Η χώρα έχει πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα από τα lockdown. Αλλά τώρα που έχουμε τα εμβόλια δεν θα κλείσουμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο νέου κλεισίματος των... δραστηριοτήτων.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας λέγοντας ότι σε ό,τι αφορά στην υποχρεωτικότήτα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς διαπιστώσαμε ότι αυτοί που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν δεν επρόκειτο να το κάνουν. Κρίναμε ότι η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει τα όρια της. Δεν τη συζητάμε για τα Σώματα Ασφαλείας» διευκρίνισε.
Το ζήτημά μας δεν είναι οι εκκλησίες αλλά η πολιτικοποίηση του ζητήματος της πανδημίας είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του. «Το μόνο μέλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι αν θα έχουμε τεστ στις εκκλησίες; Είναι δύσκολο να εφαρμοστούν τα rapid test στους πιστούς, όπως θα γίνεται στα καταστήματα και την εστίαση. » είεπ μεταξύ άλλων.
Χτυπάμε πάνω σε ένα τείχος από τους ανεμβολίαστους είπε μεταξύ άλλων. «Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει. Το lockdown ήταν η απάντηση όλων των οργανωμένων κρατών όσο δεν υπήρχε το εμβόλιο. Τώρα που υπάρχει, δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό». είπε μεταξύ άλλων.
Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση είπε ότι «Υπάρχουν ρωγμές στο τείχος ανοσίας, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες» διευκρίνισε.
«Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στα τεστ στην Ευρώπη», ανέφερε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει πως «δεν είναι χαμένη η μάχη της πρώτης δόσης του εμβολίου».
«Οι εντατικές μας είναι σήμερα γεμάτες από ανεμβολίασους. Πόσα παραπάνω επιχειρήματα πρέπει να επιστρατεύσουμε για πείσουμε αυτούς να εμβολιαστούν», διερωτήθηκε.
«Σήμερα το σύστημα πιέζεται αλλά ανταποκρίνεται» είπε χαρακτηριστικά. Έχουμε παραπάνω από 1200 μονάδες σε εφεδρεία αλλά πρέπει να μείνουν ελεύθερες κλίνες για non coid περιστατικά εξήγησε αναφερόμενος στην πανδημία.
Αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη στη Γλασκώβη για την κλιματική αλλαγή ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αυτές οι διασκέψεις είναι η μοναδική ευκαιρία να βρεθούν όλες οι χώρες μαζί και να αναλάβουν δεσμευτικούς όρους για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου.
Τόνισε ότι αυτές οι αποφάσεις αφορούν το μέλλον των παιδιών μας και του πλανήτη και πως πολλές από τις πολιτικές στη χώρα μας απορρέουν από τέτοιες δεσμεύσεις.
Σχετικά με την απολιγνιτοποίηση δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε ”Πράσινη Μετάβαση” στις πλάτες των πολιτών» και πως ειδικά στη Δυτική Μακεδονία «θα δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας άμεσα».
Μετά από σχετική ερώτηση είπε πως δεν γνωρίζει γιατί δεν ήρθε στη Γλασκώβη ο Ταγίπ Ερντογάν και δήλωσε ότι τα θέματα του περιβάλλοντος θα μπορούσε να είναι πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Για πρώτη φορά η χώρα πετυχαίνει κάτι που αποτελούσε χρόνια διακαή πόθο των κυβερνήσεων», είπε ο αναφερόμενος στην ελληνογαλλική συμφωνία, προσθέτοντας πως «εξωτερική πολιτική μπορείς να κάνεις αν έχεις και ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα».
Παρέμβαση στα καύσιμα (πετρέλαιο για τους αγρότες) και στον κατώτατο μισθό εντός του 2022 ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εστιάζουμε την προσοχή μας εκεί όπου μπορούμε να παρέμβουμε και εκεί που η ακρίβεια είναι πιο έντονη: στις τιμές της ενέργειας. Επειδή καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα το οποίο με απασχολεί ιδιαίτερα διότι αφορά εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και αφορά ουσιαστικά έναν κλάδο ο οποίος είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα, έδωσα ήδη εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επεξεργαστούν ένα σχέδιο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022, για τους αγρότες οι οποίοι συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα καθώς και για τους νέους αγρότες» επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού ανέφερε ότι «δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022, όταν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και αφού έχουμε λάβει υπόψη μας τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στην εγκληματικότητα και τον ρόλο της αστυνομίας, επισήμανε ότι η αστυνομία είναι η προέκταση του κράτους. «Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε με ποιον είμαστε. Είμαστε με το νοικοκυραίο ή είμαστε με
τον διαρρήκτη; Είμαστε με τον Πρύτανη ο οποίος μπορεί να προπηλακίζεται ή είμαστε με τον τραμπούκο, ο οποίος θα πάει και θα τον κλειδώσει μέσα στο γραφείο του;» είπε ο πρωθυπουργός.
Διευκρίνισε δε, ότι «Η Αστυνομία είναι η προέκταση του κράτους και η μόνη επιφορτισμένη με την άσκηση νόμιμης βίας».
Για μία ακόμα φορά ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη, και με την απλή αναλογική. Αυτός θα είναι ο στόχος μας.
»Εάν δεν τον πετύχουμε, θεωρώ ότι θα είναι περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα πρέπει να
μεσολαβήσει η άχαρη περίοδος των διερευνητικών εντολών και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές.» είπε.
«Δεν είμαι μελλοντολόγος, αλλά νομίζω ότι έχουμε ως χώρα αποκτήσει, πια, την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά απρόβλεπτες καταστάσεις. Είτε είναι ο Έβρος, είτε είναι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, είτε είναι η πανδημία στις πολλές της εκφάνσεις. Διότι δυστυχώς αυτή είναι μια «Λερναία Ύδρα», αυτή είναι η πραγματικότητα, που κόβεις ένα κεφάλι και σου βγαίνει ένα ακόμα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ελπίζω ότι αυτή τη φορά φτάνουμε πια στο τέλος», κατέληξε ο πρωθυπουργός.