Latest News

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Οι 500 πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου αύξησαν κατά $1 τρισ. την περιουσία τους – 150 εκατ. στην ακραία φτώχεια από την πανδημία


Για τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, το 2021 ήταν μια χρονιά τεράστιων κερδών, ακραίων απωλειών και... πρωτοφανούς ελέγχου.

Για παράδειγμα ο πλούτος του Elon Musk εκτοξεύτηκε σε επίπεδα που μόνο ο John D. Rockefeller είχε επιτύχει. Ο Bill Hwang έχασε 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ ο Bill Gates – κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου – είχε ένα από τα πιο ηχηρά διαζύγια του 2021.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το 2021 ήταν κυρίως μια καλή εποχή για να είσαι δισεκατομμυριούχος. Η άνοδος των μετοχικών αγορών και η αύξηση των αποτιμήσεων, από σπίτια μέχρι τα κρυπτονόμισμα και τα εμπορεύματα, αύξησαν τη συλλογική περιουσία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου κατά περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια, ακόμη και όταν η πανδημία απασχολούσε τον πλανήτη για δεύτερη χρονιά.

Τα κέρδη αυτά σημαίνουν ότι υπάρχουν πλέον 10 περιουσίες που ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια, περισσότερες από 200 που ξεπερνούν τα 10 δισ. δολάρια και ο Μασκ έφτασε το επίπεδο πλούτου, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, που πέτυχε ο πλουσιότερος άνθρωπος της σύγχρονης ιστορίας.

Οι συνδυασμένες καθαρές περιουσίες στον δείκτη Bloomberg Billionaires Index ξεπερνούν πλέον τα 8,4 τρισ. δολάρια, νούμερο μεγαλύτερο από το ΑΕΠ όλων των χωρών εκτός από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οι τεράστιες περιουσίες που συγκέντρωσε το 0,001% υπογράμμισαν επίσης πώς η άνιση ανάκαμψη από το οικονομικό σοκ του Covid-19 έχει παγιωθεί ακόμη περισσότερο.

Καθώς οι πολύ πλουσιότεροι επωφελήθηκαν από τις ανοδικές αγορές και τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, η πανδημία έσπρωξε έως και 150 εκατ. ανθρώπους στην ακραία φτώχεια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται.

“Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, το μερίδιο του πλούτου που κατέχει το πλουσιότερο 0,01% του πλανήτη αυξήθηκε από περίπου 7% σε 11%”, δήλωσε ο Lucas Chancel, συνδιευθυντής του World Inequality Lab στη Σχολή Οικονομικών του Παρισιού. “Η κρίση δεν ανέτρεψε αυτή την τάση. Την ενίσχυσε ελαφρώς”.