Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές για την κατάσταση που έχει αρχίσει να δημιουργείται στην Ελλάδα, στην «σκιά» της... μετάλλαξης Όμικρον.
Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.590 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 617 διασωληνωμένους και 58 θανάτους, ωστόσο, το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στην Αττική, όπου το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα 3.200. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τα λύματα στη Θεσσαλονίκη, καθώς όχι μόνο έχει ανιχνευτεί το νέο στέλεχος στο ιικό φορτίο, αλλά παρουσιάζει και σταδιακή αύξηση.
Οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι για τις επόμενες ημέρες, με αρκετούς να εκτιμούν ότι θα υπάρξει «έκρηξη» κρουσμάτων. «Πιστεύω ότι αυτή την Τρίτη θα έχουμε πάνω από 9.000 κρούσματα, αν κάνουμε περίπου 650.000 τεστ, που θα τα κάνουμε. Με τους υπάρχοντες ρυθμούς θετικότητας, θα είμαστε πάνω από 9.000 κρούσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι η μετάλλαξη Όμικρον πιθανότατα σήμερα καταλαμβάνει, ήδη, το 8% με 10% των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο καθηγητής στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος ανεβάζει το ποσοστό στο 10% με 20% των κρουσμάτων, λέγοντας ότι είναι θέμα λίγων εβδομάδων να επικρατήσει η εν λόγω μετάλλαξη στη χώρα μας.
«Δεν είχαμε την ένταση του πανδημικού κύματος που αναμένουμε τώρα με την Όμικρον, δηλαδή να κολλήσουν πάρα πολλοί» δήλωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί».
«Αν δούμε ότι έχουμε ηπιότερη εκδοχή, τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων και μη μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προφανώς το χρονοδιάγραμμα αλλάζει», είπε, προσθέτοντας ότι εάν υπάρχει μεγάλη εισροή κρουσμάτων και νοσηλειών αυτό δεν αποκλείει μέσα στον Ιανουάριο και την λήψη ακόμη πιο δύσκολων μέτρων από αυτών που έχουν ανακοινωθεί «πάντα όμως με σύνεση» «Θα μπορούσε να γίνει τοπικό λοκντάουν παραδείγματος χάριν εάν χρειαστεί κάπου», ανέφερε.
Πάντως, σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι η νοσηλεία για ένα βράδυ στο νοσοκομείο εξαιτίας αυτής είναι 40% με 70% λιγότερη σε σχέση με την Δέλτα. Σε αυτό ενδεχομένως συμβάλλει ότι έχουν νοσήσει κυρίως νέοι, πολλοί είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι ή είχαν νοσήσει στο παρελθόν. Όπως είπε, σίγουρα θα κολλήσουν περισσότεροι, αλλά δεν μάλλον δεν θα υπάρχουν οι ίδιες συνέπειες που υπήρχαν με την Δέλτα σχετικά με τις εισαγωγές.
Σαρωτικοί έλεγχοι -Θαμώνες μαγαζιών κρύβονταν σε πατάρια
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με τα νέα μέτρα, που έχουν τεθεί σε ισχύ, θα μπει «φρένο». Πλέον, η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων είναι σαρωτικοί με τις αρχές να μοιράζουν πρόστιμα. Χαρακτηριστικό είναι, αρκετά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων δύο πάρα πολύ γνωστών, στο Γκάζι, ούτε μεριμνούσαν για την τήρηση των μέτρων αλλά ούτε ήλεγχαν πιστοποιητικά, έχοντας ανοίξει διάπλατα τις πόρτες τους ώστε να μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει. Κατά την έφοδο, δε, θαμώνες προσπαθούσαν είτε να κρυφτούν σε πατάρια και κάτω από τραπέζια είτε να αποχωρήσουν άμεσα από το κατάστημα προκειμένου να μην διαπιστωθεί η απάτη τους.
Να θυμίσουμε ότι όταν κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό, ενώ διπλή μάσκα ή ενισχυμένες μάσκες τύπου ΚΝ95 είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Έρχονται νέα μέτρα
Κυβερνητικά στελέχη, εδώ και ημέρες, προαναγγέλλουν ότι το νέο έτος θα υπάρξουν νέα μέτρα, που θα αφορούν κυρίως την διασκέδαση. Κρίσιμη για το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρείται η νέα συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών τη Δευτέρα, όπου θα εκτιμηθεί το πόσο αποδίδουν τα υπάρχοντα μέτρα, ενώ οι εμπειρογνώμονες θα προτείνουν στην κυβέρνηση τι θα περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο μέτρων.
Τα νέα αυτά μέτρα σχετίζονται με τη διασκέδαση, τις αθλητικές εκδηλώσεις, το ζήτημα της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας, τα νέα μέτρα, τα οποία δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα, θα έχουν χρονική διάρκεια 15 ημερών.
«Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορά τα κέντρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μια συζήτηση τη Δευτέρα, για να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι όπου υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχουν αποφασιστεί, αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν, π.χ., όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα», ήταν τα λόγια του.
«Πιστεύουμε ότι θα είναι ήπιες παρεμβάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί, γι' αυτό τον λόγο προσπαθούμε οι παρεμβάσεις να γίνουν σε χρονικό πλαίσιο που κατά βάση είναι το πιο ανώδυνο», πρόσθεσε. Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχουν χώροι, όπως τα θέατρα και τα σινεμά, που ο κόσμος τηρεί το μέτρο της χρήσης μάσκας και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην κάνει αλλαγές. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τα γήπεδα.
Ανοικτά τα σχολεία
Την ίδια ώρα, έχει καταστεί σαφές ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά. «Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν λειτουργεί το πρωτόκολλο των σχολείων. Αντιθέτως, άμα δούμε διαχρονικά είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την κ. Κεραμέως, τα κρούσματα που παρατηρούνται στα σχολεία είναι λιγότερα από ότι περιμέναμε όταν κάναμε το πρωτόκολλο άρα και σε συζήτηση με τους ειδικούς δεν φαίνεται - σίγουρα θα είναι ανοιχτά τα σχολεία - αλλά δεν φαίνεται ότι θα χρειαστούν και παρεμβάσεις. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο. Όπου χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις στη φιλοσοφία όμως τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά».