Latest News

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: 45 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων – Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές σε αριθμούς


 Ενώ ο πόλεμος μαίνεται για δεύτερη ημέρα στην Ουκρανία, η αβεβαιότητα παραμένει... στις αγορές.

 

Αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή, τα διεθνή χρηματιστήρια καταποντίστηκαν και μόνο μετά τις κινήσεις της Δύσης για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κατέγραψαν άνοδο κάποιες ευρωπαϊκές μετοχές. 

 

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Κίεβο που επικαλείται η ΕΡΤ, στην Ουκρανία δραστηριοποιούνται 45 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων. Οι εταιρείες αυτές έχουν έδρα σε Κίεβο, Οδησσό, Χάρκοβο αλλά και Λβιβ.

 

Στην πλειονότητά τους, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν μακροχρόνια δραστηριότητα στους κλάδους των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, καθώς και στον κατασκευαστικό τομέα και την επιλογή ανθρώπινου δυναμικού για λογαριασμό ναυτιλιακών εταιρειών, συμβουλευτικών επιχειρήσεων, τουριστικών και καταστημάτων εστίασης. 

 

Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ουκρανία ανέρχονται στα 338,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ουκρανικές εισαγωγές προς την Ελλάδα αγγίζουν τα 198,4 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των προϊόντων που εξάγονται προς την Ουκρανία είναι τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα, λιπάσματα, λάδια και χημικά. Η Ελλάδα εισάγει από την Ουκρανία προϊόντα όπως σιτάρι, λάδι ηλιοτροπίων, σιμιγδάλι και σόγια.