Latest News

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Νέες συστάσεις προς εμβολιασμένους μετά την επαφή με κρούσμα: Δύο τεστ και περιορισμός κινητικότητας


 Νέες συστάσεις στους εμβολιασμένους πολίτες, απευθύνουν οι ειδικοί εν μέσω ανησυχιών για την επικράτηση της μετάλλαξης «Όμικρον».

 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία του κορωνοϊού, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ενημέρωσε για το τι ισχύει πλέον για τους εμβολιασμένους που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Η κα Παπαευαγγέλου κάλεσε όσους εμβολιασμένους έρχονται σε επαφή με κρούσμα να διενεργούν δύο τεστ σε διάστημα 7-10 ημερών και να περιορίσουν την κινητικότητά τους.

 

«Τις τελευταίες ημέρες ακούμε συνεχώς γύρω μας, εμβολιασμένους συνανθρώπους μας που έχουν εκτεθεί, έχουν έρθει δηλαδή σε στενή επαφή με κρούσμα κορωνοϊού. Στις οδηγίες που είχαν εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ, είχαμε πει ότι οι εμβολιασμένοι ή οι πρόσφατα νοσήσαντες δεν μπαίνουν σε καραντίνα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, αλλά οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για 14 ημέρες, μετά την έκθεση. Δεν συστήναμε τότε εργαστηριακό ή αυτό-διαγνωστικό έλεγχο, εκτός ειδικών περιπτώσεων όπως είναι οι κλειστές δομές», είπε αρχικά.

 

«Σήμερα, όμως, με δεδομένη την κυκλοφορία ενός ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους και στην προσπάθεια μας να σταματήσουμε τη μεγάλη διασπορά θα ήταν σκόπιμο όλοι οι εμβολιασμένοι μετά από στενή επαφή με κρούσμα να μειώσουν κατά το δυνατό την κινητικότητά μας και να διενεργήσουμε τουλάχιστον δύο τεστ τις επόμενες 7-10 μέρες για να προστατεύσουμε το στενό μας οικογενειακό περιβάλλον», πρόσθεσε.