Την απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ευρωβουλευτή και υποψηφίου για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής προκάλεσαν οι αναφορές του συνυποψυφίου του Γιώργου Παπανδρέου περί βέτο στην ΕΕ και παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων ...το 2012.
«Η ανανέωση είναι θέμα πολιτικής συμπεριφοράς. Είναι ζήτημα πολιτικού ήθους, συμπεριφοράς και ατζέντας» τονισε ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και απαντώντας στις αναφορές του έτερου υποψηφίου για την προεδρία του κόμματος, Γίωργου Παπανδρέου πως δεν «φέρνει ανανέωση, έχει μια παλαιοκομματική αντίληψη».
Καλούμενος να απαντήσει στην αναφορά του κ. Παπανδρέου πως είχε συμμετάσχει σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για διορισμούς με πελατειακά κριτήρια, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγω για «fake news».
«Στο σύστημα 4-2-1 (σ.σ με το οποίο τα στελέχη των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος διορίζονταν στο Δημόσιο), ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήμουν γραμματέας. Δεν ευσταθεί. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έγινε το καλοκαίρι του 2012, ενώ εγώ εξελέγην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2013. Στο συνέδριο που εξελέγην γραμματέας, εξελέγην με έναν όρο. Ότι όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται από κάθε κομματική θέση. Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία, επειδή διαφωνούσα με αυτό το σύστημα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια fake news», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το ζήτημα του βέτο για τα ενταξιακά στην Ε.Ε, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε «να σταματήσουμε και αυτά τα fake news». Όπως εξήγησε, όταν εντάσσονται χώρες στην Ε.Ε, χρειάζεται ομοφωνία. «Αυτό δεν έχει σχέση με αυτό που λέω εγώ. Το βέτο για τα ενταξιακά δεν αλλάζει, είναι δομικό στοιχείο της Ένωσης. Αυτό που αλλάζει είναι θέματα κυρώσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η λεγόμενη ειδική πλειοψηφία. Εδώ όμως υπάρχει κάτι σοβαρότερο. Αυτά που λέω εγώ τα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός. Υπήρχε η διαπραγματευτική ομάδα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τότε το Ευρωσύνταγμα, όπου και με άρθρα εκείνης της εποχής στον ξένο τύπο τάσσεται υπέρ της ειδικής πλειοψηφίας. Συμφωνούσαμε τότε. Τώρα υπάρχει άλλη άποψη από την πλευρά του κ. Παπανδρέου», επισήμανε.
Πρόσθεσε δε ότι η νίκη του θέλει να ειρηνική με όρους που θα κάνουν την παράταξη ισχυρή την επόμενη μέρα. «Αυτό είναι για μένα η πυξίδα. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ, ισχυρή παράταξη. Οι παλιές πρακτικές που πλήγωσαν τα μέλη και τους φίλους μας κι έφεραν διχόνοια δε με αφορούν και δε θα τις ακολουθήσω», επισήμανε.
«Δεν θέλω άγονες αντιπαραθέσεις, δεν με ενδιαφέρει η διχόνοια. Με ενδιαφέρει να τιμήσουμε τους 270.000 ανθρώπους που ψήφισαν... Δεν θέλω να πω στον κόσμο γιατί να μην ψηφίσει τον Γιώργο Παπανδρέου, θέλω να πω στον κόσμο γιατί να ψηφίσει εμένα» πρόσθεσε ο ίδιος.
Ερωτηθείς για το αν θα αλλάξει το όνομα του κόμματος, απάντησε ότι «οι ψηφοφόροι μας βάζουν το θέμα του ονόματος και του συμβόλου. Θα το σεβαστούμε και θα κάνουμε όλες τις αλλαγές που πρέπει ώστε να τιμήσουμε και τα σύμβολά μας, αλλά και τους ανθρώπους που ήρθαν και βοήθησαν».