Latest News

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Η εικόνα της ημέρας που αφορά τον Πειραιά - Έλληνας στον τάφο του Θεμιστοκλή


Η εικόνα της ημέρας που αφορά τον Πειραιά...

Από ανάρτηση του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη στα social media πληροφορηθήκαμε ότι: Στην έκθεση του κτιρίου της Βουλής, για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 ανάμεσα σε λίγους πίνακες η επιστημονική επιτροπή επέλεξε αυτόν...
Έλληνας στον τάφο του Θεμιστοκλή, 1827
ελαιογραφία σε ξύλο, 20 × 20,5 εκ. Charles-Edouard de Crespy Le Prince (1784 – περ. 1850)
Ενα έργο υψηλών συμβολισμών!
Στο κέντρο της σύνθεσης ο Έλληνας αγωνιστής στον τάφο του Θεμιστοκλή – σύμφωνα με την επιγραφή στο βωμό-δίνει όρκο για την ελευθερία, όπως ο πρόγονος του Θεμιστοκλής ηγέτης του αθηναϊκού στόλου. Πίσω από τον αγωνιστή το μικρό πελούμενό του, που στο κατάρτι του έχει σημαία με σταυρό. Τα χρώματα του ουρανού αυτά που κι εμείς οι σύγχρονοι Ελληνες απολαμβάνουμε αναλλοίωτα κάθε μέρα συμβολίζουν το πάθος για την λευτεριά και την ανεξαρτησία.
Το μνημείο του Θεμιστοκλή μετά την πλήρη υποβάθμιση του προορίζεται να περικυκλωθεί από μπάζα και να αποκοπεί από τον ιστορικό του χώοο, τα στενά της Σαλαμίνας , την θάλασσα και τον ορίζοντα του όπως τα αντίκριζε τρείς χιλιάδες χρόνια.
Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής μαζί με τους Πειραιώτες έδωσε αγώνες για αυτό το μνημείο μέσα κι έξω από τα δικαστήρια και κέρδισε την αναβολή της καταστροφής του. Κάτω από από το μνημείο στο βυθό βρίσκονται οι αρχαίοι δόμοι θαμμένοι κάτω από τις επιχωματώσεις της λάσπης της COSCO που ένα χρόνο μετά από την καταστροφή κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τους διασώσει.
Το μοναδικό αυτό μνημείο του Πειραιά , ο τάφος του Θεμιστοκλή αμφισβητείται από την Υπουργό πολιτισμού ή οποία το αποκαλεί ως θρυλούμενο και φερόμενο και προορίζεται μετά τις αποφάσεις της να εξαφανιστεί από την θέαση καθώς θα το πνίξουν τα τεράστια κρουαζιερόπλοια και εμπορικά κέντρα που κατασκευάζει η COSCO κατ εντολήν των Ελληνικών κυβερνήσεων. Συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα όχι μόνο για να μην μπαζωθεί αλλά και να γίνει επισκεψιμο και προσβάσιμο για όλους! Να συμδεθουμε με την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία μας που οι κυβερνήσεις την θυμούνται μονο στις επετείους.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο