Από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα για τον περιορισμό διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον, που ...ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Με φόντο την εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 28.828 νέες μολύνσεις την Τετάρτη, τα μέτρα που αρχικά προορίζονταν να τεθούν σε ισχύ στις 3 Ιανουαρίου αποφασίστηκε να ισχύσουν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω εξάπλωση στα Ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.
Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τα μέτρα που τίθενται, ελαφρώς τροποποιημένα, σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης είναι τα εξής:
-Μέχρι τις 00:00 εστίαση και διασκέδαση, μόνο με καθήμενους σε τραπέζια 6 ατόμων, χωρίς μουσική
-Ρεβεγιόν με ωράριο έως τις 02:00, αλλά με καθήμενους σε τραπέζια έως 6 ατόμων και χωρίς μουσική
-Από το πρωί της Πέμπτης τίθενται σε ισχύ και τα υπόλοιπα μέτρα, που αφορούν επέκταση της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας, τον περιορισμό της παρουσίας φιλάθλων στα γήπεδα, και τηλεργασία σε ποσοστό έως και 50% του προσωπικού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
«Όσοι εκτίθενται σε συνωστισμό να συμπεριφέρονται σαν φορείς του ιού»
«Όποιος έχει εκτεθεί σε χώρο με μεγάλο συγχρωτισμό πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να είναι φορέας του κορωνοϊού», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.
Ξεκαθάρισε δε ότι απαγορεύονται τα οργανωμένα πάρτι και σε ιδιωτικούς, μισθωμένους χώρους.«Τα δεδομένα που έχουμε μας κάνουν να αισιοδοξούμε, όμως δεν εφησυχαζόμαστε», είπε ο υπουργός Υγείας.
Πρόσθεσε ότι αν τα μέτρα εφαρμοστούν σωστά έως τα μέσα Ιανουαρίου, θα υπάρξει δυνατότητα επιστροφής στην καθημερινότητα.
Επανεξέταση υποχρεωτικότητας-διάρκειας ισχύος πιστοποιητικού
«Στο ΕΣΥ νοσηλεύονται κυρίως άνθρωποι που έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη Δέλτα», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, προσθέτοντας ότι στην κοινότητα η μετάλλαξη Όμικορν είναι πλέον κυρίαρχη. «Το ΕΣΥ ακόμα πιέζεται και από τη Δέλτα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι έχει υπάρξει συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές για παραχώρηση κλινών και προσωπικού.
Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εμβολιασμό, συνδέοντας τις πιο ελαφριές νοσήσεις με την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων, ειδικά στους άνω των 60.
Προανήγγειλε επανεξέταση του καθεστώτος υποχρεωτικότητας, καθώς και της διάρκειας ισχύος της βεβαίωσης εμβολιασμού. «Η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.
Κυρίαρχη παγκοσμίως η «Όμικρον» – Ρεκόρ κρουσμάτων
Τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού κατέγραψαν ρεκόρ στις ΗΠΑ, σε περιοχές της Ευρώπης και την Αυστραλία, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται εκτός ελέγχου, κρατώντας τους εργαζομένους στα σπίτια τους και πλημμυρίζοντας τα διαγνωστικά κέντρα.
Σχεδόν δύο χρόνια αφότου η Κίνα πρωτοανακοίνωσε εστία κρουσμάτων πνευμονίας στην πόλη Ουχάν, ο κορωνοϊός που συχνά εμφανίζει παραλλαγμένα στελέχη προκαλεί χάος σε πολλές περιοχές του κόσμου, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τους κανόνες για την καραντίνα και τα διαγνωστικά τεστ.
Αν και κάποιες μελέτες έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερο θανατηφόρα από κάποια άλλα παραλλαγμένα στελέχη, ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί σημαίνει ότι τα νοσοκομεία σε κάποιες χώρες μπορεί σύντομα να πλημμυρίσουν με ασθενείς, ενώ οι επιχειρήσεις ίσως αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη λειτουργία τους καθώς οι εργαζόμενοί τους μπαίνουν σε καραντίνα.
Η Βρετανία ανακοίνωσε 183.037 κρούσματα την Τετάρτη, ένα νέο ρεκόρ, με τη Γαλλία να σπάει για πρώτη φορά το όριο των 200.000 κρουσμάτων σε διάστημα 24 ωρών.
ΠΟΥ: «Τσουνάμι» από τις μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον- Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί
Η ταυτόχρονη κυκλοφορία των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον του κορωνοϊού προκαλεί «τσουνάμι κρουσμάτων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
«Η Δέλτα και η Όμικρον είναι αυτή τη στιγμή δίδυμες απειλές που οδηγούν τα κρούσματα σε αριθμούς ρεκόρ, προκαλώντας κατακόρυφες αυξήσεις στις νοσηλείες και τους θανάτους» είπε ο Τέντρος.
«Ανησυχώ πολύ που η Όμικρον, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και εξαπλώνεται ταυτόχρονα με τη Δέλτα, οδηγεί σε ένα τσουνάμι κρουσμάτων».
Ο Τέντρος επανέλαβε την έκκλησή του οι χώρες να μοιράζονται τα εμβόλια πιο ισότιμα και προειδοποίησε ότι η έμφαση που δίνεται στις αναμνηστικές δόσεις στις πλουσιότερες χώρες θα μπορούσε να προκαλέσει στα φτωχότερα κράτη ελλείψεις στα εμβόλια.