Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει το κύμα της ακρίβειας στη χώρα μας, με τον πληθωρισμό να καλπάζει μήνα με ...τον μήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον μήνα Νοέμβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία είχε τοποθετήσει τον πληθωρισμό Νοεμβρίου στο 4,3%.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι για ακόμα έναν μήνα εκτοξεύτηκαν οι τιμές στην ενέργεια και κυρίως στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σημαντικές ανατιμήσεις παρατηρούνται και σε βασικά είδη ανάγκης. Το κόστος του φυσικού αερίου αυξήθηκε 180,9% σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ του πετρελαίου θέρμανσης ήταν αυξημένο κατά 45,2%. Οι τιμές σε καύσιμα και λιπαντικά ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 25%. Πιο ακριβό κατά 21,3% αγόρασαν οι καταναλωτές το αρνί και το κατσίκι, ενώ αύξηση 18,5% είχαμε στο ελαιόλαδο.
Ο διπλός «πονοκέφαλος»
Το τεράστιο κύμα της ακρίβειας έχει δημιουργήσει έναν διπλό «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, αφού από τη μια πλευρά έχουν να αντιμετωπίσουν τις χονδρικές τιμές στην ενέργεια, οι οποίες έχουν «ροκανίσει» τις επιδοτήσεις που έχει ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο, και από την άλλη τον οικονομικό εκτροχιασμό των ελληνικών νοικοκυριών, αφού οι μισθοί όχι μόνο παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά «ψαλιδίζονται» συνεχώς από τον πληθωρισμό.
Όλα αυτά την ώρα που είναι σε εξέλιξη μια τεράστια φοροκαταιγίδα, με ταυτόχρονη καταβολή ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος, τελών κυκλοφορίας, δόσης τράπεζας και πάγιες ρυθμίσεις για οφειλές σε Εφορία και Ταμεία, με το οικονομικό επιτελείο να ανησυχεί ότι θα υπάρξει μπαράζ νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφού οι πολίτες θα αναγκαστούν να αποφασίζουν κάθε μήνα ποιον λογαριασμό ή φόρο θα πρέπει να αφήσουν απλήρωτο.
Ερχεται ο μόνιμος μηχανισμός
Με τις χονδρικές τιμές στο ρεύμα να έχουν σταθεροποιηθεί στο επίπεδο των 220-230 ευρώ/MWh, το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πως έχει ήδη «ψαλιδιστεί» σημαντικά η έκπτωση των 39 ευρώ που έχει ανακοινώσει για την αναχαίτιση της ακρίβειας στους λογαριασμούς νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να επιστρατευθεί ένα νέο «όπλο» για να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για έναν μόνιμο μηχανισμό παρέμβασης, ο οποίος θα λειτουργεί αυτόματα, όταν εκτοξεύονται οι τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Σημειώνεται πως η επιδότηση των 39 ευρώ τον μήνα στους λογαριασμούς ρεύματος, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αφορούσε τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να απαιτείται νέα (υψηλότερη) επιδότηση για τους πρώτους μήνες του 2022. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η επιδότηση θα αφορά το σύνολο των καταναλωτών και των παρόχων ενέργειας.