02) η Διεθνής Υπηρεσία Ελέγχων (ITA).

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση, η ΙΤΑ γνωστοποίησε: «Για να δηλωθούν τα γεγονότα χρονολογικά, ένα δείγμα από την αθλήτρια συλλέχθηκε υπό την Αρχή Ελέγχου και Διαχείρισης Αποτελεσμάτων της Ρωσικής Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (RUSADA) στις 25 Δεκεμβρίου 2021 κατά τη διάρκεια του Ρωσικού Πρωταθλήματος Καλλιτεχνικού Πατινάζ 2022 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Το διαπιστευμένο από τον WADA εργαστήριο στη Στοκχόλμη ανέφερε ότι στο δείγμα είχε εντοπιστεί δυσμενές αναλυτικό εύρημα (AAF) σχετικά με τη μη καθορισμένη απαγορευμένη ουσία της τριμεταζιδίνης στις 8 Φεβρουαρίου 2022».

Εν συνεχεία, προστίθεται το εξής: «Το απόγευμα της 9ης Φεβρουαρίου 2022, η Πειθαρχική Επιτροπή Αντιντόπινγκ της RUSADA αποφάσισε να άρει την προσωρινή αναστολή της αθλήτριας, επιτρέποντάς της έτσι να συνεχίσει τη συμμετοχή της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο».

Υπενθυμίζεται ότι, τη Δευτέρα (07/02), Ρώσοι αθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ κέρδισαν το ομαδικό τουρνουά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Εντούτοις, την Τετάρτη (09/02), η ιστοσελίδα «Inside The Games» ανέφερε, σε σχετική δημοσίευση, ότι η αναβολή της τελετής απονομής μεταλλίων στη ρωσική ομάδα του καλλιτεχνικού πατινάζ φέρεται να προκλήθηκε από ένα πρόβλημα με το τεστ ντόπινγκ της Καμίλα Βαλίεβα.

Έφεση της ΔΟΕ

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ρωσικής Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (RUSADA) να άρει την προσωρινή αναστολή της Ρωσίδας αθλήτριας καλλιτεχνικού πατινάζ, Καμίλα Βαλίεβα, και να της επιτρέψει να συνεχίσει να αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα, η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Δικαστήριο Διαιτησίας για τον Αθλητισμό (CAS).

Αναλυτικά, σύμφωνα με την προαναφερθείσα ανακοίνωση της ΙΤΑ, «η ΔΟΕ ασκεί το δικαίωμά της να αμφισβητήσει την απόφαση ώστε να επιτραπεί στην Καμίλα Βαλίεβα να συνεχίσει να αγωνίζεται». Ωστόσο, επισημαίνεται πως, δεδομένου ότι η ΔΟΕ έχει μεταβιβάσει τις εξουσίες της στην ITA, η υπόθεση θα εκδικαστεί από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) κατόπιν αιτήματος της ITA.

Πάντως, όσον αφορά στα αποτελέσματα της ομάδας της Ρωσίας στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ, η ΙΤΑ επεσήμανε: «Η απόφαση για τα αποτελέσματα της ομάδας της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ROC) στο ομαδικό τουρνουά θα ληφθεί από τη Διεθνή Ένωση Σκέιτινγκ στον Πάγο (ISU) μόνο ύστερα από την πλήρη εξέταση της υπόθεσης».