Latest News

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Λευκός Οίκος: «Η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει επίθεση ανά πάσα στιγμή» - Αλληλοκατηγορίες για προβοκάτσιες


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το διπλωματικό θρίλερ για την ουκρανική κρίση, με τις χώρες της Δύσης να επιμένουν πως η Ρωσία μπορεί ανά πάσα στιγμή να πραγματοποιήσει επίθεση κατά της Ουκρανίας και τη Μόσχα να αρνείται τις αιτιάσεις, κάνοντας λόγο για ...τακτικές ασκήσεις ετοιμότητας. 

 

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, ο Τζο Μπάιντεν θα συγκαλέσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

 

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει να παρακολουθεί την εξελισσόμενη κατάσταση στην Ουκρανία και να ενημερώνεται συνεχώς για τα γεγονότα στο πεδίο από την ομάδα εθνικής ασφάλειας».

 

«Η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή».

 

Συνεχίζονται οι παραβιάσεις της εκεχειρίας 


Σχεδόν 2.000 παραβιάσεις της εκεχειρίας καταγράφηκαν χθες Σάββατο στην ανατολική Ουκρανία από τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σύμφωνα με διπλωματική πηγή.


«Η μαζική συγκέντρωση δυνάμεων από τη Ρωσία μέσα και γύρω από την Ουκρανία παραμένει πολύ ανησυχητική. Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να αποκλιμακώσει με μια ουσιαστική απόσυρση δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας», τονίζει με δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

 

«Αυτή η κλιμάκωση επιδεινώνεται τώρα από την αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες. Η ΕΕ καταδικάζει τη χρήση βαρέος οπλισμού και τον βομβαρδισμό αδιακρίτως περιοχών όπου ζουν άμαχοι, που συνιστούν σαφή παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Επικροτούμε τη στάση της Ουκρανίας για αυτοσυγκράτηση ενόψει των συνεχιζόμενων προκλήσεων και των προσπαθειών για αποσταθεροποίηση. Υποστηρίζουμε την πρόταση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΑΣΕ για σύγκληση έκτακτης συνόδου της Τριμερούς Ομάδας Επαφής (ΤΟΕ) προκειμένου να εκτονωθούν οι τρέχουσες εντάσεις και καλούμε όλους τους συμμετέχοντες στην ΤΟΕ να συμμετάσχουν σε αυτή την τόσο αναγκαία προσπάθεια για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης με διπλωματικά μέσα», αναφέρει στην τοποθέτησή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

 

«Δεν απαντάμε στις προκλήσεις της Ρωσίας»

 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι «δεν θα απαντήσει» στις προκλήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και ότι παραμένει έτοιμος για «διάλογο» με τη Μόσχα.

 

«Εξέφρασε τη βούλησή του να μην απαντήσει στις προκλήσεις κατά μήκος της γραμμής επαφής» ανέφερε το Ελιζέ, κάνοντας λόγο για «τις τελευταίες προσπάθειες» προκειμένου «να αποφευχθεί μια μείζονα σύρραξη στην Ουκρανία».

 

Ο Μακρόν θα έχει σήμερα το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.


Αλληλοκατηγορίες για προβοκάτσιες 

 

Η Ουκρανία εξακολουθεί να κατηγορεί τη Ρωσία ότι σχεδιάζει προβοκάτσιες με στόχο να υπάρξουν απώλειες αμάχων στην ανατολική Ουκρανία ώστε να αποκτήσει η Μόσχα μια αφορμή για να επιτεθεί στον γείτονά της.

 

Χθες, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως μισθοφόροι έχουν φθάσει στην υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανατολική Ουκρανία για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες με τη συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

 

«Ο στόχος αυτών των προκλήσεων θα είναι φυσικά να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο στρατός.


Από την πλευρά τους, σήμερα οι αρχές της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν απόψε ότι συνέλαβαν έναν «Ουκρανό πράκτορα» που εμπλέκεται στην ανατίναξη ενός αυτοκινήτου που ανήκει στον αυτονομιστή ηγέτη Ντένις Σίνενκοφ, τον επικεφαλής της Λαϊκής Πολιτοφυλακής, μετέδωσε το πρακτορείο Tass, επικαλούμενο το τηλεοπτικό κανάλι Channel One.

 

Ο συλληφθείς ονομάζεται Άντον Μάτσανιουκ και φέρεται να ομολόγησε ότι παρακολουθούσε τις κινήσεις οχημάτων που ανήκουν στους κορυφαίους αξιωματούχους της περιοχής αυτής και τα ταξίδια τους στη Ρωσία. Ο Μάτσανιουκ είπε επίσης ότι το Κίεβο παρέδωσε όπλα και εκρηκτικά στο Ντονμπάς με οχήματα τα οποία δεν θα περνούσαν από εξονυχιστικό έλεγχο στα σύνορα.

 

Ο κρατούμενος φέρεται ότι είχε υπηρετήσει στη Λαϊκή Πολιτοφυλακή του Ντονέτσκ και έτσι γνώριζε τη δουλειά της. Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με το κανάλι, οργάνωσε έναν «πυρήνα εν υπνώσει», στρατολογώντας άτομα για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις και σαμποτάζ «όταν χρειαστεί». Το Κίεβο σχεδίαζε να πλήξει το Ντονέτσκ με όλη τη στρατιωτική ισχύ του, εξαπολύοντας μαζικούς βομβαρδισμούς εναντίον κρίσιμων υποδομών, όπως σε γέφυρες, σιδηροδρομικές γραμμές, κυβερνητικά γραφεία.