Οι γονείς δε θα πρέπει να περιμένουν ώσπου τα παιδιά τους να είναι αρκετά μεγάλα για να παίρνουν χαρτζιλίκι ώστε να διδαχθούν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαχειρίζονται τα χρήματα... σύμφωνα με τον Κεν Έιλερ, CEO της Aquilance, μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με πελάτες εύπορες οικογένειες.
Κατά τη διάρκεια της 31χρονης καριέρας του ως σύμβουλος σε οικογένειες με μεγάλη περιουσία, ο Eyler έχει παρακολουθήσει πάνω από 100 παιδιά να μεγαλώνουν. Συμβουλεύει τους πελάτες του να αρχίσουν να διδάσκουν τα παιδιά τους για τα χρήματα σε νεαρή ηλικία, περίπου 5 ή 6 ετών, προκειμένου να τους βοηθήσουν να χτίσουν δια βίου συνήθειες.
1. Η σημασία της αποταμίευσης
Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να διδάξουν οι γονείς στα παιδιά τους είναι η σημασία της εξοικονόμησης χρημάτων, λέει ο Έιλερ. Η συμβουλή του προέρχεται από την εμπειρία: Οι ίδιοι οι γονείς του, είχαν κανόνες σχετικά με το πώς του επέτρεπαν να ξοδεύει όσα χρήματα λάμβανε όταν ήταν αγόρι.
«Εάν έπαιρνα 100 δολάρια, μπορούσα να ξοδέψω το ένα τρίτο, αλλά έπρεπε να αποταμιεύσω ένα τρίτο και να βρω κάτι παραγωγικό να κάνω με το άλλο ένα τρίτο. Το να έχεις στην άκρη χρήματα είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν πάντα καταστάσεις όπου χρειάζεσαι κάποιο απόθεμα μετρητών», είπε χαρακτηριστικά.
2. Εξοικείωση με τους φόρους
Τα παιδιά πρέπει επίσης να αποκτήσουν μια γενική κατανόηση των φόρων, λέει ο Έιλερ, όπως για παράδειγμα ότι αφαιρούνται από τον μισθό ή ότι προστίθενται στην τιμή όταν αγοράζεις κάτι.
«Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε άτομο στην κοινωνία πληρώνει φόρους. Το είδα με τα θετά μου παιδιά πριν από χρόνια. Έλεγαν, "Περίμενε, τι είναι αυτό;" όταν αγόρασαν πράγματα για τον εαυτό τους και ξαφνικά μια αγορά 10 δολαρίων ήταν κοντά στα 11», σημειώνει.
3. Ο τρόπος λειτουργίας των πιστωτικών καρτών
Η εξοικείωση των παιδιών με πράγματα όπως οι πιστωτικές κάρτες σε νεαρή ηλικία μπορεί επίσης να τα βοηθήσει να κατανοήσουν σημαντικές έννοιες για τα χρήματα.
«Μπορείτε να τους δείξετε τον λογαριασμό μιας πιστωτικής κάρτας, ώστε να αντιληφθούν πως όταν χρησιμοποιώ την κάρτα, αυτό δε σημαίνει ότι έχω πρόσβαση σε ανεξάντλητα χρήματα», εξηγεί ο Έιλερ. «Εάν έχω πιστωτικό όριο 10.000 δολαρίων, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορώ να ξοδέψω 10.000 δολάρια, γιατί δεν μπορώ να αποπληρώσω αυτά τα χρήματα».