Latest News

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Η Ρωσία θα μπορούσε να καταλάβει το Κίεβο μέσα σε μέρες και να προκαλέσει έως 50.000 απώλειες αμάχων

Η Ρωσία είναι κοντά στην ολοκλήρωση των προετοιμασιών για μία κατά τα φαινόμενα εισβολή ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, που...

θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο ή τον τραυματισμό έως 50.000 αμάχων, να καρατομήσει την κυβέρνηση στο Κίεβο εντός δύο ημερών και να προκαλέσει μια ανθρωπιστική κρίση με έως 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις. 

 

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να στέλνει δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, τόσο στα δικά του εδάφη όσο και στη Λευκορωσία. Έως την Παρασκευή υπήρχαν 83 ρωσικά τάγματα μάχης, με περίπου 750 στρατιώτες το κάθε ένα, σύμφωνα με πηγές της Washington Post που γνωρίζουν τις εκτιμήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και υπηρεσιών πληροφοριών.  

 

Πριν από δύο εβδομάδες τα ρωσικά τάγματα ήταν 60 και πλέον οι δυνάμεις ανέρχονται στο 70% αυτών που εκτιμάται ότι θα χρειάζονταν για μία πλήρη εισβολή στην Ουκρανία. Άλλα 14 τάγματα επίσης μετακινούνται από διάφορα σημεία στη Ρωσία. 

 

Αυτοί οι περισσότεροι από 62.000 στρατιώτες υποστηρίζονται από επιπλέον προσωπικό δεκάδων χιλιάδων. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η ρωσική παρουσία κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας ξεπερνά τους 100.000 στρατιώτες. Δυτικός αξιωματούχος εκτίμησε ότι πρόκειται για 130.000. 

 

Σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, μια ρωσική εισβολή θα προκαλούσε 25.000-50.000 απώλειες σε αμάχους. Για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις οι απώλειες θα ήταν 5.000-25.000 στρατιώτες και για τις ρωσικές 3.000-10.000, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.  

 

Τα σενάρια για την εισβολή 

 

Με τα δεδομένα από τη συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων, Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο μπορεί να τις αναπτύσσει για να εξαπολύσουν επίθεση στο ίδιο το Κίεβο, στέλνοντας δυνάμεις νότια, στην ουκρανική πόλη Ζίτομιρ και με μετακίνηση από ανατολικά προς την πρωτεύουσα, ενώ μια μεγαλύτερη δύναμη θα προχωρά δυτικά, από τα ρωσικά εδάφη. Μια τέτοια κίνηση θα επέτρεπε στους Ρώσους να αποφύγουν το Τσέρνομπιλ. 

 

Δορυφορικές εικόνες έχουν δείξει ότι ρωσικές μονάδες που είναι ήδη στην περιοχή πλησιάζουν τα ουκρανικά σύνορα. Το Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη Su-255M έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία, για να μετάσχουν σε «ασκήσεις». Επίσης, η Ρωσία διαθέτει περίπου 20-30 πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν αμφίβιες επιθέσεις κατά μήκος των ακτών. 

 

Εκτιμάται ότι ο Πούτιν δεν έχει πάρει ακόμη μια τελική απόφαση για εισβολή, ή πόσο θα προχωρήσει αυτή, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση των πληροφοριών. Θα μπορούσε να επιλέξει μια πιο περιορισμένη εισβολή, κατά μήκος των ακτών στη Μαύρη Θάλασσα, με κατεύθυνση προς τα βόρεια από την Κριμαία ή το Ντονμπάς. 

 

Δυτικοί αξιωματούχοι είναι διχασμένοι για το αν ο Πούτιν θα επιχειρήσει πλήρη ή μερική εισβολή. Ένας από αυτούς εκτίμησε ότι μια πλήρης εισβολή, με στόχο την κατοχή εδαφών επ’ αόριστον, πιθανότατα θα ήταν δύσκολη για τη Μόσχα. Όλα δείχνουν ότι οι πολίτες της Ουκρανίας δεν θα δέχονταν μια κυβέρνηση υποχείριο της Μόσχας και θα υπήρχε ισχυρό κίνημα αντίστασης. 

