Latest News

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

«Σκηνικό» πολέμου στην Ουκρανία: Τα τρία πιθανά σενάρια και απόσυρση στρατευμάτων [ΕΙΚΟΝΕΣ]

 Την ώρα που οι προσπάθειες για να δοθεί διπλωματική διέξοδος στην κρίση Ουκρανίας – Ρωσίας εντείνονται, η ειρήνη «κρέμεται» από μια κλωστή καθώς... όλες οι πλευρές συμπεριφέρονται σαν ο χρόνος να μετρά αντίστροφα, με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αναμένει πιθανότατα ρωσική εισβολή την προσεχή Τετάρτη.

«Η εγκατάλειψη της διπλωματίας ισοδυναμεί με βουτά στον γκρεμό» είπε σε τόνο δραματικό ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αλλά φαίνεται πως όλοι, πλέον, έχουν αρχίσει να συμβιβάζονται με την ιδέα πως η διπλωματία μπορεί να αποτύχει στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Πριν λίγες ώρες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, δήλωσε πως «η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα»! Αιτία γι’ αυτή τη δήλωση είναι το γεγονός πως η Ουάσιγκτον βλέπει την πορεία «της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία» σε «όλες τις πλευρές της».

Αυξημένη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα

Για του λόγου το αληθές, παρατίθενται και οι δορυφορικές φωτογραφίες που συνέλεξε η εταιρεία Maxar Technologies τις τελευταίες 48 ώρες. Αυτές δείχνουν πολλές και μεγάλες συγκεντρώσεις στρατευμάτων και επιθετικών ελικοπτέρων, αεροσκαφών επίθεσης εδάφους και μαχητικά – βομβαρδιστικά.

Πολλές χερσαίες μονάδες φαίνεται, επίσης, να έχουν αναχωρήσει από τα στρατόπεδά τους.

«Η Ρωσία δε θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός κι αν προκληθούμε» δήλωσε πάντως ο ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», την ώρα που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, «προσπαθεί να πείσει» τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσει τον διάλογο με τη Δύση.        

Στη Μόσχα o Σολτς

Πάντως, για ακόμη μια ημέρα συνεχίζεται ο διπλωματικός «πυρετός» για αποσόβηση μιας σύρραξης επί ουκρανικού εδάφους. Ο Όλαφ Σολτς βρίσκεται σήμερα στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει διπλωματική επίλυση της κρίσης, μετά το ταξίδι του στο Κίεβο τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ προσέρχεται στη ρωσική πρωτεύουσα κομίζοντας πρόταση για «πάγωμα» στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Το δρόμο αυτό είχαν ανοίξει οι δηλώσεις του ουκρανού πρεσβευτή στη Βρετανία που επεσήμανε -μιλώντας στο BBC- ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι «ευέλικτη» σε ό,τι αφορά τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αλλά λίγο αργότερα «μαζεύτηκε» έπειτα από την παρέμβαση του εκπροσώπου του ουκρανού προέδρου που ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο, ζητώντας από τον γερμανό καγκελάριο να δώσει τελεσίγραφο στον ρώσο πρόεδρο. «Μόνο ένα σαφές τελεσίγραφο με χρονικό περιθώριο μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου για τον κ. Πούτιν να αποσύρει στις ένοπλες ορδές του, μπορεί να σώσει την ειρήνη» είπε ο Αντρίι Μέλνικ, μιλώντας σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

«Εάν το αφεντικό στο Κρεμλίνο αγνοήσει αυτή την τελευταία προειδοποίηση, εξαιρετικά επώδυνες για τη Ρωσία κυρώσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν βήμα-βήμα από την επόμενη ημέρα. Και το οριστικό τέλος του Nord Stream 2 δεν θα πρέπει μόνο να επιβεβαιωθεί δημόσια, αλλά και να αποφασισθεί πολιτικά και να εφαρμοστεί νομικά για πάντα. Περιμένουμε από τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς όχι μόνο με τη γροθιά του, αλλά ίσως και με το πόδι του, εάν είναι απαραίτητο, να χτυπήσει το διαβόητο μακρύ τραπέζι στο Κρεμλίνο για να εκλογικεύσει τον κ. Πούτιν και να θάψει τα παράλογα κατακτητικά του σχέδια» πρόσθεσε. 

Οι τρεις πιθανές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει η Ρωσία

Σε περίπτωση, πάντως, που η διπλωματία δεν καταφέρει να δώσει άμεση λύση στο αδιέξοδο και οδηγηθούμε σε εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε στο δίκτυο NBC αποκαλύπτει πως υπάρχουν τρεις εναλλακτικές διαδρομές.

Η «πρώτη διαδρομή» έχει την κίνηση της «τανάλιας», δηλαδή την κίνηση της περικύκλωσης. Σε αυτό το σενάριο οι ρωσικές δυνάμεις θα έμπαιναν από τον νότο, από την Κριμαία, αλλά και από τις δύο αυτόνομες περιοχές, το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ και από τα βόρια της Ρωσίας, κάνοντας τη διπλή περικύκλωση και φτάνοντας να ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της ουκρανικής επικράτειας, ανατολικά του ποταμού Δνείπερου και εγκλωβίζοντας εκεί και τις μικρές ουκρανικές δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι σε αυτή την περιοχή υπάρχουν 100 από τα 168 τακτικά τάγματα μάχης του ρωσικού στρατού.

Η «δεύτερη διαδρομή», που φαντάζει απίθανη αλλά έχει εξεταστεί, είναι αυτό της απόβασης. Δηλαδή αποβατικές δυνάμεις που ήδη παίρνουν μέρος με δυνάμεις πεζοναυτών στα γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα να κάνουν απόβαση στην Οδησσό και να κινηθούν προς την Υπερδνειστερία, μια περιοχή της Μολδαβίας που έχει κι εκεί ρωσόφωνο πληθυσμό και να κάνουν εκεί ένα στρατηγικό προγεφύρωμα ελέγχοντας και όλα τα ουκρανικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Η «τρίτη διαδρομή» είναι η επίθεση από τον Βορρά, δηλαδή από εκεί που ήδη η Ρωσία κάνει γυμνάσια με τη Λευκορωσία, αλλά και από τη Ρωσία να μπουν ρωσικές δυνάμεις, άρματα μάχης. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, τα τανκ και τα τεθωρακισμένα θα μπορούσαν να βρίσκονται στις παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας μέσα σε 48 ώρες.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως κάποια από τα στρατεύματα που έχουν σταθμεύσει εδώ και εβδομάδας στα σύνορα με την Ουκρανία, επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων. 


Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, τα μεγάλης κλίμακας γυμνάσια στη χώρα θα συνεχιστούν. 


Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονατσένκοφ, κάποιες μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις τους στην περιοχή και άρχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους.

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Financial Times στη Μόσχα, οι αγορές εκλαμβάνουν την απόσυρση αυτή στρατευμάτων ως ένδειξη αποκλιμάκωσης. Για άλλους αναλυτές, ωστόσο, είναι εξαιρετικά νωρίς για επιβεβαιώσουν πως πρόκειται πράγματι για μια αλλαγή στάσης τής Μόσχας. 

 

 

Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής. Η Μόσχα διαψεύδει αυτό το σενάριο, αλλά ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.

 

Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.