Latest News

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Σχολεία: Πως ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου – Όλες οι αλλαγές στο πρωτόκολλο

 
Με αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο που αφορούν το αυξημένο testing, ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία.

Όπως ανακοίνωσαν από κοινού οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας, Θάνος Πλεύρης και Νίκη Κεραμέως, καθώς και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τα rapid και self tests αυξάνονται αλλά και αφορούν περισσότερους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Δείτε τις ανακοινώσεις:

Θάνος Πλεύρης: Αναρρωτική άδεια με θετικό rapid test για όλους

Αρχικά, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι, κατόπιν συμφωνίας με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, θα διατεθεί το 15% των κλινών των τελευταίων για covid περιστατικά.

Ξεκαθάρισε ότι με ΚΥΑ που θα εκδοθεί άμεσα, για κρούσματα που αφορούν σε εμβολισμένους πολίτες θα απαιτείται μόνο rapid test, ώστε να γίνει η σχετική καταχώρηση, ενώ για τους ανεμβολίαστους παραμένει η ανάγκη μοριακού ελέγχου.

Ωστόσο, για την παροχή αναρρωτικής άδειας, θα αρκεί αποκλειστικά το rapid test για όλους τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Νίκη Κεραμέως: Οι αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο

Παίρνοντας τον λόγο, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου. Τόνισε την αξία της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, για λόγους λειτουργικούς, ψυχολογικούς αλλά και υγειονομικούς.

Ανέφερε ότι το υγειονομικό πρωτόκολλο έως τώρα λειτούργησε πολύ καλά, ενώ όσον αφορά την επικαιροποίησή του, είπε ότι αφορά την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Οι τρεις βασικές αλλαγές είναι οι εξής:

   1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test αντί για δύο. Τα test θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.

   2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό προστίθεται, ανέφερε η κυρία Κεραμέως, εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους.

   3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται αυξημένοι έλεγχοι σε όλο το τμήμα, και όχι μόνο στους μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο radip και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Τα υπόλοιπα μέτρα του πρωτοκόλλου ασφαλείας εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν.

Όσον αφορά ΑΕΙ και ΙΕΚ, τα πρωτόκολλα επίσης παραμένουν ως έχουν.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Τα σχολεία είναι ασφαλή

Από την πλευρά της, η κα Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συζήτησε για το άνοιγμα των σχολείων, με φόντο την μετάλλαξη Όμικρον.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στο υγειονομικό πρωτόκολλο που ίσχυε έως σήμερα, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου δεν παρατηρήθηκε σοβαρή διασπορά στα σχολεία. Χαρακτήρισε σωτήρια τα δωρεάν self tests, καθώς εντόπισαν τα ασυμπτωματικά κρούσματα, συμβάλλοντας στη μείωση της διασποράς.

Τόνισε ότι ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και γι’ αυτό δίνεται ένα επιπλέον self test κατά την επανέναρξη των σχολείων. Το τεστ θα πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών πριν το πρώτο κουδούνι.

Για τη μετάλλαξη Όμικρον, η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι, από τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων χωρών, ο χρόνος επώασης αλλά και η διάρκεια νόσησης είναι πιο βραχείς και η νόσηση πιο ήπια.

Για όσο διάστημα διαρκέσει η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον, η Επιτροπή εισηγήθηκε ο έλεγχος να επεκταθεί σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων μαθητών και εκπαιδευτικών. Σε περίπτωση νέου κρούσματος, ο έλεγχος επεκτείνεται σε ολόκληρη την τάξη.

Η κα Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε ότι κατευθυντήρια οδηγία του ΠΟΥ είναι τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι, εφόσον τηρηθούν τα μέτρα, όλα θα πάνε καλά.

Τι προηγήθηκε των ανακοινώσεων

Των ανακοινώσεων προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Οι επιστημονικές απόψεις διίσταντο για το άνοιγμα των σχολείων. Κάποιοι ειδικοί θεωρούν πως οι εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές θα αποτελούν έξτρα ενεργοποιημένες υγειονομικές βόμβες για τη μετάδοση κορωνοϊού από τα σχολεία στα σπίτια καθώς είναι στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η λειτουργία των σχολείων δεν θα αποτελέσει περαιτέρω επιδημιολογική επιβάρυνση καθώς οι μαθητές είναι η ομάδα που υποβάλλεται στον πλέον συστηματικό και δομημένο έλεγχο, μέσω του self test και του rapid test, επί μήνες.

Το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 χρόνων δεν είναι υψηλό, φτάνοντας το μέγιστο στο 50% στην ηλικιακή ομάδα των 17χρονων και έχοντας μείωση 5-10% για κάθε ηλικιακή υποομάδα από 17 και κάτω. Στα 12χρονα παιδιά για παράδειγμα το ποσοστό εμβολιασμού είναι μόλις 15% και στα 15χρονα φτάνει το 30%. Τα δε παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων, δηλαδή της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και του δημοτικού σχολείου είναι στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστα, καθώς, έχουν εμβολιαστεί μόλις 21.500 παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγήθηκαν να διατηρηθεί το μοντέλο του 50%+1 που ισχύει μέχρι στιγμής για να κλείσει ένα τμήμα λόγω κρουσμάτων.

Εντούτοις, αρκετοί ειδικοί -εντός και εκτός της Επιτροπής- εξέφρασαν δεύτερες σκέψεις επιμένοντας πως πρέπει να μετατεθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων -δηλαδή, να επαναλειτουργήσουν στις 17 του μήνα ή και στις 24-, ώστε να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με την διασπορά του ιού μετά την εορταστική περίοδο. Παράλληλα, υποστήριξαν πως επειδή το 5ο κύμα αναμένεται να κορυφωθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τα προηγούμενα λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της Όμικρον τη λύση της τηλεκπαίδευσης  για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα των σχολείων

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ζήτησε εμμέσως παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων και έθεσε 10 όρους για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και ταυτόχρονα να υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας και ετοιμότητα για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, όπως η παράταση των διακοπών, αν η πορεία της “Ο” τις επόμενες μέρες καταστήσει αναπόφευκτη αυτή την επιλογή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά τόσο για λόγους παιδαγωγικούς, όσο και ψυχοκοινωνικούς. Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται εδώ και δύο χρόνια να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, εφαρμόζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής κατά το δοκούν, αγνοώντας τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, όπως και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, βυθίζοντας σε υγειονομική ανασφάλεια τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους», τόνισε από την πλευρά της η πρώην υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.