Latest News

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Καταπέλτης το «Αρχιπέλαγος» για την επιχείρηση διάσωσής της φάλαινας– «Άνθρωποι χωρίς γνώσεις τον τρυπούσαν»

 Την έλλειψη υποδομής για την περίθαλψη θαλάσσιων ζώων αλλά και την ανεπάρκεια γνώσεων αποκάλυψε σε κείμενο από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»...αναφερόμενο στο περιστατικό με τον Ζιφιό που ξεβράστηκε τραυματισμένος στις ακτές του Σαρωνικού.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο Ζιφιός είναι ένα ιδιαίτερο κητώδες που δεν προσεγγίζει ποτέ τον άνθρωπο. Όμως, «όπως όλα τα θαλάσσια θηλαστικά προσεγγίζουν τα παράκτια και αβαθή νερά όταν αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα υγείας, έτσι και ο Ζιφιός επιχείρησε να φτάσει στα αβαθή νερά του Σαρωνικού. Οι τραυματισμοί του πιθανότατα προκλήθηκαν στις βραχώδεις ακτές».

Κατά τον Θοδωρή Τσιμπίδη που υπογράφει το κείμενο από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», η διαχείριση τέτοιου είδους περιστατικών απαιτεί την τήρηση συγκεκριμένων, αυστηρών πρωτοκόλλων, τα οποία εφαρμόζονται παγκοσμίως.

«Οι δύτες και διασώστες που επιχείρησαν στο σημείο κατέβαλαν αξιέπαινες προσπάθειες για τη διάσωση του Ζιφιού αλλά, δυστυχώς, χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό». Ο κύριος Τσιμπίδης τονίζει μάλιστα, ότι ούτε το λιμενικό έχει την απαραίτητη εκπαίδευση για να είναι σε θέση να βοηθήσει.

«Ο χειρισμός ενός ζώου, όπως ο Ζιφιός που βρίσκεται σε τόσο δύσκολη κατάσταση, απαιτεί, πρώτα απ’ όλα, τον περιορισμό, στο ελάχιστο, των ανθρωπογενών οχλήσεων και, κυρίως, του θορύβου, καθώς το στρες που προκαλείται μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραίο. Οι δύτες και οι διασώστες που, παρά τις δύσκολες συνθήκες και το κρύο, παρέμειναν επί ώρες στο σημείο περιγράφουν μία εικόνα που δεν τιμά τη χώρα μας. Οι κτηνιατρικές επεμβάσεις, έγιναν από ανθρώπους που δεν είχαν τις γνώσεις χειρισμού ενός τέτοιου ζώου. Επιχείρησαν δεκάδες φορές να κάνουν αιμοληψία, καταφέρνοντας πολλαπλά ανεπιτυχή τρυπήματα ενώ, σε ένα ζώο βαρύτερο από 2 τόνους, χορηγήθηκε ποσότητα ορού κατάλληλη για κατοικίδιο ζώο».