Latest News

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Η πτώση και η καταδίκη της Ελίζαμπεθ Χολμς : Η μεγάλη απάτη της Theranos για εξετάσεις με «λίγες σταγόνες αίμα»

 
Η Ελίζαμπεθ Χολμς, ο «διάττοντας αστέρας» της Silicon Valley που υποσχόταν την απόλυτη επανάσταση στις διαγνωστικές εξετάσεις υγείας με... «λίγες σταγόνες αίματος» στα μηχανήματα της Theranos, κρίθηκε ένοχη για απάτη σε βάρος των επενδυτών.

 

Η Χολμς είχε εγκαταλείψει σχεδόν αμέσως τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο Stanford, ιδρύοντας τη Theranos το 2003, σε ηλικία μόλις 19 ετών. «Ευαγγελιζόταν» ένα διαγνωστικό μηχάνημα ταχύτερο και φθηνότερο από όσο ήδη κυκλοφορούσαν στο εμπόριο, ισχυριζόμενη πως η Theranos διέθετε τεχνολογία, με την οποία μπορούσε να κάνει μία σειρά διαγνωστικών τεστ σε οποιονδήποτε άνθρωπο, με λίγες σταγόνες αίματος.

 

Μέσα σε λίγα χρόνια, κέρδισε την εμπιστοσύνη πανίσχυρων επενδυτών, όπως ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ, που επένδυσε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια στη Theranos, αλλά και πρώην υπουργών των ΗΠΑ - του Χένρι Κίσιντζερ και του Τζέιμς Μάτις. 

 

Στο απόγειό της, η εταιρεία της άξιζε 9 δισεκατομμύρια και η ίδια η Χολμς είχε καταφέρει να αποκτήσει μια προσωπική περιουσία 3,6 δισεκατομμυρίων σύμφωνα με το περιοδικό Forbes

 

Η αποκάλυψη της απάτης

 

Ωστόσο στην πράξη, η Theranos στηριζόταν σε ήδη διαθέσιμα μηχανήματα στο εμπόριο και όχι σε κάποια φουτουριστική καινοτομία. Το 2015, η εφημερίδα Wall Street Journal αποκάλυψε πως το «θαυματουργό» διαγνωστικό μηχάνημα που υποσχόταν η Theranos δεν λειτούργησε ποτέ.

 

Τα εξώφυλλα που την εκθείαζαν έδωσαν την θέση τους σε ερευνητικά ρεπορτάζ που αποκάλυψαν την απάτη, οδηγώντας την εταιρεία σε κατάρρευση και διάλυση το 2018. 

 

Η δίκη εστίασε στο κατά πόσο η Χολμς εξαπατούσε συνειδητά τους επενδυτές της εταιρείας της. Οι εισαγγελείς παρουσίασαν στοιχεία από έρευνες, ενώ κατέθεσαν και 29 μάρτυρες, που αναφέρθηκαν στα προβλήματα των εργαστηρίων της Theranos και τις επικοινωνίες με επενδυτές. Αποδείχθηκε πως σε αρκετές περιπτώσεις η Χολμς προωθούσε παραπλανητικές πληροφορίες. Η ίδια παραδέχτηκε πως προσέθετε ακόμα και logo φαρμακευτικών εταιρειών όπως η Pfizer, σε έγγραφα που έστελνε σε επενδυτές, παρότι δεν είχαν εγκρίνει την τεχνολογία της εταιρείας. 

 

Τώρα, η 37χρονη είναι αντιμέτωπη με ποινή κάθειρξης ακόμα και πολλών δεκαετιών. Η ποινή της θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα απο΄το ομοσπονδιακό δικαστήριο.