''Χαρτοπόλεμος'' και αντικρουόμενες απαντήσεις των υπουργών Πολιτισμού, Ναυτιλίας και Α΄ Τελωνείου Εισαγωγής ΕΦΚ (ΑΑΔΕ), αλλά και αδιαφορία από το Δήμο Πειραιά ... παρατηρείται με το car terminal στο Παλατάκι.
Όπως καταγγέλλει το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ, για την μετατροπή του επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας Παλατάκι σε χώρο εναπόθεσης αυτοκινήτων transit για 3η φορά εντός του 2021 η εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων κάλεσε την COSCO να συμμορφωθεί με την αρχαιολογική νομοθεσία και να αποσύρει τα 2 χιλιάδες αυτοκίνητα που εκφορτώθηκαν διότι η τοποθέτησή τους πλησίον του Κονώνειου τείχους παραβιάζει την αρχαιολογική νομοθεσία.
Το Α’ τελωνείο Πειραιά (ΑΑΔΕ) το οποίο αρχικά προθύμως παραχώρησε την άδεια για την μετατροπή του επιβατικού σταθμού σε καρ τερμιναλ, αναθεώρησε μετά την ένσταση της Εφορίας Αρχαιοτήτων καλώντας και αυτό την COSCO να αιτηθεί πρώτα την έγκριση από την Εφορία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας πάντως, τοποθετήθηκε με την πλέον δημιουργική ασάφεια στην επερώτηση του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη για το θέμα καθώς απάντησε ότι :
1.Ενημερώθηκε από τον ΟΛΠ ότι η παρουσία εμπορικών χρήσεων σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί ή ακυρώνει την διαμόρφωση αστικού πράσινου χώρου που προβλέπεται από την αρχαιολογική υπηρεσία ! 2 . Επισήμανε ότι η περίφραξη στον αρχαιολογικό χώρο έχει τοποθετηθεί για να μην καταστεί προσπελάσιμος ο χώρος στο κοινό , αγνοώντας για μια ακόμη φορά την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού που προβλέπει ότι οι αρχαιότητες πρέπει να συνδεθούν με τον αστικό ιστό, καθώς αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας .
Τρία υπουργεία, τρεις διαφορετικές οδηγίες και πρακτικές σε μια θάλασσα αλληλοαναιρούμενων εγγράφων αλλά το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Τι κάνει ο ιδιοκτήτης του χώρου που δεν είναι άλλος από τον Δήμο Πειραιά; Μέχρι σήμερα η Δημοτική αρχή και οι δημοτικές παρατάξεις(πλήν της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ) φαίνεται να αγνοούν ότι η δημοτική περιουσία αλλάζει συνεχώς χρήσεις, μη εξυπηρετώντας την κύρια χρήση για την οποία προορίζεται κάθε δημοτική περιουσία , αυτήν της αξιοποίησής της προς όφελος των δημοτών της. Μήπως με τη σιωπή της, η Δημοτική αρχή θεωρεί ότι το θέμα δεν την αφορά ;
Τον Μάρτιο του 2021 ο Δήμαρχος διαβεβαίωνε στο Δημοτικό συμβούλιο ότι το Παλατάκι μετετράπη προσωρινά και άπαξ σε καρ τερμιναλ αποδεικνύοντας στη συνέχεια την ισχύ του ρητού «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».
Το ‘Παρατηρητήριο της Πειραϊκής ’έχει μελετήσει επαρκώς το θέμα από διετίας και προτίθεται να θέσει στη διάθεση της Δημοτικής αρχής και των παρατάξεων όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία για την Δημοτική περιουσία, τον αρχαιολογικό χώρο εντός των εγκαταστάσεων κρουαζιέρας , τις δικαστικές αποφάσεις, τις υπουργικές αποφάσεις, τις αποφάσεις της ΕΣΑΛ όπου τονίζεται ότι:
α ) ο αρχαιολογικός χώρος πρέπει να γίνει προσβάσιμος στους δημότες και
β) να διαμορφωθεί επιπλέον χώρος ανοικτού πρασίνου και να αποδοθεί στην πόλη.
Με την επιδεικνυόμενη αδράνεια εκ μέρους του Δήμου Πειραιά το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η δημοτική περιουσία να παραμένει στο έλεος όποιου προλάβει να την κατοχυρώσει αν και η παραβίαση των νόμων και αποφάσεων θα έπρεπε να απασχολεί όλους με πρώτη από όλους την Δημοτική Αρχή.
Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ καλεί τη Δημοτική αρχή και τις παρατάξεις να προχωρήσουν στη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών θα σχεδιάσει τη δική της δράση για την επαπειλούμενη Δημοτική περιουσία «Παλατάκι».