Η Χέδερ Γουέστ δήλωσε ότι έριξε γροθιές στον μήκους περίπου 1,8 μ. καρχαρία, προκειμένου να αφήσει το πόδι της που είχε δαγκώσει, ενώ εκείνη έκανε κατάδυση στα Dry Tortugas, νησιά ανοιχτά της ακτής της Φλόριντας.
«Συνέχιζε να τραβάει και να τραβάει και μπορούσα να νιώσω τα δόντια του στον αστράγαλό μου», περιέγραψε η 42χρονη στη Daily Mail και δήλωσε ότι επέστρεφε στην παραλία, όταν τη δάγκωσε ο καρχαρίας.
«Φορούσα βατραχοπέδιλα και η κλωτσιά μου δεν έκανε μεγάλη ζημιά. Οπότε αποφάσισα να γύρω προς τα μπροστά και άρχισα να του ρίχνω μπουνιές. Του έριξα γροθιά ξανά και ξανά, όσο πιο δυνατά μπορούσα και έπειτα από περίπου 30 δευτερόλεπτα επιτέλους με άφησε», περιέγραψε.
«Για τα επόμενα δύο λεπτά ήμουν σε απόλυτο σοκ και δεν μπορούσα να κολυμπήσω, αλλά μέχρι τότε οι φίλοι μου είχαν μπει ξανά στο νερό τρέχοντας για να με βοηθήσουν», συμπλήρωσε.
«Όταν βγήκα στην παραλία άρχισα απλά να ουρλιάζω “νίκησα, νίκησα”, επειδή συνειδητοποίησα ότι είχα ακόμη το πόδι μου. Μέσα στο νερό ήμουν σίγουρη ότι το είχε κόψει, οπότε όταν είδα ότι ήταν ακόμη εκεί, παρότι ήταν κατακρεουργημένο, ήταν μια τεράστια ανακούφιση», δήλωσε ακόμη η 42χρονη.
Ευτυχώς για εκείνη δύο δασοφύλακες ήταν στην περιοχή και βοήθησαν να τοποθετηθεί αιμοστατική ταινία στο πόδι της και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Παρά την περιπέτειά της, η ίδια δηλώνει ότι αγαπά τους καρχαρίες. «Δεν θέλω να αποθαρρύνω τους ανθρώπους να μπουν στο νερό. Μάλιστα, θα επιστρέψω μόλις αναρρώσω», συμπλήρωσε, ενώ στον λογαριασμό της στο Instagram δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο από τον τραυματισμό της.
Οι κίτρινοι καρχαρίες μπορούν να φτάσουν σε μήκος έως 3,5 μ. και ζουν σε παράκτια νερά, κοντά σε κολυμβητές, σέρφερ και δύτες. Όμως, αποτελούν μικρή απειλή για τον άνθρωπο, επισημαίνει ο Guardian.
Σύμφωνα με το International Shark Attack File, στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα, πριν από αυτό το περιστατικό είχαν καταγραφεί μόνο 10 απρόκλητες επιθέσεις από κίτρινους καρχαρίες, όλες στη Φλόριντα και την Καραϊβική και καμία τους δεν ήταν θανατηφόρα. «Παρόλα αυτά, η προσοχή είναι δικαιολογημένη, καθώς είναι ένα μεγάλο είδος αρπακτικού», αναφέρει το ISAF.
Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ καταγράφονται περίπου οι μισές από τις απρόκλητες επιθέσεις καρχαρία παγκοσμίως. Η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι θανάσιμες. «Ο σημαντικός λόγος που οι περισσότερες επιθέσεις γίνονται στις ΗΠΑ είναι ότι έχουμε πολύ μεγάλη ακτογραμμή και βέβαια πολλούς ανθρώπους», ανέφερε σε βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα ο Τζορτζ Μπέρτζες, καθηγητής του πανεπιστημίου της Φλόριντα και διοργανωτής του ISAF. «Επίσης, είμαστε ένα έθνος με κάποιο πλούτο, οπότε μπορούμε να περνάμε χρόνο στην παραλία. Και βέβαια, πολλές περιοχές της χώρας είναι πολύ τουριστικές», επεσήμανε ακόμη.