 

Το μέγεθος της συγκέντρωσης δυνάμεων κάνει σαφές ότι είναι κάτι παραπάνω από μπλόφα, αλλά κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη δεν είναι σίγουροι, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας. Όμως, προειδοποίησε ότι ο Πούτιν ασκεί τόσο μεγάλη πολιτική και οικονομική πίεση στην Ουκρανία, που η κυβέρνηση θα μπορούσε να πέσει ακόμη και χωρίς πλήρη εισβολή. 

 

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι μια επίθεση θα μπορούσε να εξαπολυθεί οποιαδήποτε ημέρα, οι βέλτιστες συνθήκες εκτιμάται ότι θα είναι από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου, όταν το επίπεδο, ανοιχτό έδαφος της Ουκρανίας και οι ποταμοί που το διασχίζουν θα έχουν παγώσει και τα τεθωρακισμένα οχήματα θα μπορούν να κινηθούν πιο εύκολα. 

 

Μια πιθανότητα είναι ότι ο Πούτιν μπορεί να καθυστερήσει μέχρι μετά την ολοκλήρωση των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων, στις 20 Φεβρουαρίου, προκειμένου να μην ενοχλήσει την Κίνα επισκιάζοντας τη διοργάνωση και για να μην τεθεί σε κίνδυνο η κινεζική οικονομική βοήθεια, ως απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ. 

 

Αν και η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μια ρωσική επίθεση είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει συναγερμό στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας. 

 

Την Πέμπτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει περίπου 3.000 επιπλέον στρατιώτες στην Ευρώπη, ως απάντηση στην κρίση, συμπεριλαμβανομένων 1.700 που θα σταλούν στην Πολωνία. 


«Κλείνει» το παράθυρο της διπλωματίας 

 

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, φαίνεται να κλείνει το παράθυρο για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης, παρά τις επικοινωνίες Ευρωπαίων ηγετών με τον Πούτιν, τις νέες συσκέψεις που έχουν προγραμματιστεί και τις επανειλημμένες αρνήσεις του Κρεμλίνου ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο εισβολής. 

 

«Η ανησυχία μας είναι ότι δεν παρκάρεις τάγματα μάχης στα σύνορα μιας άλλης χώρας δύο φορές και δεν κάνεις τίποτα», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, αναφερόμενος σε προηγούμενη συγκέντρωση δυνάμεων, πέρυσι. «Αυτός είναι ο αληθινός φόβος που έχω. Ο Πούτιν τους έχει βάλει όλους εκεί. Αν δεν κάνει τίποτα ξανά… τι λέει αυτό στην ευρύτερη διεθνή κοινότητα για την ισχύ της Ρωσίας;», συμπλήρωσε. 

 

Στο μεταξύ, ο Πούτιν ενισχύει το δικό του διπλωματικό δίκτυο στήριξης. Μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, οι δύο ηγέτες εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία επιβεβαιώνουν την αμοιβαία ανησυχία τους για την υπό τις ΗΠΑ διεθνή τάξη πραγμάτων, από την επέκταση του ΝΑΤΟ έως τις συμμαχίες στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού. 

 

Καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι έχουν απειλήσει με αυστηρές κυρώσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Μόσχα και το Πεκίνο μεταξύ άλλων συμφώνησαν σε νέα ενεργειακή συνεργασία. 

 

Παρότι δεν υποβαθμίζουν τη σημασία αυτής της συνάντησης και το επίπεδο συμφωνίας των δύο ηγετών, Αμερικανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι το γεγονός πως στην ανακοίνωση δεν έγινε αναφορά στην Ουκρανία αποτελεί ένδειξη της γενικής ανησυχίας της Κίνας για τις στρατιωτικές επεμβάσεις και την αστάθεια. 

 

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση το Πεκίνο», επειδή «δείχνει ότι η Κίνα είναι διατεθειμένη να ανεχθεί ή να υποστηρίξει σιωπηλά τις προσπάθειες της Ρωσίας να επιβληθεί στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ, κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης στην Ανατολική Ασία.