Σίγουρα ένας χωρισμός δεν είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στη ζωή... ενός ανθρώπου.
Μετά το τέλος μιας σχέσης, οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται μοναξιά, απώλεια της αίσθησης του εαυτού τους, αγωνία και λύπη. Στην πραγματικότητα, πολλοί ειδικοί έχουν εξισώσει την ερωτική απογοήτευση με μια μορφή θλίψης.
"Ο χωρισμός είναι ένα κλασικό παράδειγμα αυτού που ονομάζουμε διφορούμενη απώλεια, όπου το πένθος για την απώλεια μιας σχέσης περιπλέκεται συχνά από την έλλειψη κλεισίματος", λέει η Michaela Decker, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας. Αυτό, λέει, μπορεί να παρατείνει τη διαδικασία επούλωσης. Και μετά από έναν χωρισμό, συχνά θρηνούμε όχι μόνο την απώλεια ενός συντρόφου, αλλά και τα όνειρα και τις προσδοκίες που είχαμε για το μέλλον μας. Παρόλο που δεν υπάρχει γρήγορη λύση για το πώς να ξεπεράσεις κάποιον, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να σε βοηθήσουν στη δική σου διαδικασία θεραπείας. Παρακάτω, οι ειδικοί δίνουν τις καλύτερες συμβουλές τους για το πώς να αντιμετωπίσεις και να ξεπεράσεις το χωρισμό.
- Σκέψου τον χωρισμό σου ως σωματικό τραυματισμό
Η ψυχοθεραπεύτρια Andrea Liner προτείνει να προσπαθήσεις να δώσεις στον εαυτό σου τον ίδιο χώρο όταν θεραπεύεσαι από μια ερωτική απογοήτευση που θα έδινες εάν αντιμετώπιζες ένα ιατρικό πρόβλημα. "Δείξε στον εαυτό σου την ίδια ευγένεια σε ένα συναισθηματικό τραυματισμό όπως θα έκανες και με ένα σωματικό".
- Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να νιώσει τα συναισθήματά σου
Η Susan Birne-Stone, κλινική κοινωνική λειτουργός, προτείνει να ρυθμίσεις ένα χρονόμετρο και να δώσεις στον εαυτό σου 10-20 λεπτά για να νιώσει ό,τι αισθάνεσαι χωρίς κρίση. Γράψε οποιεσδήποτε σκέψεις σχετικά με το χωρισμό σε ένα γράμμα που δεν θα δώσεις ποτέ στον πρώην σου (ή απλώς πες τις σκέψεις σου δυνατά). Όταν λήξει αυτό το χρονόμετρο, αναρωτήσου: "Τι χρειάζομαι τώρα; Χρειάζεται να μιλήσω με κάποιον που με αγαπάει; Χρειάζεται να κάνω κάτι σωματικό; Χρειάζεται να κάνω ντους, να φάω, να χαρώ τον εαυτό μου, να δω μια ταινία;" Κάνε οτιδήποτε μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα.
- Περιέβαλε τον εαυτό σου με ένα καλό σύστημα υποστήριξης
Οι φίλοι σου είναι τα άτομα που μπορούν να σε βοηθήσουν σημαντικά στο να αισθανθείς καλύτερα και να νιώσεις ότι έχεις κοντά σου ανθρώπους που σε αγαπούν, σε στηρίζουν και είναι εκεί για εσένα στα δύσκολα. ναι να στηρίζεστε στους φίλους σας για υποστήριξη κατά τη διάρκεια και μετά από έναν χωρισμό.
- Σκέψου να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία εάν δεν το κάνεις ήδη
Το να έχεις έναν αμερόληπτο, ουδέτερο, τρίτο παρατηρητή είναι καθοριστικής σημασίας για να κατανοήσεις βαθύτερα το τι συνέβη, ποιος ήταν ο ρόλος σου και πώς μπορείς να μάθεις και να αναπτυχθείς από αυτό καθώς επιδιώκεις μελλοντικές σχέσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν η ψυχική σου υγεία έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον χωρισμό σου και δυσκολεύεσαι να τρως ή να κοιμάσαι και αν έχεις μεγάλες αλλαγές στη διάθεση σου.
