Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Καζακστάν συνέλαβαν 3.811 άτομα σε σχέση με τις ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα... ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, συμπληρώνοντας ότι 26 συμμετέχοντες στα επεισόδια σκοτώθηκαν κι άλλοι 26 τραυματίστηκαν.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Καζακστάν ανέφερε πως 10 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας τραυματίστηκαν στη διάρκεια των ταραχών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Khabar-24. Ορισμένοι εξ αυτών τραυματίστηκαν από πυρά, σημείωσε.
Τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν επίσης 33 επιθέσεις εναντίον δυνάμεων της Πυροσβεστικής και 30 οχήματα υπέστησαν υλικές ζημιές. «Ταραξίες επιτέθηκαν με πέτρες και πυροβόλησαν πυροσβέστες (…) οι οποίοι ωστόσο κατάφεραν να σβήσουν 75 εστίες φωτιάς και να σώσουν 143 ανθρώπους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.
«Θέλουν να πνίξουν τη Ρωσία στο αίμα»
«Το Καζακστάν είναι μια απόπειρα επίθεσης στα μετασοβιετικά κράτη περιμετρικά της Ρωσίας. Θέλουν να πνίξουν τη Ρωσία στο αίμα. Επαναλαμβάνω άλλη μια φορά: εάν η Ρωσία καταρρεύσει, τότε ούτε θα καταλάβουμε καν, πού θα βρεθούμε. Απλώς θα περάσουν από πάνω μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι», χωρίς να διευκρινίσει εάν υπονοεί τη Δύση ή ποιες ακριβώς χώρες.
«Θα μας αλέσουν στις μυλόπετρες και θα μας φτύσουν. Γι’ αυτό όποιο κι αν είναι το κόστος, πρέπει να διατηρήσουμε το κέντρο του πολιτισμού μας, το κέντρο της Ορθοδοξίας μας και όχι μόνο. Εκείνα τα εδάφη, που σήμερα βρίσκονται εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο αμφιλεγόμενος, μεταξύ άλλων και για τις ακραίες εκφράσεις του, ηγέτης της Λευκορωσίας.
Νωρίτερα ο Λουκασένκο υποστήριξε δημόσια την εκδοχή του προέδρου του Καζακστάν Κάσιμ Τοκάγεφ περί «ξένης επίθεσης», κάνοντας λόγο για μυστικές υπηρεσίες «που δημιούργησαν αυτή την αναταραχή», χωρίς και πάλι να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, περιγράφοντας μόνο «το δώρο, που θα δίναμε στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όπως την Ουκρανία», εάν δεν αποφασιζόταν η αποστολή ειρηνευτικού σώματος αποτελούμενου από 2.500 στρατιωτικούς του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) υπό ρωσική διοίκηση.
Όπως επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο, ο Λευκορώσος πρόεδρος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις τηλεφωνικές συνεννοήσεις μέχρι την επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν και της Αρμενίας, ο πρωθυπουργός της οποίας Νικόλ Πασινιάν έχει την περίοδο αυτή την προεδρία του ΟΣΣΑ.
Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, κατά τις πρώτες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι ένα από τα κύρια καθήκοντα των δυνάμεων που θα σταλούν, είναι «να αποτραπεί η διείσδυση συμμορίτικων σχηματισμών από το εξωτερικό, ώστε οι ίδιοι οι Καζάκοι, ο λαός αυτής της χώρας, να μπορέσει να λύσει μόνος του τα εσωτερικά του προβλήματα», όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι».
Αιχμές ΗΠΑ
Πάντως, ενδεικτική της αμερικανορωσικής αντιπαράθεσης, είναι η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προς το Καζακστάν ότι θα είναι «δύσκολο να φύγουν από τα εδάφη σας οι ρωσικές δυνάμεις».
«Είναι θετικό που η Ρωσία προετοιμάζεται να έρθει στο τραπέζι και να μιλήσει μαζί μας», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι είναι σημαντικός ο διάλογος ΗΠΑ-Ρωσίας που θα αρχίσει στη Γενεύη τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις 12 Ιανουαρίου, ενώ θα ακολουθήσει και η συζήτηση στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στις 13 Ιανουαρίου.
«Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται σε διάλογο με τη Ρωσία καλή τη πίστει. Πρέπει όμως να είμαστε προετοιμασμένοι και για το ενδεχόμενο η διπλωματία να αποτύχει», προειδοποίησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Συλλήψεις «υπόπτων» στο αεροδρόμιο στο Αλμάτι
Στο μεταξύ, κλειστό και φυλασσόμενο από στρατιώτες και αστυνομικούς παραμένει το αεροδρόμιο στην πόλη Αλμάτι, που συλλαμβάνουν οποιονδήποτε τους φανεί ύποπτος, σύμφωνα με ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου Tass.
Η κίνηση γύρω από το αεροδρόμιο είναι μεγάλη, όμως οι αστυνομικοί σταματούν και ελέγχουν όλα τα οχήματα. Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι είδε να συλλαμβάνονται τέσσερις «ύποπτοι» και να μεταφέρονται σε ένα μικρό λεωφορείο, με τα χέρια τους δεμένα στον σβέρκο.
Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 9 Ιανουαρίου. Περισσότερες από 20 διεθνείς πτήσεις, από το Αλμάτι και την πόλη Ακτομπέ, έχουν ακυρωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Υποδομών. Η κρατική τηλεόραση Khabar-24 μετέδωσε πάντως ότι το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Νουρ-Σουλτάν λειτουργεί και εκτελούνται κανονικά όλες οι πτήσεις εσωτερικού. Νωρίτερα, η τηλεόραση ανέφερε ότι τα αεροδρόμια του Καζακστάν θα ξαναρχίσουν τις διεθνείς πτήσεις προς Μόσχα και Ντουμπάι από τις 15.00, τοπική ώρα.
Ρώσοι στρατιώτες μεταβαίνουν σε αεροπορικές βάσεις
Στο μεταξύ, από τη Μόσχα, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι δώδεκα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Il-76 και An-124, που μετέφεραν εξοπλισμό και στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του CSTO (Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) αναχώρησαν από τη Ρωσία με προορισμό αεροπορικές βάσεις στο Αλμάτι και το Ζέτιγκεν.
Αμέσως μετά την άφιξή τους οι μονάδες της ρωσικής δύναμης θα αρχίσουν «να εκτελούν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί», πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο τον ίδιο, μη κατονομαζόμενο, αξιωματούχο.
Ο πρόεδρος του Καζακστάν ζήτησε πριν από δύο ημέρες τη στρατιωτική συνδρομή του CSTO, λόγω των ταραχών που σημειώνονταν σε πολλές περιοχές της χώρας και την Πέμπτη η κυβέρνηση ανέφερε ότι έχει αποκατασταθεί η τάξη, αλλά η κατάσταση παραμένει δύσκολη στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα.