Latest News

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανική κρίση: «Πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο στον Πούτιν για χρήση του στρατού στο εξωτερικό

 Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την ουκρανική κρίση, καθώς το συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) ενέκρινε το αίτημα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να... αναπτύξει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ντονμπάς, εντείνοντας τους φόβους της Δύσης για μία ευρύτερη επίθεση στην Ουκρανία.

 

Η απόφαση ψηφίσθηκε ομόφωνα σήμερα κατά την διάρκεια της έκτακτης ολομέλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 153 γερουσιαστές.

 

«Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφασίζει να δώσει στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας την έγκρισή του να αναπτύξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας στο εξωτερικό στη βάση των κοινώς αποδεκτών αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου. Ο συνολικός αριθμός των μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι περιοχές δράσης τους, οι στόχοι που τίθενται ενώπιον τους, το χρονικό διάστημα παραμονής τους στο εξωτερικό, καθορίζονται από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με το σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» αναφέρεται στην απόφαση της Άνω Βουλής, η οποία τίθεται σε ισχύ από τη στιγμή της έγκρισης της.

 

Νωρίτερα, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Μαβιένκο, είχε δηλώσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει την έγκριση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας να μπορεί η Ρωσία να αναπτύσσει στρατό στο εξωτερικό, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας.

 

Πούτιν: Οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υφίστανται πλέον - Ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας

 

Η Ρωσία όλο αυτό το διάστημα ενδιαφερόταν για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, επειδή αυτό το έγγραφο ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υφίστανται πλέον και ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

 

«Και γι αυτό θέλω να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά, ενδιαφερόμασταν για την εφαρμογή αυτού του Συμπλέγματος μέτρων, επειδή ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού» , δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπενθυμίζοντας ότι ήταν ένας από τους δημιουργούς αυτού του κειμένου ως εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 

Οι αρχές της Ουκρανίας δήλωναν δημόσια ότι δεν θα εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μίνσκ και η Ρωσία δεν μπορούσε να ανεχθεί περαιτέρω την γενοκτονία του λαού του Ντονμπάς.

 

Το Κίεβο μηδένισε όλες τις προσπάθειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ , τις «σκότωσε» η ουκρανική ηγεσία πολύ πιο πρίν από την αναγνώριση των Λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, δήλωσε ο Πούτιν.

 

Η Ευρώπη δεν μπόρεσε να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες Μινσκ-2 , και ως εκ τούτου δεν υπήρχε άλλη διέξοδος εκτός από την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

 

Ουκρανία: Ο ΥΠΕΞ ζητά όπλα από άλλες χώρες και εγγυήσεις από την ΕΕ

 

Η Ουκρανία εμφανίζεται «συγκρατημένα αισιόδοξη» ότι οι σύμμαχοί της αρχίζουν τελικά να ακούν το Κίεβο όταν μιλάει για την ανάγκη να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία.

 

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι θα συζητήσει περαιτέρω το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

 

Ο Κουλέμπα επικοινώνησε επίσης με τη Βρετανία και με άλλες χώρες, ζητώντας τους να στείλουν όπλα στην Ουκρανία και να της δώσουν εγγυήσεις για τη μελλοντική ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

«Σήμερα το πρωί έστειλα στην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας μια επιστολή, ζητώντας της επιπρόσθετα αμυντικά όπλα για την Ουκρανία», είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι απηύθυνε το ίδιο αίτημα και στους Αμερικανούς συνομιλητές του. «Θα κινητοποιήσουμε όλον τον κόσμο για να αποκτήσουμε ό,τι μας χρειάζεται για να ενισχύσουμε την αμυντική ικανότητά μας», πρόσθεσε.

 

Ο Κουλέμπα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να βάλει στην άκρη τους δισταγμούς» και τον σκεπτικισμό που υπάρχει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες «και να δώσει στην Ουκρανία την υπόσχεση για τη μελλοντική ένταξή της».

 

Μολονότι χαιρέτισε την απόφαση του Βερολίνου να αναστείλει τη διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο Κουλέμπα τάχθηκε υπέρ της επιβολής «ακόμη ισχυρότερων κυρώσεων» σε βάρος της Ρωσίας.

 

Το NATO «βλέπει» μεγάλη επίθεση

 

Το ΝΑΤΟ αναμένει μια επίθεση ευρείας κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία και έθεσε σε ετοιμότητα τη δύναμη ταχείας αντίδρασης, ώστε να υπερασπιστεί τους συμμάχους του, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

 

«Όλα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία», μετά την αποστολή δυνάμεωνστις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονμπάς», είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) στην έδρα του Συμφώνου, στις Βρυξέλλες.

 

Ρουμανία: Μπορούμε να υποδεχθούμε 500.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, εάν χρειαστεί

 

Η Ρουμανία προετοιμάζεται να υποδεχθεί ενδεχομένως 500.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία, στην περίπτωση ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Βασίλε Ντίνκου.

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την ανάπτυξη στρατευμάτων σε δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, αφότου αναγνώρισε χθες την ανεξαρτησία τους, κλιμακώνοντας μια κρίση που η Δύση φοβάται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει έναν μεγάλης εμβέλειας πόλεμο.

 

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε σήμερα ότι δεν έχει καταγράψει αυξημένη κινητικότητα ανθρώπων που φεύγουν από την Ουκρανία, όμως κυβερνήσεις της ανατολικής Ευρώπης και πόλεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα προετοιμάζονται να υποδεχθούν ανθρώπους, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

 

«Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις, όμως θα μπορούσαμε να υποδεχθούμε πάνω από 500.000 πρόσφυγες, αυτός είναι ένας αριθμός για τον οποίο έχουμε προετοιμαστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και άλλους φορείς», είπε σε δημοσιογράφους ο Ντίνκου.

 

«Έχουμε προετοιμάσει ένα σχέδιο για όλες τις μεγάλες πόλεις, υπάρχουν περιοχές (που έχουν προετοιμαστεί) για αυτόν τον σκοπό κοντά στα σύνορα». Η Ρουμανία μοιράζεται σύνορα μήκους 600 χιλιομέτρων με την Ουκρανία, όμως υποδέχθηκε σχετικά λίγους Ουκρανούς πρόσφυγες το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. «Δεν αναμένουμε ούτε τώρα μια πολύ μεγάλη εισροή να καταφθάνει εδώ, όμως κανείς δεν ξέρει», υπογράμμισε ο Ντίνκου.