- Απομάκρυνε οδυνηρές υπενθυμίσεις για τον πρώην σου
Ο πιο υγιής μηχανισμός αντιμετώπισης είναι να απαλλαγείς από οτιδήποτε σχετίζεται με αυτό το άτομο. Το να κρατάς ακόμη και τυπική επικοινωνία ή να αφήνεις παλιές συνομιλίες στο κινητό σου διατηρεί την ελπίδα ότι μπορεί να είστε ξανά μαζί. Εάν δεν θέλεις να πετάξεις όλες τις αναμνήσεις που σχετίζονται με εκείνον, μπορείς να τις βάλεις σε ένα κουτί και να το κρατήσεις μακριά από την όρασή μου μέχρι να σβήσουν τα συναισθήματα σου.
- Δοκίμασε να βγεις ραντεβού με τον εαυτό σου
"Όποτε αντιμετωπίζω έναν χωρισμό, πάντα συμπεριφέρομαι σαν να έχω σχέση με τον εαυτό μου", λέει η Jeanine Duval, συντάκτρια μιας διαδικτυακής πηγής Ταρώ και αστρολογίας. Η Duval βγάζει τον εαυτό της σε ραντεβού και μαγειρεύει υπέροχα γεύματα. "Φέρσου στον εαυτό σου σαν να είσαι ο καλύτερος σύντροφος στον κόσμο".
- Μην παρακολουθείς τον πρώην σου
Δεν χρειάζεται να ξέρεις τι κάνει, οπότε μην πέσεις στην παγίδα να παρακολουθείς το προφίλ του στα social media ή να ζητάς από κοινούς φίλους να σε κρατούν ενήμερη για τις αναρτήσεις του. Το να ξέρεις τι κάνει δεν θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις.
- Κάνε ένα διάλειμμα από τα ραντεβού αν δεν είσαι έτοιμη
Το να είσαι ξανά ελεύθερη μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά δεν χρειάζεται να επιβάλεις τίποτα στον εαυτό σου. Το να πας σε μια νέα κατάσταση πολύ νωρίς μπορεί να έχει εφέ boomerang όταν δεν έχεις ακόμη επεξεργαστεί πλήρως τον χωρισμό σου και να σου προκαλέσει επιπλέον άγχος που θα περιπλέξει περαιτέρω τη διαδικασία επούλωσης. Αν όμως κάποια στιγμή αρχίσεις να νιώθεις περισσότερα θετικά συναισθήματα από αρνητικά, ή αν σκέφτεσαι τη σχέση σου χωρίς έντονη συναισθηματική αντίδραση, μπορεί αν είναι ένα σημάδι ότι είναι ώρα να προχωρήσεις παρακάτω.
- Μην κάνεις αναρτήσεις εκδίκησης
Ξέρεις ποιες αναρτήσεις εννοούμε - εκείνες στις οποίες προσπαθείς να μοιραστείς στιγμιότυπα που θα προκαλέσουν ζήλια και θα δείξεις πόσο ωραία περνάς χωρίς αυτόν. Αυτό όμως θα σε κάνει να συνεχίσεις να του δίνεις σημασία και του επιτρέπει να καταλαμβάνει σημαντικό χώρο στο μυαλό σου.
- Επικεντρώσου στη δημιουργία νέων αναμνήσεων
Μετά από έναν χωρισμό, μπορεί να είναι δύσκολο να πας στο μαγαζί που συχνάζατε, να ακούσεις το συγκρότημα που άρεσε και στους δυο σας ή να πας τον σκύλο σου για βόλτα χωρίς τον πρώην σύντροφό σου, αν αυτές ήταν οι συνήθειες που σας έφερναν κοντά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την ευκαιρία για να δημιουργήσεις νέες δικές σου αναμνήσεις που δεν συνδέονται με τον πρώην σου. Μπορείς, για παράδειγμα, να πας σε ένα εστιατόριο που σύχναζες με τον πρώην σου με φίλους σου.