Latest News

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Κρήτη: Τρεις ισχυροί σεισμοί σε λιγότερο από 24 ώρες - Τι λένε οι σεισμολόγοι

 

Τρεις σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν χθες στην Κρήτη, αναστατώνοντας...

τους ντόπιους. 

 

Στις 07:08 το πρωί, καταγράφηκε ισχυρός σεισμός 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στον θαλάσσιο χώρο 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Άρβης, στην Κρήτη, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλο το νότιο τμήμα της ανατολικής Κρήτης, αλλά και στο Ηράκλειο. Παρότι δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές, οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποίησαν ελέγχους σε όλο το νότιο τμήμα της περιοχής. 

 

Αρκετές ώρες αργότερα, λίγα λεπτά μετά τις 19:00 το απόγευμα, σημειώθηκε νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της 'Αρβης Ηρακλείου.

 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε σε απόσταση 393 χλμ ΝΝΑ των Αθηνών, με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 48 χλμ ΝΔ της πόλης της Άρβης.

 

Ο «χορός» των Ρίχτερ ολοκληρώθηκε στη 01:06 το βράδυ προς Πέμπτη, με δόνηση  4,2 βαθμών που έγινε αισθητή στο Ηράκλειο και στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Κρήτης. Ο σεισμός αυτός είχε επίκεντρο 7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου και το εστιακό βάθος του, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ήταν 5 χιλιόμετρα. 

 

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι 

 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε για τους σεισμούς ο καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας. 

 

«Δεν συσχετίζονται οι συγκεκριμένοι σεισμοί, με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, είναι σε τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό περιβάλλον, ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με όχι επιφανειακούς σεισμούς, αλλά με σεισμούς κάποιου ικανοποιητικού βάθους, της τάξεως των 40 και 60 χιλιομέτρων, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο», δήλωσε στο MEGA ο κ. Λέκκας.

 

«Είχαμε σεισμό ενδιαμέσου βάθους. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε μεγάλα βάθη -αυτός έχει γίνει στα 70 χιλιόμετρα- είναι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία σεισμών. Το καλό είναι ότι συνήθως δεν έχουν μετασεισμική ακολουθίαείναι μεμονωμένα γεγονότα, άρα δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε για τις επόμενες ημέρες. Είναι μοναχικά σεισμικά γεγονότα. Γίνονται αισθητοί, είναι ενοχλητικοί, ούτε μετασεισμούς έχουν, ούτε βλάβες κάνουν», τόνισε από την πλευρά του στο ΑΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

 

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, αυτού του τύπου οι σεισμοί κινούνται στην πλάκα της Μεσογείου που βυθίζεται βαθιά κάτω από τον χώρο του Αιγαίου και έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. «Γίνονται αισθητοί σε πολύ μεγάλη απόσταση γιατί τα κύματα ταξιδεύουν μέσα στην πλάκα της Μεσογείου, οπότε σε όλο το εξωτερικό τόξο από τη Ρόδο μέχρι σχεδόν και την Κέρκυρα μπορούν να γίνουν αισθητοί . Επίσης προς τη "μέσα" περιοχή, το ηφαιστιακό τόξο, προς τη Σαντορίνη δηλαδή, γίνονται πολύ λίγο αισθητοί. Το άλλο τους χαρακτηριστικό είναι ότι συνήθως δεν έχουν μετασεισμική ακολουθία. Παρόλο που είναι 5,7 δεν θα είναι σαν τον σεισμό που έγινε πριν από δύο ημέρες στην Κάσο, που είχε και προσεισμό και μετασεισμική ακολουθία».