Latest News

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Οσμή σκανδάλου με την αγορά κτηρίου για νέο δικαστικό μέγαρο


Οσμή σκανδάλου καταγγέλλεται για τον διαγωνισμό με το νέο δικαστικό μέγαρο Πειραιά, καθώς ...
παρακάμπτονται δύο δημόσια κτήρια για να δώσουν 80 εκατ. σε ιδιώτες και θυσιάζεται το δημόσιο συμφέρον χάριν των ιδιωτικών ομίλων real estate.

Το θέμα  του νέου δικαστικού μεγάρου του Πειραιά επανέρχεται μετά από κείμενο καταγγελία του δικηγόρου Ιωάννη Καρδαρά, ο οποίος σημειώνει τα εξής

Ο μείζων Πειραιάς, με αποκλειστική ευθύνη των διαδοχικών κυβερνήσεων, δεν έχει δικαστήρια ανάλογα του ειδικού βάρους για την εθνική οικονομία ως πρώτου λιμένος της χώρας. Οι υπάρχοντες επτά χώροι (ως επί το πλείστον ιδιωτικοί, με 1 εκατομμύριο ευρώ ενοίκια τον χρόνο) μόνο ντροπή προκαλούν.

Μετά από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχε συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου Δικαιοσύνης και του Δήμου Πειραιά η δωρεάν παραχώρηση για 49 έτη του κτηρίου της πρώην Ραλλείου απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και ακολούθησαν οι γραφειοκρατικές αλλαγές χρήσεων και του ρυμοτομικού σχεδίου, καθώς και ο έλεγχος της στατικής επάρκειας από το ΕΜΠ. Ο προϋπολογισμός της μετατροπής της πρώην Ραλλείου σε δικαστήρια υπολογίστηκε στα 25 εκατ. ευρώ και σε περίπου άλλα 5 εκατ. η μετασκευή και ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου κτηρίου της Σκουζέ και Φίλωνος.

Με την εκλογή της Ν.Δ. το 2019 εγκαταλείφθηκε η παραπάνω λύση και αναζητήθηκε λύση για στέγαση όλων των υπηρεσιών σε ένα κτήριο. Τότε άρχισε να συζητείται το παλιό καπνεργοστάσιο Κεράνη στα Καμίνια, ιδιοκτησίας από το 2019 ομίλου των απόμαχων του ισραηλινού στρατού που το αγόρασε σε πλειστηριασμό αντί 4,5 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια το πουλούσε σε τρίτους μέσω μεσιτικών γραφείων αντί 25 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο προτάθηκε από φορείς και δικηγόρους ως λύση το ιδιοκτησίας του υπουργείου Οικονομικών κτήριο του Παλαιού Τελωνείου επί της Ακτής Κονδύλη 32 στο λιμάνι, όπου καταλήγουν όλες οι συγκοινωνίες. Το ΤΕΕ το 2020 το έκρινε επαρκές για νέο δικαστικό μέγαρο και το κόστος κατασκευής υπολογίστηκε στα 40 έως 45 εκατ. ευρώ.

Ομως υπουργοί του σκληρού πυρήνα της κυβέρνησης προτίμησαν τη λύση της καπνοβιομηχανίας Κεράνη και η κυβέρνηση με τη σειρά της «έκοψε και έραψε» φωτογραφικό δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό ύψους 81 εκατ. ευρώ. Ο ισραηλινός όμιλος έλαβε μέρος στην καθορισθείσα ημερομηνία στις 10.12.2021, όπως επίσης και ένας άλλος όμιλος με ακίνητο στην περιοχή Παπαστράτου (κατά μία εκδοχή για να «νομιμοποιηθεί» η αναμενόμενη μοναδική προσφορά) με προσφορές 79,5 εκατ. και 79 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν ότι το θέμα έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου με χαρακτηρισμό «Επείγον».

Στο διά ταύτα, η κυβέρνηση έκανε αυτή την επιλογή δώρο στον ιδιωτικό τομέα παρακάμπτοντας δύο δημόσια ακίνητα που θα στοίχιζαν λιγότερα στο Δημόσιο. Το θέμα του δικαστικού μεγάρου του Πειραιά εξελίσσεται σε θρίλερ από τους ημέτερους του «επιτελικού κράτους».