Latest News

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Τζάσι Σμόλετ: Κρίθηκε ένοχος για τη «ρατσιστική επίθεση που έστησε σε βάρος του»

 
Ένοχο έκρινε δικαστήριο τον ηθοποιό του Empire, Τζάσι Σμόλετ για σκηνοθετημένη από τον ίδιο ρατσιστική - ομοφοβική επίθεση σε βάρος του, προκειμένου να προωθήσει την... καριέρα του. 


Το δικαστήριο του Σικάγο που συνεδρίαζε για πάνω από εννέα ώρες, έκρινε ένοχο για πέντε κατηγορίες τον Σμόλετ. Απαλλάχτηκε από μια έκτη κατηγορία, για ψευδορκία σε ντετέκτιβ στα μέσα Φεβρουαρίου, λίγες εβδομάδες μετά την καταγγελία περί επίθεσης. 

 

Τον Ιανουάριο του 2019 ο Σμόλετ κατήγγειλε ότι του επιτέθηκαν σε δρόμο του Σικάγο δύο υποστηρικτές του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και έκαναν ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια σε βάρος του.


Αρχικά, πολλοί σταρ, αλλά και πλήθος πολιτών έσπευσαν να υποστηρίξουν τον Σμόλετ μετά τις καταγγελίες του, σε μια υπόθεση προκάλεσε κατακραυγή, εν μέσω ολοένα και περισσότερων αποκαλύψεων καταγγελιών για παρόμοιες υποθέσεις φυλετικών διακρίσεων και σεξιστικών απειλών.

 

Όμως η αστυνομία κατέληξε σύντομα στο συμπέρασμα ότι η «επίθεση» ήταν σκηνοθετημένη από τον 39χρονο Σμόλετ. Ένα μήνα αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε τον ίδιο τον Σμόλετ, κατηγορώντας τον πως πλήρωσε 3.500 δολάρια δύο αδέρφια για να προσποιηθούν πως τον ξυλοκόπησαν, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τη συμπάθεια του κόσμου, να ενισχύσει το επαγγελματικό του προφίλ και να αυξήσει το κασέ του στην τηλεοπτική σειρά όπου πρωταγωνιστούσε.

 

Ο Αφροαμερικανός καλλιτέχνης, που μετά το συμβάν αυτό απολύθηκε από την τηλεοπτική σειρά Empire όπου πρωταγωνιστούσε, έχει δηλώσει αθώος ως προς τις κατηγορίες πως «σχεδίασε και συμμετείχε» στην επίθεση με θύμα τον ίδιο. Ο ίδιος φέρεται επίσης να έδωσε ψευδή κατάθεση στην αστυνομία. 

 

«Πέραν του ότι ήταν παράνομο, είναι και εντελώς λάθος να χρησιμοποιείς καταχρηστικά κάτι τόσο σοβαρό όσο το έγκλημα μίσους και να περιλαμβάνεις λέξεις και σύμβολα τέτοιας ιστορικής σημασίας στη χώρα μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ειδικός εισαγγελέας Νταν Γουέμπ προς το σώμα ενόρκων, κλείνοντας την εισήγησή του. 

 

ΟΙ εισαγγελείς χαρακτήρισαν τα στοιχεία κατά του Σμόλετ «συντριπτικά», λέγοντας πως αυτό που έκανε τον Ιανουάριο του 2019 προκάλεσε αδικαιολόγητα υπερβολική δαπάνη χρόνου και πηγών στην αστυνομία του Σικάγο. 
 

Τα δύο αδέρφια από τη Νιγηρία Αμπιμπόλα και Ολαμπίντζο Οσουντάιρο κατέθεσαν πως ήταν ο Σμόλετ που ενορχήστρωσε την επίθεση, λέγοντάς τους να του περάσουν θηλιά στον λαιμό και να τον ξυλοκοπήσουν μπροστά σε κάμερα ασφαλείας ώστε να μπορεί να δημοσιοποιήσει το βίντεο μέσω social media, προσθέτοντας πως γι'αυτό τους πλήρωσε 3.500 δολάρια. 

 

O Σμόλετ αποκάλεσε «ψεύτες» τους δύο αδερφούς, χαρακτηρίζοντάς την κατάθεσή τους «100% ψευδή» και επιμένοντας στην αθωότητά του.


Η ποινή του θα ανακοινωθεί προσεχώς. 


Κάθε κατηγορία από τις πέντε επισύρει πάνω από τρία χρόνια φυλάκισης. Δεδομένου του λευκού μητρώου, ωστόσο, του κατηγορουμένου, οι ειδικοί εκτιμούν πως δεν αποκλείεται μια ήπια ποινή ή ακόμα και να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικά μέτρα. 


Ο Nenye Uche, δικηγόρος του Σμόλετ, τόνισε πως η ομάδα «προφανώς διαφωνεί με την ετυμηγορία του δικαστηρίου» και πως «είναι 100% σίγουρη» πως η υπόθεση θα ανατραπεί στο εφετείο.